7 namirnica koje će poboljšati raspoloženje i u najtmurnije jesenske dane - i još su zdrave!
- Do dobrog raspoloženja ne dolazi se slučajno
- Jedan od faktora koji mogu utjecati na dobro raspoloženje je i prehrana
- Donosimo popis namirnica koje će ti pomoći da zadržiš dobro raspoloženje i tijekom mračnijeg jesenskog razdoblja
Kraći dani, niže temperature te sve rjeđe vidimo sunce: jesen utječe na raspoloženje mnogih ljudi. Takozvana „jesenska depresija" ili „jesenski blues“, nije medicinsko stanje, nego je dobro poznati fenomen: manje svjetla znači manje serotonina i više melatonina – osjećamo se umorno, bezvoljno, a ponekad čak i depresivno.
Osim vježbanja i dovoljno sna, prehrana također igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže u tijelu i umu. S ovim namirnicama doslovno možeš dočarati dobro raspoloženje sa svog tanjura.
Zobena kaša
Zob je bogata složenim ugljikohidratima koji održavaju stabilnu razinu šećera u krvi. To smanjuje žudnju za hranom i osigurava mozgu kontinuiranu opskrbu energijom. Zobena kaša također osigurava vitamine B skupine, koji sudjeluju u proizvodnji hormona dobrog raspoloženja. Topla kaša s cimetom, jabukama i orašastim plodovima pruža savršen početak dana.
Orasi i ostali orašasti plodovi
Orasi sadrže obilje omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da stabiliziraju raspoloženje, pa čak i djeluju protiv depresije. Orasi su osobito bogati alfa-linolenskom kiselinom i magnezijem – a oboje podržava živčani sustav. Šaka orašastih plodova poslijepodne zamjenjuje čokoladicu i pruža dugotrajnu energiju.
Banane
Banane nisu samo praktičan i brz međuobrok, nego su i pravi izvor serotonina. Sadrže triptofan, aminokiselinu koja se u tijelu pretvara u hormon sreće. Istovremeno, osiguravaju ravnotežu tekućine, zahvaljujući kaliju.
Tamna čokolada
Što je veći sadržaj kakaa, to bolje: tamna čokolada sadrži flavonoide koji potiču protok krvi u mozak i teobromin, koji može imati učinak poboljšanja raspoloženja. Čokolada također povećava oslobađanje endorfina – malih glasnika sreće. Jedan ili dva komada nakon obroka dovoljni su za uživanje u blagodatima.
Mahunarke
Leća, grah i slanutak daju nam biljne proteine, vlakna i obilje vitamina B. Potonji su važni za proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i dopamina. Mahunarke te također dulje drže sitom i sprječavaju loše raspoloženje uzrokovano niskim šećerom u krvi.
Agrumi
Naranče, mandarine i grejp unose boju u sive dane. Njihov visok sadržaj vitamina C ne samo da jača imunološki sustav, nego i podržava apsorpciju željeza, koje je važno za proizvodnju energije. Sam miris svježih agruma podiže raspoloženje. Čaša mlake vode s limunom ujutro okrepljuje i osvježava.
Fermentirana hrana
Kiseli kupus, kimchi ili jogurt sa živim kulturama imaju probiotička svojstva. Redovite male porcije fermentiranih proizvoda hrane crijevnu floru. Zdrava crijeva usko su povezana s našom psihom, jer se tamo proizvode mnogi hormoni koji potiču sreću.