6 namirnica koje će nas najbolje hidrirati dok su temperature vrlo visoke

shutterstock Namirnice koje ljeti hidratiziraju
Vidi originalni članak
  • S obzirom na to da su prve ljetne vrućine već stigle, donosimo podsjetnik na važnost hidratacije 
  • Opskrbiti tijelo dovoljnom količinom tekućine je važno kako bismo bili sigurni i ostali zdravi na suncu
  • Osim dobre stare H2O, izbor hrane također može znatno utjecati na tvoje dnevne potrebe za hidratacijom

Zašto je važno hidratizirati se? Budući da se ljudsko tijelo sastoji 60 do 80 posto od vode, ekstremno je važno unositi dovoljno tekućine u organizam. Kronična dehidracija može potaknuti nekoliko zdravstvenih problema, uključujući i bubrežne kamence i upalu mokraćnih puteva. Imajući to na umu, od vitalnog je značaja uzimati vodu iz što više izvora.

Za početak, bitno je puniti i dopunjavati bocu vode tijekom dana, bez obzira nalaziš li se na otvorenom ili ne. Međutim, određene namirnice također pomaži pri hidratizaciji. 

Najbolja hidratantna hrana za ljeto 

1. Mrkva

Osim što je povrće bogato vodom (sastoji se od 80 do 89 posto vode), mrkva je također nevjerojatan izvor vitamina A. To je velika stvar, jer vitamin A podržava zdravlje očiju i imunološki sustav. Postoji puno sjajnih načina da uključiš ovo narančasto povrće u svoj ljetni plan obroka.

Slatka i ukusna salata od mrkve ili salata s mrkvom i kupusom na bazi octa savršene su ideje za ljetni piknik ili roštilj. Ipak, ako želiš povećati unos mrkve uz minimalan napor, uvijek možeš imati pri ruci štapiće od mrkve ili mrkvu grickanje, bez obzira uživaš li u njima solo ili uz svoj omiljen umak, kao što je humus. Još jedna sjajna opcija je svježi sok od mrkve.

Što će se dogoditi kad na vrući dan popiješ hladno piće?! Pa... reći ćemo da ideja nije baš dobra

2. Krastavci

Krastavci su među najsvestranijim preporukama na ovom popisu hidratantnih namirnica, a da ni ne spominjemo da sadrže čak 96 posto vode. Štoviše, imaju malo kalorija, bjelančevina i masnoća, a dobar su izvor vlakana. A s obzirom na njihov mršav sastav, krastavci ne nagomilavaju kilograme, što ih čini besplatnom dijetom koju ne možeš propustiti.

Kako bi integrirala više krastavaca u svoju prehranu, uvijek ih dodaj malo uz jelo za dodatnu vlažnost i hrskavost. (Naravno, uvijek ih možeš jesti sirove uz mrkvu i umakati kao što je gore preporučeno.) Osim toga, preporučuje se hlađenje vodom natopljenom krastavcima. Dodaj narezane svježe krastavce i vodu u veliki vrč, ostavi u hladnjaku preko noći i uživaj.

3. Zelena salata

Ako voliš salate, bit će ti drago saznati da je zelena salata još jedna sjajna hidratantna hrana. Sadrži oko 95 posto vode i značajnu količinu vitamina K, koji pomaže u izgradnji kostiju i stvaranju proteina potrebnih za zgrušavanje krvi. Zelena salata je hranjiva namirnica koja se može ugraditi u mnoga jela.

Dakle, bez obzira želiš li nastaviti žvakati svoju omiljenu salatu, zamijeniti lepinju lisnatim povrćem pa umotati hamburger sa žara ili pripremiti šalice ili omote od zelene salate, sa zelenom salatom ćeš sigurno učiniti svoje obroke zdravijima i hidratantnijima.

4. Jagode

Prvo voće na ovom popisu su jagode, a sadrže čak 90 do 99 posto vode. Osim hidratantne snage, jagode su također bogate vitaminom C. Vitamin C je antioksidans potreban za sintezu kolagena, koji je esencijalna komponenta vezivnog tkiva, a da ne spominjemo da podržava punu, svjetliju kožu od iznutra prema van.

Jagode su predivne kao zdrav međuobrok, predjelo ili ukusan desert. Ako ih želiš koristiti na zabavan način, pokušaj dodati izmiksane jagode u gornji recept za napitak od krastavaca. Osim toga, smoothie od bobica izvrsna je opcija.

Kad voda nije dobra... 4 situacije u kojima je bolje da ne piješ vodu - zar i to postoji?

5. Rajčice

Sljedeći proizvod bogat vodom je rajčica, koja ima oko 93 do 95 posto H2O. Ova svestrana elektrana ima malo kalorija, sadrži kalcij, kalij i fosfor, kao i vitamine A, C i E. Vitamin E je osobito važan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i služi kao antioksidans.

S više vrsta rajčica koje možeš birati, postoji još više načina da ih integriraš u svoje ljetne obroke. Osvježavajuća grčka salata ili pizza margarita izvrsne su opcije za povećanje unosa rajčice.

6. Lubenica

Niti jedan popis hidratantne hrane za ljeto ne bi mogao biti potpun bez spominjanja ovog favorita mnogih. Premda je sasvim očito da ima vode (otprilike 92 posto), lubenica ima i druge nutritivne prednosti. Oko 300 grama lubenice sadrži:

• 80 kalorija

• nema masnoće

• dobar je izvor vitamina A

• kalij, magnezij, tiamin i fosfor

Osim što lubenicu narežeš i jednostavno pojedeš, postoje i drugi načini za uživanje u ovoj slatkoj poslastici. Primjerice, možeš je dodati u salatu od piletine i balzamičnog octa ili možeš napraviti margaritu od lubenice.

Pametna boca za vodu koja će se pobrinuti da budeš dovoljno hidratizirana

Posjeti Miss7.24sata.hr