5 recepata od samo 5 (ili manje!) sastojaka koji će ti olakšati život, a izuzetno su ukusni

Shutterstock Recepti za jela od 5 ili manje sastojaka
Vidi originalni članak
  • Kuhanje kod kuće nekima možda nije uvijek idealno, pogotovo kada moraš kupiti hrpu sastojaka. Koje na kraju baciš jer ne iskoristiš sve
  • Da ne pričamo da nam se ljeti ne kuhaju komplicirana jela. A ni ostatak godine...
  • Zato vjerujemo da ćeš prigrliti ova jela od piletine, tjestenine, kozica, povrća... od 5 ili čak i manje sastojaka

Umjesto da sastojci koje ne koristimo često ostanu u hladnjaku dok se ne pokvare, možemo se osloniti na recepte sa 5 vrlo "običnih" sastojaka (ili manje!). Također, kako znamo da je svakodnevno spravljanje jela katkad naporno i dosadno, ovakve jednostavne opcije olakšavaju nam kuhanje. Naime, potrebno je tako malo sastojaka, a ako nešto i ostane, od toga možemo brzo nešto iskombinirati u danima kad nam se jednostavno ne da kuhati. Pogledaj pet recepata s pet ili manje sastojaka. 

1. Tjestenina s fetom i piletinom 

Ovo se jelo spravlja u jednoj posudi i to od samo 5 sastojaka! JEDNOSTAVAN, ukusan recept u kojem će svi uživati.

Sastojci:

• 1 1/2 kg pilećih prsa bez kože i kostiju, prerezana na pola

• 2 limenke rajčice narezane na kockice s bosiljkom, češnjakom i origanom (limenke od oko 400 g)

• 1 kg integralne tjestenine (fettuccini) 

• 110 g malomasnog feta sira

•  ekstra djevičansko maslinovo ulje

• 2 šalice vode

Začini: sol, papar, po želji nasjeckani svježi bosiljak

Priprema
 
1. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje, a zatim dodaj polovice pilećih prsa. Pospi s 1/2 žličice soli i crnim paprom. Prži piletinu s jedne strane 8 minuta, pomakni je malo po tavi kako se ne bi zalijepila, ali ne previše, tako da se stvori lijepa kora. Po potrebi smanji vatru ako ti se čini da se piletina prebrzo prži. Preokreni, pospi sa 1/2 žličice soli, a zatim prži još 5 minuta, dok se piletina ne isprži.

2. Dodaj rajčicu narezanu na kockice i vodu. Umiješaj tjesteninu i kuhaj otklopljeno 5 minuta. Poklopi i ostavi da se kuha još 10 minuta.

3. Ukloni poklopac, promiješaj pa dodaj 3/4 fete. Još jednom promiješaj, a zatim ostavi kuhati otklopljeno još 5 minuta. Umiješaj kuhanu tjesteninu i posluži toplo, posuto preostalim feta sirom te svježim bosiljkom.

Savjet

Ostatke čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do četiri dana. Lagano zagrij u mikrovalnoj pećnici s malo vode, pilećeg temeljca ili umaka od rajčice kako ne bi bilo suho.

Life&style Brzi ljetni recept: salata od njoka s povrćem, rikolom i sirom

2. Hrskavo pečena pileća krilca

Samo tri sastojka udaljena si od ovih hrskavih pečenih krilca s limunskim paprom! Savršeno za večeru te za sve ljubitelje pilećih krilca. Sve što trebaš su pileća krilca, maslinovo ulje, začin od limunskog papra! 

Sastojci:

• oko 20-25 pilećih krilca

• 2 žlice maslinova ulja ili ulja od avokada (možeš koristiti i rastopljeni maslac)

• 3 žlice limunskog papra

Po želji:

• peršin za ukrašavanje

• kriške limuna

Priprema
 
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Stavi rešetku u veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Poprskaj rešetku sprejem za kuhanje. Stavi na stranu.

2. Uvjeri se da su krila jako dobro posušena. Opcionalno: također može staviti krila u hladnjak na 30 minuta da se posuše prije pečenja, ako imaš vremena.

3. U zdjelu stavi pileća krilca (možeš ih razrezadi na komade). 

4. Zatim dodaj maslinovo ulje (ili rastopljeni maslac) i limunski papar. Miješaj dok se marinada ravnomjerno ne rasporedi. Zatim posloži pileća krilca na rešetku.

5. Peci 35-45 minuta ili dok krilca ne budu pečena i hrskava. 

6. Kad su krilca potpuno pečena, izvadi ih iz pećnice. Posluži s omiljenim umakom ili po želji s kriškama limuna. Uživaj!

Life&style Omiljeno jelo iz bakine kuhinje: Ovo je originalni recept za prefine krpice sa zeljem

3. Rezanci od tikvica s češnjakom i parmezanom 

Zdravi zoodles (zucchini + noodles) odnosno rezanci od tikvica kuhani na maslacu, češnjaku i parmezanu. Ovo izuzetno mirisno jelo čini nevjerojatno ukusnu i zdravu večeru spremnu za manje od 10 minuta.

Sastojci:

• 2-3 tikvice naribane na rezance

• 2 žlice maslaca

• 2-3 velika režnja češnjaka, zgnječena

• 1/3 šalice naribanog parmezana

• sol i papar po želji

Priprema

1. Tikvice nareži na tanke rezance.

2. Zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Rastopi maslac pa dodaj češnjak. Pirjaj kratko češnjak dok ne zamiriše (1-2 minute). Pazi da češnjak ne zagori.

3. Dodaj tikvica naribane na rezance i naribani parmezan te sol i papar po ukusu. Pirjaj 1-2 minute ili dok rezanci ne budu al dente.

4. Makni s vatre i odmah posluži. Po želji dodaj još parmezana.

Savjet

Nakon što si napravila rezance od tikvica, stavi ih na nekoliko papirnatih ubrusa i pospi laganim slojem soli. Pokrij drugim papirnatim ručnikom i ostavi tako nekoliko minuta. To će pomoći izvući tekućinu iz tikvica. Ovaj korak nije obavezan, ali se toplo preporučuje.

4. Škampi s maslacem i češnjakom

Ovi škampi (ili kozice) s maslacem i češnjakom ne mogu biti jednostavniji, brži ili ukusniji. Spravljaju se u 5 minuta sa samo 5 sastojaka, a jelo je nježno i prepuno okusa. Savršeno je uz malo tjestenine ili riže i dovoljno otmjeno za svako društvo.

Sastojci:

• 1 kg škampa ili kozica

• oko 120 g maslaca

• 6-7 režnjeva češnjaka, zgnječenog oko 1½ - 2½ žlice

• ¼ šalice bijelog vina

• sol i papar

Po želji: 

• nasjeckani svježi peršin za ukrašavanje

Priprema
 
1. Rastopi maslac na umjerenoj vatri dok se ne zapjeni, a potom dodaj škampe te pospi solju i paprom.

2. Pirjaj oko minute, zatim dodaj češnjak i pirjaj još 30 sekundi.

3. Dodaj vino i kuhaj 2 minute.

4. Pospi peršinom i soli.

Life&style Jednostavno, izdašno i prefino! Paprike punjene krumpirom iz pećnice postat će tvoje ‘it’ ljetno jelo

5. Ravioli sa špinatom i mozzarellom

Zavoljet ćeš ove raviole sa špinatom i mozzarellom! To je laka, obiteljska ideja za večeru koja se može naći na tvom stolu za 30 minuta!

Sastojci:

• 2 šalice umaka od rajčice i bosiljka ili tvog omiljenog umaka za tjesteninu

•rashlađeni ravioli od špinata i mozzarelle (ili raviola po izboru) za 4-6 osoba

• 2 šalice naribane mozzarelle

• svježi mladi špinat (od 150-250 g)

• 1/4 šalice naribanog parmezana

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

2. U namašćenu posudu 9 x 9 cm ili posudu za pečenje stavi 1 šalicu umaka. Na to stavi polovicu raviola, špinata i mozzarelle. Ponovi slojeve.

3. Peci, bez poklopca, na 180 stupnjeva oko 30 minuta ili dok se sir ne rastopi.

Posjeti Miss7.24sata.hr