5 prirodnih sastojaka u borbi protiv znojenja

Getty/Guliver
Ljetne vrućine sa sobom uvijek vuku i probleme sa znojenjem. Većina ljudi spas pronalazi u laganim materijalima odjeće i hrpi dezodoransa, ali ''narodna ljekarna'' ide korak dalje
Vidi originalni članak

Majka priroda puna je blagodati pa nismo ni sumnjali da ćemo pronaći gomilu prijedloga za tešku borbu s pojačanim znojenjem u ljetnim mjesecima. Opcija je milijun, a mi smo pronašli one čiji su nam sastojci nadohvat ruke - u kuhinji, vrtu ili prvom supermarketu.

1. SODA BIKARBONA

Soda bikarbona jedan je od najjačih sastojaka u kućnoj medicini. Može se iskoristiti na milijun načina - od čišćenja do njege usne šupljine. Kad je riječ o znojenju, koristi se na zanimljiv način. Na suh i čist pazuh potrebno je utrljati čajnu žlicicu sode bikarbone. Ona prekriva neugodne mirise. Oni koji su ovaj trik isprobali tvrde da postoji i dodatni bonus: znoj se brzo suši te ne ostavlja tragove na odjeći. Nadalje, soda bikarbona navodno je idealan dodatak kupkama za stopala. I tu se brine o suzbijanju nepoželjnog mirisa. Na svaku litru vode potrebno je dodati čajnu žličicu sode. Proces je potrebno redovito ponavljati što češće, a dodatni benefit su glatka i lijepa stopala te odmornije noge. 

2. LIMUN

Limun je definitivno kultni citrus kućne upotrebe. Za zubnu caklinu je dokazano opasan, ali protiv znojenja se sjajno bori. Za suzbijanje loših mirisa potrebno je promiješati sok jednog limuna i čajnu žličicu soli. Smjesa na pazusima treba ostati između 15 i 30 minuta, a nakon toga isprati hladnom vodom. S obzirom na agresivne sastojke, preporuča se neko vrijeme izbjegavati izlazak na sunce. 

3. KRUMPIR

Među prirodno snažnim namirnicama krumpir se pojavljuje rijetko, ali uvijek u ključnim trenutcima. Njegova upotreba na ovom polju prilično je jednostavna. Potrebno ga je izrezati na ploške pa njime snažno istrljati pazuhe. Vjeruje se da krumpir snižava temperaturu tijela, a niža temperatura tijela definitivno privremeno spašava od znojenja. 

4. GROŽĐE

Bliži se sezona grožđa. Šteta što se ne poklapa potpuno sa sezonom znojenja jer je grožđe dovoljno jesti. Ono je, naime, prirodni antioksidans koji, između ostalih blagodati, balansira temperaturu tijela. Nismo sigurni pali li ovaj recept, ali sigurno znamo da ćeš u njemu uživati.

5. ČAJ OD KADULJE

Kadulja je biljka koja je bogata magnezijem i vitaminima iz B skupine, a oni smanjuju aktivnost znojnih žlijezda. Po pitanju znojenja, kaduljin čaj može se koristiti na dva načina. Možeš ga jednostavno piti ili ohlađenim čajem istrljati pazuhe. Bilo koji od ta dva postupka potrebno je ponavljati svakodnevno. 

PRIRODNO LIJEČENJE 5 tegoba koje se mogu izliječiti na prirodan način

Dobro je znati da se, u moru ponuđenih opcija, uvijek možemo okrenuti prirodi i iskušati najbolje iz nje. Njeni su sastojci nedvojbeno sigurni za zdravlje, a pritom čuvaju i naš novčanik od dubokih tragova.

Posjeti Miss7.24sata.hr