"5 pasmina pasa koje ne bih sam nikad kupio" - poznati veterinar napravio je listu nepoželjnih

Unsplash/freestocks Psi koje veterinar ne preporučuje
Vidi originalni članak
  • Alex Crow iz Velike Britanije, glavni vetrirnar Net Veta, objavio je na TikTok-u video pod nazivom 'Kao veterinar, ovih 5 pasmina ne bih imao'
  • Naveo je uobičajene probleme koje imaju određene pasmine, a s kojima se često susreće na svom poslu
  • Otkrit ćemo ti, prema mišljenju ovog stručnjaka koje bi pasmine trebalo izbjegavati. Naravno, njegova je lista izazvala žestoku raspravu

Veterinar iz Ujedinjenog Kraljevstva, Alex Crow, koji radi sa svim vrstama pasa, otkrio je koje bi pasmine on osobno izbjegavao posjedovati, navodeći njihove uobičajene zdravstvene probleme koji mogu biti vrlo skupi - i što je još gore, rezultirati tugom u srcu.

Podijelio je svoje uvide u videu objavljenom na TikToku, a svoj popis temeljio je na pasminama pasa koje najčešće susreće na svom poslu. Pod naslovom '5 pasmina koje,kao veterinar, ne bih imao', Crow, koji je glavni veterinar za Net Vet, otkrio je o kojih se to 5 pasmina pasa radi…

@alex_thevet

Here’s 5 dog breeds that I personally wouldn’t own as a veterinarian - I know this will be a controversial one but this is based on my years in clincial practice and seeing a wide range of different dogs with health issues; these breeds just seem to come in more often than others.     Many of the reasons I wouldn’t have these breeds is due to their genetics and the way they have been bred. Many traits that we, as humans, consider cute such as flat faces or wrinkly skin lead to suffering of these animals. There should be more education around what taking one of these breeds of dog on involves.     Please note that this is different to if I were ADOPTING one of these dogs. I would happily adopt one of these breeds of dog if I knew I could give it a better life and make adjustments for their genetic limitations.     However, buying these breeds as puppies or breeding them just reinforces the issue - something that as a vet with animals welfare as a priority, I cannot get behind.     No hate on these dogs! They didn’t ask to be born like this and every dog deserves to live a life free of suffering. But people should be more aware of what promoting the breeding of these dogs does for their welfare!

♬ original sound - Dr Alex Crow

Shar pei

Naborana koža ove kineske pasmine izvor je mnogih zdravstvenih problema za psa, rekao je Alex. „Premda mnogi smatraju da su bore divne, one mogu dovesti do ozbiljnih infekcija kože jer se bakterije zaglave između nabora te zagnoje”, rekao je Crow. Također su skloni upalama uha, što je posljedica njihovih uskih ušnih kanala. Dodao je da ovoj pasmini često treba zahvat face liftinga kako bi se spriječilo pomicanje kapaka prema dolje, a također pate od stanja poznatog kao „shar pei groznica".

Psi s kratkom njuškom - sve rase

Psi s vrlo kratkom njuškom – francuski buldozi, mopsevi i buldozi – također su se našli na popisu zbog svojih skraćenih, komprimiranih dišnih puteva, što dovodi do poteškoća s disanjem, pregrijavanja i refluksa kiseline.
Ovi problemi mogu uzeti danak za vlasnikov novčanik, jer često zahtijevaju „veliku, invazivnu operaciju", rekao je. Također pate od infekcija kože i uha, alergija i skloni su problemima s kralježnicom, a imaju i problema s očima zbog svojih „izbočenih očiju".

Njemački ovčar

Crow je naveo i popularnog njemačkog ovčara, priznajući da to bio njegovo osobno mišljenje. Objasnio je da im je „potreban vrlo specifičan stil života kako bi napredovali" - što uključuje jako puno vježbe i mentalne stimulacije - čiji bi nedostatak mogao dovesti do tjeskobe i problema u ponašanju. Crow je rekao da je otkrio kako im mnogi vlasnici nisu uspjeli osigurati životni stil koji im je potreban. Dodao je da su skloni displaziji kukova te drugim problemima sa zglobovima.

Life&style Svi ljubitelji pasa pozvani su na 'Dog Day' u Samoboru, evo što ih čeka

Njemačka doga

Još jedan veliki pas na kojeg je upozorio bila je njemačka doga, jer su ovi „nježni divovi" skloni srčanom oboljenju poznatom kao dilatativna kardiomiopatija. Naveo je i njihov kraći životni vijek, od 7 do 8 godina, što je posljedica njihove veličine. „Bilo bi mi nevjerojatno teško reći zbogom nakon tako kratkog vremena, osobito zato jer imaju tako divan karakter”, rekao je Alex.

Jazavčar

Veterinar je završio popis s ovom popularnom pasminom, koja je dospjela na popis zbog građe tijela. Njihova duga leđa i kratke noge čine jazavčare sklonima „teškim problemima s leđima", poput prolapsa diska. Također mogu patiti od problema sa zglobovima i nasljednog stanja oka poznatog kao progresivna atrofija mrežnice. „Premda često imaju jako lijepu narav, njihov oblik tijela zapravo ih samo predisponira za mnoge od ovih zdravstvenih problema i jednostavno mi se slama srce vidjeti ih kako prolaze kroz sve ove probleme, samo zbog načina na koji su uzgojeni", rekao je. 

Priznao je da postoje varijacije unutar svih pasmina, ali „često vidi najgore u tim pasminama“, ali je naglasio da „mnoge pate zbog prakse uzgoja koju potičemo mi ljudi, samo zato što mislimo da određene osobine izgledaju slatko."

„Samo trebamo više obrazovanja kako bismo spriječili te probleme", dodao je.

Zatim je pitao gledatelje slažu li se s popisom. Slažeš li se ti? 

Life&style Želiš psa, ali ne znaš kakvoga? Možda ti pomogne vodič kroz 10 najposlušnijih pasmina

Posjeti Miss7.24sata.hr