4 znaka da trebaš jesti više ugljikohidrata

Thinkstock / Spencer Davies
Ugljikohidrate mnogi smatraju nezdravima te glavnim krivcima za debljanje. Krivo!!! Nisu baš toliko strašni, naprotiv, nužno su nam potrebni
Vidi originalni članak

Vlada prava najezda raznih dijeta u kojima se preporučuje izbacivanje ugljikohidrata sa menija. „Nemojte jesti kruh, nemojte jesti tjesteninu, nemojte jesti ovu ili onu namirnicu – puna je zloglasnih ugljikohidrata“ – savjeti su koje često možemo pročitati po raznim portalima ili u časopisima. Upravo zato nutricionisti u zadnje vrijeme intenzivnije izučavaju kako na naše tijelo djeluje smanjeni unos ugljikohidrata. A djeluje – i to znatno. I ne uvijek dobro! Stoga pazi na sljedeće (loše) znakove – koji upozoravaju na nedostatak ugljikohidrata u organizmu. 

Loša volja 

Razdražljiva si, stalno u stresu i osjećaš se nevjerojatno iscrpljeno? To može biti krik upomoć tvog tijela koje žudi za ugljikohidratima. Razlog: ugljikohidrati su esencijalni kad je riječ o proizvodnji serotonina. A ta je kemijska supstanca pak zadužena za dobru volju, uravnoteženost te općenito dobar osjećaj. Dakle: otpravi lošu volju tanjurom tjestenine s nekim finim umakom! 

GLAD Što žudnja za određenom hranom otkriva o tebi?

Manjak kondicije 

Ako je netko na dijeti u kojoj se ne konzumiraju ugljikohidrati, a pri tome se bavi sportom, može doći do pada kondicije. Naime, kada tjelesno aktivna osoba ne unosi dovoljno ugljikohidrata, tijelo ne može iskoristiti bjelančevine za razvoj i oporavak mišića. Ugljikohidrati su tijelu potrebni kako bi adekvatno iskoristilo bjelančevine, a u protivnom ih uzalud unosimo. Dakle, nakon vježbanja tijelu je potrebno nadomjestiti potrošene ugljikohidrate kako bi se ubrzao oporavak te pospješili način na koji tijelo koristi bjelančevine. Ukratko: tko se bavi sportovima izdržljivosti, mora jesti ugljikohidrate! 

Manjak koncentracije 

Osim tijelu, i mozgu su potrebni ugljikohidrati kako bi dobro funkcionirao. Šećer koji nastaje pri razgradnji ugljikohidrata u organizmu važan je „energent“ za mozak. Dakle, ako nema dovoljno ugljikohidrata, slabe mentalne funkcije, poput koncentracije. 

ZDRAVA HRANA 5 nezdravih namirnica koje odobravaju fitness treneri

Loš zadah

Odricanjem ugljikohidrata potiče se razgradnja stanica masti u tijelu. Proces sagorijevanja masti se naziva ketoza, a tijekom tog procesa oslobađaju se kemijski spojevi ketoni. Oni imaju neugodan miris koji se u pravilu oslobađa putem daha. Ako uredno vodiš higijenu usne šupljine, a zadah ti je loš, moguće je da unosiš premalo ugljikohidrata. 

Posjeti Miss7.24sata.hr