4 pravila bontona za stolom koja mnogi često zaboravljaju
- U mnogim situacijama potrebni su dobri maniri
- Naravno, to vrijedi i za ponašanje za stolom
- Međutim, ova četiri pravila lijepog ponašanja često se zaboravljaju
Fino ponašanje za stolom dokaz su općenitog lijepog ponašanja. Stoga bi trebala biti upoznata s nekim osnovnim pravilima bontona prilikom jela - čak i ako ne jedeš u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Vrlo se često zanemaruju sljedeća četiri pravila…
1. Laktovi sa stola!
Osnovno pravilo koje se često zaboravlja je sljedeće: laktovi ne smiju biti na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno staviti lijevu ruku u krilo i jesti desnom rukom, po bontonu podlaktice trebaju ležati na rubu stola. Lijepa nuspojava: držanje se automatski poboljšava.
2. Drži čaše za stalak
Bonton za stolom također uključuje pravilno držanje čaša. Osobito kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju držati čašu za spremnik - što, međutim, ne odgovara bontonu, a i osigurava brže zagrijavanje vina. Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.
3. Sol i papar uvijek se dodaje zajedno
Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako te netko za stolom pita za sol, uvijek moraš dodati i posudu za papar. Osim toga, uvijek trebaš probati hranu prije dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuhara.
4. Nema naginjanja nad stolom
Košara za kruh ili drugi pribor koji ti je potreban nije ti na dohvat ruke za stolom? Onda ni trebala zamoliti drugog gosta za stolom da ti doda predmet želje. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.