3 mita o kavi u koja svi vjerujemo, a trebali bismo prestati

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kava je mnogima omiljeni napitak bez kojega ne mogu zamisliti svoj dan, a o njezinim učincima na naš organizam provedena su brojna istraživanja
  • S vremenom su kreirani i određeni mitovi u koje mnogi od nas i dalje slijepo vjeruju premda za to nema konkretnih dokaza
  • Pomaže li uistinu kava pri razbuđivanju, mamurluku i gubitku kilograma ili su to samo mitovi, otkrivamo ti u nastavku 

Jesu li te kao malu roditelji upozorili da ne bi trebala piti kavu jer će ti izrasti rep? Naravno, to je bila izmišljotina kojom su nas pokušali spriječiti da konzumiramo napitak koji nije namijenjen djeci. Također, znali su nam reći da će se trebamo držati podalje od ispijanja kave budući da ona može zaustaviti naš rast. Ispada da nisu imali  znanstvenih dokaza koji bi potkrijepili tu teoriju. U njihovu obranu svojevremeno su, kako prenosi Mashed, aktualna bila znanstvena istraživanja koja su bezuspješno pokušavala povezati kavu i osteoporozu, što je vjerojatno pokrenulo glasine o prekidu rasta. 

Life&style Uz ovaj odličan trik crna kava više neće više biti gorka - a ne treba ti šećer!

Mit broj 1: Espresso sadrži više kofeina od crne kave

Još jedan od popularnih mitova je onaj da espresso sadrži više kofeina nego šalica crne kave iako se standardno poslužuje u manjim šalicama nego obična kava. No, je li to dosita tako? Prema procjenama tzv. dupli espresso ima otprilike 150 miligrama kofeina, dok obična šalica kave sadrži 330 miligrama što pobija ovu teoriju. A koje su to pozitivne i negativne strane svakodnevnog ispijana espressa možeš provjeriti ovdje.

Tvoje lice Ah, da smo to barem prije znale – pogledaj kako kava djeluje na našu kožu

Mit broj 2: Kava je sjajan lijek za mamurluk

Mnogima je ujutro prva primisao kava budući da vjeruju kako će ih ona uspješno razbuditi. Bez brige, to nije mit, ali jest onaj o tome kako je kava sjajan lijek za jutarnji mamurluk. U filmovima smo nebrojeno puta vidjeli scenarij da konobar mamurnoj osobi posluži šalicu kave od koje ona u nekoliko trenutaka živne kao da se ništa nije desilo.

No, kava nažalost nije magični štapić te nema znanstvenih teorija koje idu u prilog tezi o njoj kao spasiteljici od mamurluka. Štoviše, budući da sužava krvne žile, kava na prazan želudac bi mogla prouzrokovati više štete nego koristi i samo otegnuti postupak rekuperacija od 'lude' noći.

Učinci na zdravlje I jako dobro i prilično loše: evo kako sve kava utječe na tvoju probavu

Mit broj 3: Kava pomaže u gubitku kilograma

Nadalje, sigurno si čula podatak o tome kako ti kava može pomoći pri gubitku kilograma. Ovaj podatak jest točan, no uvelike ovisi o načinu na koji konzumiraš kavu. Ispijanje čistog esperssa bez dodanih šećera i okusa, može ti biti od koristi ako želiš izgubiti kilograme, a to je pokazalo i istraživanje objavljeno u časopisu 'Medicine and Science in Sports Journal'. Studija je otkrila kako postoji više benefita ako prije vježbanja ispiješ šalicu espressa: osjećaš manji napor, višu razina energije te manje bolova u tijelu.

No, budući da je većina nas konzumira uz dodatak sladila te mlijeka i vrhnja, od ispijanja "takve" kave nema prevelike koristi (osim čistog užitka) jer ćeš u organizam tako unijet kalorije na koje nisi računala. Premda si željela dobro, konačni rezultat moga bi biti upravo suprotan.

Posjeti Miss7.24sata.hr