11 restorana s najboljom domaćom kuhinjom u Zagrebu: gdje pojesti nešto na žlicu, kao iz bakine kuhinje, domaće...
- U moru restorana moderne svjetske kuhinje ili fine dininga, ponekad se zaželimo fine domaće kuhinje i jela kakva su kuhale naše bake
- Na sreću, dobrih restorana s tradicionalnom domaćom kuhinjom ne nedostaje u Zagrebu, a nude se autohtona jela iz svih krajeva Lijepe Naše
- Iz doista bogate ponude tradicionalnih restorana u glavnom gradu, izdvojili smo njih 11
S dolaskom jeseni i hladnijih dana, na vječno pitanje: „Što ćemo jesti u nedjelju za ručak“ mogli bismo dati odgovor: finu domaću, krepku, tradicionalnu hranu – u restiću! Na sreću, u Zagrebu ne nedostaje restorana u kojima se nude jela poput purice s mlincima, pohanog piceka, sarme, fine jadranske ribe, štrukli i ostalih delicija domaće kuhinje. Izdvojili smo 11 restorana s tradicionalnom kuhinjom, koji nude tradicionalna jela od Hrvatskog zagorja, pa sve preko Istre do Dalmacije… Osim finih jela, još je jedna stvar zajednička svim ovim restoranima: obavezno rezerviraj mjesto (dosta) unaprijed!
Stari Puntijar
Na adresi Gračanska cesta 65 nalazi se restoran Stari Puntijar, mjesto koje odiše tradicijom. Naime, gračanska obitelj Puntijar spominje se još u šesnaestom stoljeću, a priča s restoranom započinje davne 1838. godine kada je Ivan Puntijar, prapradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara, u Gračanima otvorio prvu gostionicu i dućan. Stare obiteljske recepte nudila je i dorađivala svaka generacija, a vina su se pomno odabirala i čuvala (imaju čak 400 etiketa u svom podrumu). U sklopu restorana Stari Puntijar nalazi se i muzej gastronomije s raznim zanimljivim predmetima koji su se koristili u kuhinjama tijekom povijesti, a u muzeju se nalazi kolekcija s više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika kao i 500-tinjak starih turističkih vodiča. Interijer je vrlo ugodan, jela neodoljiva, treba li išta više reći…
Stari Fijaker
U samom centru grada, na početku Mesničke ulice, nalazi se legendarni restoran Stari Fijaker. Starozagrebački topli, domaći interijer mami na domaća zagrebačko-zagorska koja su uvijek na meniju. Juha s domaćim rezancima, purica s mlincima, gibanica, štrudle, različita pečenja, sve se ovdje priprema prema starinskim recepturama. U Starom Fijakeru peku i svoj kruh i te prefine već pomalo zaboravljene klipiće i pogačice.
V Starem Melinu
U Gornjem Stenjevcu, zagrebačkoj četvrti na samom početku Parka prirode Medvednica, na adresi Junkovićev put 2b, otvoren je prije 10-ak godina restoran V Starem Melinu. Njegov izgled, ali i gastronomska ponuda, put su u prošlost i tradiciju. Restoran je, kako mu i ime otkriva, otvoren u starom mlinu iz 17. stoljeća, uz potok Dubravica, a nalazi se na jednom od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj. Patke, purice, pohanci, domaći kruh, žganci i štrukli, te druga autohtona jela Hrvatskog zagorja, kao i još mnogi drugi specijaliteti privlače svojim okusima, a sve to u interijeru koji oduzima dah, garancija su sjajnog gastro doživljaja.
Okrugljak
U zagrebačkom kvartu Mlinovi (na broju 28), na putu za Sljeme, nalazi se restoran Okrugljak, za mnoge jedan od „najzagrebačkijih“ i najtradicionalnijih restorana u glavnome gradu, ali i šire. Kada je riječ o tradiciji, samo ćemo napomenuti da je Okrugljak proslavio 100 godina rada. U restoranu uvijek vlada domaća atmosfera, a popis (i okus) tradicionalnih jela je impresivan.
Vinodol
Još jedan tradicionalni restoran smjestio se u samom centru grada (Teslina 10), a nude jela tradicionalne kontinentalne i mediteranske kuhinje. Međutim, domaća jela ekipa iz Vinodola priprema s modernim štihom. Ponuda jela prilagođava se sezoni, a osobita je pažnja usmjerena na odabir i kvalitetu odgovarajućih namirnica. Ako želiš kušati domaća jela „na drugačiji način“, svakako posjeti Vinodol, oduševit ćeš se.
Konoba Didov san
Konoba Didov san nalazi na čak dvije lokacije – na Gornjem gradu (Mletačka 11) i na Kajzerici (Bencekovićeva 28), a obje krasi vrlo ugodan rustikalni interijer. Njihov slogan „okusi i mirisi Dalmatinske zagore, već daje naslutiti kakva jela spravljaju. Svojim receptima prenose bogatstvo kuhinje Dalmatinske zagore, a zbog raznih utjecaja na ovu kuhinju nastala je specifična mješavina hercegovačke i mediteranske kuhinje. Sir iz kace i mišine, domaći pršut i raštika, žabe s pršutom, brudetom od jegulja i žaba, samo su neka od tradicionalnih jela koja nudi Didov san.
Gostionica Ficlek
Na adresi Pod zidom 5, pored tržnice Dolac, nalazi se restoran Ficlek, relativno „novo mjesto“ ako se usporedi s nekim restoranima s našeg popisa, ali munjevito je osvojio gurmanska srca Zagrepčana. Ficlek nudi prava zagrebačka, „purgerska“ jela, u slatkom interijeru u kojem se redovito traži stolica više. Ajngemahtec, domaća juha, pohani picek s rizi-bizijem ili restanim krumpirom, faširanci, štrukli, krpice sa zeljem – neka su jela u kojima uživaju nasmiješeni gosti. Rijetko gdje se jede tako dobar domaći gablec…
Tač
Na brežuljku iznad zagrebačke Ilice, u ulici Vrhovec 140, nalazi se ResTAČ, popularno zvan Tač. Uređenje je predivno rustikalno, osmišljeno lijepo do najsitnijih detalja, a nasmiješeni vlasnici i ekipa restorana dočekat će svakog gosta. Na meniju se nalaze tradicionalna jela inspirirana uglavnom istarskom, ali i kontinentalnom kuhinjom, a ponuda ovisi i o sezoni. Tartufe, meso boškarina, brudeti, fina riba, ali i mesni specijaliteti poput pečenica, pršuta, kulena, kobasice od divljači, tek su dio bogate ponude Tača.
Mlinarica
U Ul. Matije Jandrića 36 nalazi se restoran Mlinarica u kojem se uglavnom traži stol više, a osobito vikendom. Ovo je mjesto poznato po nevjerojatno dobroj domaćoj atmosferi, jako dobroj hrani, pristupačnim cijenama i obilnim porcijama. Moramo spomenuti i jako simpatično i zafrkantski nastrojeno osoblje, koje će kompletnom doživljaju dati točku na I. U ponudi su brojna domaća jela, kvalitetni gableci, a vikendom i različita jela s oznakom „tradicionalni zagrebački ručak“. U Mlinarici se ponose da određene namirnice i hranu sami proizvode, npr. domaće kobasice, ali i svojom pivovarom u kojoj proizvode prefina craft piva, tako da uz dobar obrok neće nedostajati ni čaša dobrog pića.
Točkica
Bistro Točkica na Trešnjevci je na ovoj listi tradicionalnih zagrebačkih restorana još mala beba (jer je otvoren prošle godine), ali svojom kvalitetom i ponudom jela nimalo ne zaostaje od svojih starijih kolega. Kratko i jasno: u Točkici se izvrsno jede! Tu se mogu pojesti filana paprika, čušpajz od mahuna s faširancima, špek fileki, paradajz juha, ali nisu zanemarili ni morsku priču, a posebno je bogat meni Riblji petak, kad ima i hobotnice ispod peke, i friganih ribica s krumpir salatom, i crnog rižota... Meni se temelji na tradicionalnoj kuhinji, a jela je osmislio chef Mario Čepek. Točkica je vrlo brzo postala omiljeno mjesto za obiteljski ručak, a sigurni smo da će te oduševiti i nostalgično retro uređenje interijera koje vraća u djetinjstvo.
Ponistra
Ponistra na Remetinečkoj cesti 131 još je jedan od restorana u kojem se traži stol više i gotovo je uvijek pun. Ponistra je najpopularniji riblji restoran u Zagrebu i to s pravom. Ponuda jadranske ribe i plodova mora (svakako treba probati školjke!) je fenomenalna, a sva se jela spravljaju na tradicionalan način, tek ponekad „s twistom“. Uređenje je doista rustikalno i podsjeća na stare dalmatinske konobe. Ako voliš vrhunska morska jela, Ponistra je mjesto za tebe.