10 vrsta hrane koje su apsolutno najgori izbor za našu probavu
- Dobivanje pravog "goriva" omogućuje našem tijelu da radi učinkovitije
- A ako se susrećeš s probavnim smetnjama, što uključuje simptome poput mučnine i nadutosti, ono što ne trebaš jesti postaje jednako važno
- Evo namirnica koje bi mogle opteretiti želudac i izazvati neugodne smetnje
Ono što jedeš važno je za tvoje zdravlje u smislu nutritivne vrijednosti, ali je važno i za tvoj želudac - gdje pogrešna hrana može satima stajati u tvome želucu jer je teško probavljaš što dovodi do bolova, nadutosti i plinova. Svi smo se barem jednom susreli s tim simptomima i znamo koliko neugodni mogu biti. Postoje neke namirnice koje su stvarno izvrsne za probavu, poput onih s probiotičkim ssvojstvima, poput grčkog jogurta, a postoje i one koje mogu biti "problematične", poput onih s visokim udjelom kiselina, aditivima.
Dok nezdrava prehrana može uzrokovati samo nekoliko neugodnih sati, dugotrajno jedenje pogrešne hrane može dovesti do težih komplikacija. Kao temelj za namirnice koje treba izbjegavati ili barem smanjiti, ovo je 10 najgorih namirnica za zdravlje probave. Ako nisi sigurna što jesti neposredno prije spavanja ili prije važne prezentacije, kada želiš izbjeći nepravilnu i neugodnu probavu, izbjegavaj ove namirnice koje mogu izazvati probleme u želucu.
1. Pržena hrana
Pržena hrana ima puno masti i može izazvati proljev. Bogati umaci, komadi mesa i slastice od maslaca ili kreme također mogu uzrokovati probleme. Biraj pečenu hranu i lagane umake koji sadrže povrće umjesto maslaca ili vrhnja. Pržena hrana može predugo ostati u probavnom traktu, uzrokujući da se osjećaš sito i napuhano. Mnoge pržene namirnice sadrže malo vlakana i potrebno je više vremena da ih probavimo.
2. Citrusno voće
Umak od rajčice i citrusi, poput limuna, limete, naranče i grejpa, kiseli su i mogu nadražiti sluznicu želuca, uzrokujući probavne probleme. Mnogi ljudi ne shvaćaju da su gazirana pića također kisela. Kada imaš 'uznemiren' želudac, izbjegavaj kiselu hranu. Lakše s narančama, grejpom i drugim citrusnim voćem ako osjećaš nelagodu u trbuhu.
3. Umjetna sladila
Umjetni zaslađivač koji se možda najviše povezuje s probavnim problemima je sorbitol. To je teško probavljiv šećer koji se prirodno nalazi u nekom voću, uključujući suhe šljive, jabuke i breskve, a također se koristi za zaslađivanje žvakaćih guma i dijetalnih namirnica. Kada sorbitol dospije u debelo crijevo, često stvara plinove, nadutost i proljev.
4. Previše vlakana
Hrana bogata ovim zdravim ugljikohidratima, poput cjelovitih žitarica i povrća, dobra je za probavu. Ali ako ih počneš jesti puno, tvoj probavni sustav može imati problema s prilagodbom. Rezultat: plinovi i nadutost. Stoga postupno povećavaj količinu vlakana koju jedeš.
5. Grah
Prepun je zdravih proteina i vlakana, ali također ima teško probavljive šećere koji uzrokuju plinove i grčeve. Naše tijelo nema enzime koji bi ih mogli razgraditi. Bakterije u našim crijevima rade umjesto toga, ispuštajući plin u tom procesu. Isprobaj ovaj savjet kako bi se riješila nekih problematičnih šećera: prije kuhanja namoči grah u vodi da odstoji najmanje 4 sata prije nego ga staviš kuhati.
6. Kupus i njegovi rođaci
Kupus i slično povrće iz porodice krstašica, poput brokule i kelja, imaju iste šećere koji čine da od graha dobijemo plinove. Njihova visoki udio vlakana također ih može učiniti teškim za probavu. Želucu će biti lakše ako ih skuhaš umjesto da jedeš sirove.
7. Fruktoza
Hrana zaslađena fruktozom (voćnim šećerom) - uključujući gazirana pića, bombone, voćne sokove i peciva - nekima je ljudima teško probavljiva. To može dovesti do proljeva, nadutosti i grčeva.
Evo što se događa u tvom tijelu kada svaki dan jedeš jednu te istu hranu
8. Ljuto začinjena hrana
Neki ljudi dobiju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što je pojedu, osobito kada je u pitanju obilan obrok. Studije sugeriraju da ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, može biti krivac. Začinjena hrana je "nevjerojatno varijabilna", što znači da nema učinka na neke ljude, ali uzrokuje probavne smetnje kod drugih. Općenito, trebali bi birati bljutavu hranu kada imaš problema s probavom, a svakako izbjegavaj jake začine ako si osjetljiva na njih.
9. Mliječni proizvodi
Jedna grupa namirnica koja je teško probavljiva su mliječni proizvodi, uglavnom zbog laktoze, šećera koji se nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima. Kada se laktoza ne probavlja pravilno, kao što je kod osoba s netolerancijom na laktozu, nastaju plinovi i nadutost. Ako konzumiraš previše laktoze, ona odlazi u debelo crijevo, a može se razviti ili pogoršati proljev. Kada imaš problema s probavom, još uvijek je u redu jesti jogurt i tvrde sireve jer oni nemaju laktozu, ili možeš probati mlijeko bez laktoze.
10. Paprena metvica
Pepermint odnosno paprena metvica može opustiti mišiće na vrhu želuca, što omogućuje da se hrana vrati u jednjak. To može uzrokovati žgaravicu. Ostali krivci uključuju čokoladu ili kavu. Stručnjaci kažu da možeš smanjiti pritisak koji vraća hranu natrag ako skineš višak kilograma, jedeš manje porcije i ne ležiš nakon jela. Također, poželjno je naučiti koja hrana stvara probleme, kako bi je mogla izbjeći.