10 najtvrdoglavijih pasmina pasa, ali ako znaš s njima, najbolji su na svijetu

Unsplash/Ben Griffiths Tvrdoglave pasmine
Vidi originalni članak
  • Postoji mnogo pasmina pasa koje je lako dresirati, ali postoje i jako tvrdoglavi psi koji bi svojim vlasnicima mogli zadati dosta glavobolje 
  • Kod odabira svog budućeg četveronožnog najboljeg prijatelja, osobito ako ti je prvi, treba obratiti pažnju na njegov karakter 
  • Naime, ovih 10 pasmina pasa nevjerojatno su simptični i slatki i dragi, ali su i poprilično tvrdoglavi i nije ih lako dresirati (barem početnicima) 

Svatko tko želi nabaviti psa, trebao bi se informirati o njegovom karakteru. Osobito su rasni psi osebujnog i snažnog karaktera te mogu biti izazovni za „odgoj“, ali uz pravilnu njegu i dresuru, postat će tvoj vjerni pratitelj.

Ako odabereš tvrdoglavu pasminu kao svog najboljeg dlakavog prijatelja, trebaš biti spremna potrošiti puno vremena na obuku ili ih upisati na tečaj poslušnosti kako bi dopustila profesionalcu da ti pomogne u odgoju psa. Kako bismo ti pomogli da odlučiš je li određeni pas za tebe, evo 10 najtvrdoglavijih pasmina pasa. 

1. Akita 

Akita je prekrasan velik pas koji može težiti do 50 kilograma. Međutim, prema brojnim vlasnicima pasa i stručnjacima, akite su tvrdoglavi koliko su i veliki. Zapravo, poznato je da ovaj japanski pas za lov samo bezbrižno odšeta kada ga pokušavaš dresirati. Međutim, jednom kad ga „natjeraš“ da ti povjeruje, bit će tvoj vjerni pomoćnik cijeli život.

2. Shiba Inu

Ovo egzotično i često glasno lajava pasmina izaziva poštovanje pa je Shiba Inu previše dostojanstven da bi slušao običnog čovjeka. Ovi psi su poznati po svojoj tvrdoglavosti i teško ih je dresirati. Koriste se za lov i kao psi čuvari u Japanu, jako su neovisni i trebaju snažnog vlasnika koji zna kako doprijeti do njih.

3. Shar pei

Premda ovo naborano štene izgleda ljupko, možeš računati na to da će misliti na nešto drugo kada ga pokušavaš nečemu naučiti. Ovi divni psi obično teže oko 25 kg i izvrsni su za lov, praćenje i čuvanje - ako ih možeš natjerati da slušaju. Većina vlasnika na kraju ide na profesionalnu obuku poslušnosti za svog preslatkog ljubimca. 

4. Jack Russell terijer

Premda je mali pas, Jack Russell terijer sigurno ima više energije nego puno veći pseći rođaci. Poznati su po svom zabavnom i neovisnom stavu, s crtom tvrdoglavosti zbog koje ih je teško dresirati. Također su nestašni i imaju puno energije, tako da s njima moraš biti na oprezu.

5. Bigl 

Veseli Bigl izvrstan je pratitelj u lovu i tragač ako ga uspiješ natjerati da te sluša. Sa svojim omanjim rastom i dugim, visećim ušima, ove male slatkice nisu samo pratitelji u lovu, nego su i predivni obiteljski ljubimci. Međutim, morat ćeš potrošiti neko vrijeme na njihovu obuku i imati puno strpljenja.

6. Engleski buldog 

Dostižući maksimalno 40-ak cm visine, teško ćeš natjerati ovog mišićavog psa da te sluša! Ovi su psi poznati po svojoj velikoj inteligenciji, ali njihova snažna samovolja i lijen način života samo će te koštati živaca, jer će te zasigurno ignorirati tijekom treninga. Izgledaju žestoko, ali zapravo su nježni psi puni ljubavi koji su odani svojoj obitelji.

Life&style Ovo je top 10 najmilijih, najsentimentalnijih pasmina pasa - svakome će osvojiti srce

7. Jazavčar

Ova niska pasmina poznata je po svom živahnom i neovisnom stavu, kao i inteligenciji, sposobnosti za lov i tvrdoglavosti. Jazavčari vole raditi sve stvari na svoj način i vjerojatno ćeš pronaći svog jazavčara kako svakodnevno kopa rupe, žvače cipele ili hvata druge ljubimce.

8. Sibirski haski 

Ova drevna pasmina vjerojatno zna koliko je lijepa, jer se čini da koriste svoj dobar izgled kako bi se izvukli sa svojim neposluhom. Haski je divan snježni pas i voli se igrati s drugom djecom i kućnim ljubimcima, ali treba im neko vrijeme da se izdresiraju, ali lako mogu zauvijek biti nestašni.

9. Čivava

Zato što je najsitniji pas na svijetu vjerojatno ne očekuješ da ima tako gordi stav. Međutim, čivave trebaju svo strpljenje koje možeš skupiti za dresuru jer misle da su glavne. Uz tonu drskosti, ali i puno ljubavi, ovi divni psići izvrsni su prijatelji za svakoga tko ima puno vremena i energije.

10. Vajmarski ptičar

Ovi veliki psi uzgajani su za weimarski dvor u Njemačkoj, a čini se da to znaju jako dobro! Vrlo su inteligentni i oštroumni, ali često misle da su pametniji od svojih ljudi i često ih neće poslušati. Ako se ikada odlučiš za vajmarskog ptičara, bolje ti je da budeš dovoljno pametna da zadobiješ njegovo poštovanje ili će ti pokazati svoju nestašnu crtu neovisnosti.

Life&style Želiš psa, ali ne znaš kakvoga? Možda ti pomogne vodič kroz 10 najposlušnijih pasmina

Posjeti Miss7.24sata.hr