Uz pomoć ovih 5 aplikacija i web stranica možemo provjeriti sastojke beauty proizvoda, otkriti dobre i loše

Shutterstock beauty proizvodi
Vidi originalni članak
  • Beauty tržište prepuno je raznovrsnih kozmetičkih proizvoda u kojima se nalaze sastojci koje često ne prepoznajemo, a katkad nisu ni poželjni
  • Kako bismo si olakšale potragu za proizvodom koji će savršeno odgovarati našim potrebama, možemo se koristiti beauty aplikacijama i web stranicama s popisima i objašnjenjima pojedinih sastojaka
  • Ove stranice i aplikacije na različite načine analiziraju sastojke te nam na jednostavan način objašnjavaju što se zapravo nalazi u našim kremama, šamponima i drugim beauty proizvodima

Kod biranja beauty proizvoda osim što više obraćamo pozornost na to da odaberemo proizvode koji će odgovarati našim potrebama, sve više nas zanima i koji se sastojci nalaze u proizvodima koje želimo kupiti, koliko su štetni ili zdravi za našu kožu ili kosu te koliko učinkoviti.

Duga službena imena proizvoda koja zvuče komplicirano ponekad nas mogu zbuniti, a tad nam savršeno mogu poslužiti spretne aplikacije i web stranice s objašnjenjima beauty sastojaka koje će nam u trenu razbistriti sastojke koji se nalaze u beauty proizvodu koji koristimo ili želimo kupiti.

U nastavku donosimo 5 aplikacija i web stranica za provjeravanje sastojaka beauty proizvoda koje će nam olakšati razumijevanje kozmetičkih sastojaka koji se nalaze u našim beauty proizvodima. 

CosDNA

CosDNA jedna je od web stranica na kojoj možemo provjeriti sve što nas zanima o pojedinom beauty proizvodu, budući da imaju široku bazu popularnih proizvoda. Funkcionira na principu tražilice, gdje ukucamo ime nekog proizvoda, a zatim dobijemo popis sastojaka koji se u njemu nalaze s objašnjenjima svakog pojedinog. CosDNA analizira i rangira svaki sastojak prema funkciji, UV, mogućnosti iritacije i sigurnosti na ljestvici od 0 do 5, s tim da je bolje da su ocjene što niže. Sigurnost se rangira na isti način, samo s ljestvicom od 1 do 9.

Beauty Od maskare koja se proda svake 2 sekunde nadalje: 13 najprodavanijih beauty proizvoda na svijetu

Skincarisma

Iznimno laka za korištenje, Skincarisma također ima listu proizvoda te njihovih sastojaka, o kojima možemo saznati što sve mogu napraviti za našu kožu te koliko su učinkoviti i prikladni za pojedini tip kože. Također, na Skincarismi možemo i pretražiti sastojke bez da je traženi proizvod već u njihovoj bazi te i tako napraviti analizu.

CodeCheck

CodeCheck je aplikacija koja koristi barkodove proizvoda kako bi ih analizirala te nam dala uvid u to kako pojedini sastojci proizvoda utječu na naše zdravlje, ali i kakav utjecaj sastojci i pakiranje proizvoda imaju na okoliš.

Think Dirty

Think Dirty jedna je od najpopularnijih aplikacija za provjeravanje sastojaka beauty proizvoda, koja nam pomaže da saznamo što se nalazi u proizvodima s "organskim" i "prirodnim" sastojcima. Think Dirty također koristi barkod za analiziranje pojedinog proizvoda, a postoji i opcija pretraživanja njihove bogate baze proizvoda, koja broji više od 1,4 milijuna proizvoda. 

Sastojci su u Think Dirty aplikaciji rangirani na skali od 1 do 10, s time da je što niža ocjena bolja i znači veću sigurnost sastojka. Kad se najviše ocjene sastojaka zbroje, proizvod dobiva konačnu ocjenu na temelju toga.

INCI Beauty

Francuska kozmetička aplikacija za analiziranje sastojaka vrlo je čest odabir kod analize sastojaka pojedinog proizvoda, a prevedena je i na mnogo europskih jezika, uključujući hrvatski.

Aplikacija se može koristiti na više načina, skeniranjem barkoda proizvoda ili upisivanjem imena proizvoda ili sastojaka u tražilici. Rezultati pretrage pokazat će sve sastojke proizvoda i njihove funkcije. Svaki od sastojaka dobiva različite bodove na INCI listi sastojaka temeljene na praktičnom bodovnom sustavu u obliku simbola cvijeća. Zeleni cvijet označava dobar sastojak, žuti srednje dobar, narančasti loš, dok je crveni cvijet namijenjen za sporne i kontroverzne sastojke koje treba izbjegavati.

Tajna dobrog makeupa Zlata vrijedni beauty trikovi: kako pravilno našminkati oči, ovisno o obliku

Posjeti Miss7.24sata.hr