Sve o poroznosti kose i kako najbolje njegovati kosu nakon ljeta, saznali smo od omiljene hair influencerice, @virkusic

Instagram@olaplex
Vidi originalni članak
  • Određivanje poroznosti kose jedan je od najvažnijih koraka u pravilnoj njezi kose, a povratak s mora i godišnjeg odmora, idealan je trenutak za obnovu i njegu kose
  • Sjajna i zdrava kosa ne mora biti nedostižan san uz savjete hair influencerice, Agnieszke Wirkus, @virkusic!
  • Agnieszka nam je objasnila sve o poroznosti kose, kao i svoje preporuke najboljih proizvoda za njegu kose po kategorijama poroznosti

Nakon ljeta, naša kosa je često oštećena i suha od sunca, mora i soli, stoga je sad idealno vrijeme da naučimo pravilno njegovati svoju kosu i u potpunosti je obnoviti, za lijepe i snažne uvojke!

Za najbolje savjete i preporuke proizvoda za njegu kose, ovisno o njenoj poroznosti, upitali smo omiljenu hair influencericu, Agnieszku Wirkus, poznatiju kao @virkusic, koju na njenom Instagram profilu, TikToku i Facebook grupi Kosoljupci, posvećenima njezi kose, prati više od 100 tisuća ljudi. Kad se radi o početku brige o kosi, prva od vrlo važnih stvari s kojima se moramo upoznati je upravo poroznost kose, odnosno svojstvo kose da upija i zadržava vlagu. 

Određivanje poroznosti kose

Agnieszka nam je pojasnila kako se najbolje određuje poroznost kose: "Poroznost kose najbolje odrediti na temelju testova koje se može naći na Internetu kad ukucate „hair porosity quiz“. Na hrvatskom jeziku je dostupan na mojem profilu i sadrži 11 pitanja. Popularan je također test u čaši vode, no nije baš vjerodostojan zato ga ne bih preporučila". 

Da nam približi zašto je poroznost bitna, Agnieszka ju je usporedila s poznavanjem tipa kože. "Na temelju poroznosti kose lakše ćemo odrediti koji proizvodi i postupci u njezi kose će nam više odgovarati, a koji ne. Mislim da se svakome dogodilo da smo dobili preporuku proizvoda od prijateljice, no na kraju nam se nije pokazao dobrim jer ste obje imale skroz različitu poroznost kose", objasnila je Agnieszka.

Kategorije poroznosti kose

Poroznost kose podijeljena je na tri osnovne kategorije, nisku, srednju i visoku poroznost. "Površinski dio dlake sačinjen je od kutikule koja štiti korteks. Poroznost kose ovisi o tome koliko su kutikule blizu jedna drugoj. Da si to bolje vizualiziramo, dlaku možemo usporediti s izgledom češera – kutikule mogu biti više odignute ili zaglađene naspram korteksa", pojasnila je Agnieszka, a zatim navela karakteristike svakog tipa poroznosti.

Kosa niske poroznosti

"Kod kose niske poroznosti kutikule su blizu jedna drugoj, a moram napomenuti da je to najrjeđi tip poroznosti. Na kosi niske poroznosti je najlakše postići efekt svilenkaste glass hair. Treba se ipak pripaziti da se kosu niske poroznosti ne optereti s gomilom proizvoda jer je vrlo lako postići efekt tužnih, masnih rezanaca. Ovaj tip kose je najmanje zahtjevan što se tiče njege i u ovom slučaju vrijedi pravilo „manje je više“, a naglasak u njezi treba biti na postizanju volumena i isticanju prirodnog sjaja i glatkoće kose.

Kosa srednje poroznosti

Kod srednjeg tipa poroznosti kose, za koji Agnieszka kaže da je najčešći, "kutikule su malo odignute." Ova kategorija poroznosti zbog svoje rasprostranjenosti može imati i više podtipova, koji onda mogu biti sličniji visoko ili nisko poroznoj kosi, napomenula je Agnieszka. 

"Kosa srednje poroznosti zahtjeva standardnu njegu u obliku redovitog korištenja ulja, maski i regeneratora prateći trenutne potrebe kose i godišnje doba", savjetuje Agnieszka.

Kosa visoke poroznosti

Kod treće kategorije, visoko porozne kose, kutikule su jako odignute. Kosa "može biti prirodno visoko porozna, ali najčešće je učinimo takvom blajhanjem, farbanjem, peglanjem, feniranjem, izlaganjem suncu i slično. Visoko porozna kosa je jako osjetljiva i zahtjeva najviše pažnje i složenu njegu", kazala je Agnieszka.

Iako svatko od nas ima prirodno određenu poroznost kose, kaže Agnieszka, ta se poroznost s vremenom i utjecajima može i promijeniti. "Poroznost se može povećati farbanjem, peglanjem ili krivom njegom kose, primjerice možete imati prirodno nisko poroznu kosu, a kad obojite kose, ona može postati srednje porozna. Poroznost se može također smanjiti, za što je odgovorna intenzivna njega kose i vrlo često, biljka kana ili druge biljke poput sene i indiga".

Beauty Omiljeni proizvod za kosu Victorije Beckham košta samo 87 kuna i 'radi gotovo sve'

Agneiszka je pojasnila i kako do promjene poroznosti može doći i jakom brigom o kosi, koja iz visoko porozne, može prijeći u srednje poroznu. "Moram napomenuti kako većina nas ima na glavi više od 100.000 dlaka tako da se njihova poroznost može razlikovati, također poroznost kose na korijenu je vrlo često niža nego poroznost kose na vrhovima koja je već stara nekoliko godina, što potpomaže isticanju problema "masnog tjemena i suhih vrhova", kaže Agnieszka.

Njega kose nakon ljeta

Za njegu oštećene i suhe kose nakon ljeta, ovisno o poroznosti, Agnieszka preporučuje sljedeće: "Počela bih od odlaska frizeru i šišanja ispucalih vrhova i to vrijedi za sve poroznosti. Zatim preporučujem tretmane kokosovim uljem koje najviše oporavlja kosu (također vrijedi za sve poroznosti).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agnieszka Wirkus (@virkusic)

Za kosu niske poroznosti to bi trebalo biti dovoljno. Zatim kod visokoporozne i srednje porozne kose nije na odmet stavljati hidratantnu masku kao pre-poo tretman prije pranja na pola sata. Ako je kosa dodatno tretirana, preporučujem napraviti nekoliko serija kućnih bond tretmana tipa Olaplex".

Preporuke proizvoda za kategorije poroznosti kose

Agnieszku smo upitali i za preporuke proizvoda za koje smatra da će najbolje djelovati za pojedinu kategoriju poroznosti kose. 

Proizvodi za njegu nisko porozne kose

"Nisko porozna kosa zavoljet će biljke koje pridonose volumenu kose: zelenu glinu, nim prah, piskavicu. Ovom tipu kose najviše odgovaraju lagani proizvodi na bazi humektansa u kombinaciji s proteinskim proizvodima i umjerenost u njezi kose. Nisko porozna kosa obožava biljne proteine jer daju kosi lepršavost i zaglađenost koja nije pretjerana".

S lijeva na desno: Nim prah, ljekarnaljubic.com, 48,60 kn; piskavica prah, harrisa.hr, 14,95 (50 g)

S lijeva na desno: John Masters lagani hidratantni regenerator za tanku kosu, johnmasters.hr, 239 kn; Bee my Baby regenerator s biljnim proteinom, anwencosmetics.com, 60,04 kn

Proizvodi za njegu srednje porozne kose

"Kosa srednje poroznosti voli izbalansiranu njegu. Odgovarat će joj tretmani mononezasićenim uljima jednom tjedno, balansiranje emolijentnih, humektansi i proteinskih proizvoda te metoda RPR (korištenje regeneratora ili maske prije i poslije šamponiranja).

S lijeva na desno: Oleo Therapy ulje badema, oleotherapy.hr, 97,81 kn; Ziaja emolijentna maska za suhu i oštećenu kosu s arganovim i tsubaki uljima, dm.hr, 32,90 kn

Vrlo bitno je i zaštita vrhova kose da ne dođe do povećanja poroznosti ili pucanja i umjerenost u stiliziranju (korištenja pegle, figara i slično)".

S lijeva na desno: Nuggela & Sulé Supreme regenerator s humektansima, behappy.hr, 149 kn; Ziaja goat's milk maska za suhu i oštećenu kosu s keratinom, dm.hr, 24,90 kn; Moroccanoil serum za zaštitu vrhova, notino.hr, 321,30

Proizvodi za njegu visoko porozne kose

"Visoko porozna kosa će trebati najviše posvećenosti i pažnje. Ovom tipu kose preporučujem tretmane polinezasićenim uljima prije svakoga pranja i korištenje metode RPR. Ovaj tip kose treba zasnovati svoju njegu na emolijentnim proizvodima (koji sadrže veći udio ulja i masnih alkohola)".

S lijeva na desno: Oleo Therapy ulje pšeničnih klica, oleotherapy.hr, 64,05 kn; Garnier Fructis Hair Food emolijentna maska za kosu Cocoa Butter, dm.hr, 41,90 kn

"Bitno je također pomno birati dodatke njezi kose, pogotovo odgovarajuću četku koja ne čupa i ne grebe ovaj osjetljiv tip kose, na primjer paddle brush. Kod visoko porozne kose, silikoni u završnoj maski, regeneratoru i leave in serumu se ne trebaju izbjegavati, jer odlično štite kosu od mehaničkih oštećenja kojima je podložna visoko porozna kosa (trljanje kose, češljanje, toplina, sunce)".

S lijeva na desno: sve notino.hr, Kérastase Elixir Ultime ulje za vrhove, 300 knSchwarzkopf BC Bonacure Peptide Repair Rescue emolijentna maska s proteinima, 74,88 kn

Beauty 8 savjeta koji će spriječiti da se kosa brzo zamasti - otkrivaju stručnjaci

Posjeti Miss7.24sata.hr