Beauty

Najbolje maske za kosu: Prirodni recepti koje možeš napraviti kod kuće!

  • Za lijepu i njegovanu kosu maska je izuzetno važan dio njege
  • Ne trebaš je kupovati, jer brze, jednostavne, a kvalitetne maske možeš napraviti i kod kuće sa sastojcima iz kuhinje
  • Pokazat ćemo ti koji su sastojci i kombinacije odlični za suhu, a koji za masnu kosu i kako u tren oka napraviti prirodnu masku koja će ti odgovarati

Jedan od najvažnijih tretmana za kosu svakako je maska. Bez obzira je li riječ o suhoj ili masnoj kosi, potrebno ju je dobro nahraniti. Osobito je to pak važno ako je kosa oštećena, a umjesto odlazaka frizeru i raznih skupljih tretmana ili kupovnih maski, i sama možeš napraviti brze, jednostavne, a efikasne prirodne maske za kosu - kod kuće.

Pronašle smo najbolje maske koje će nahraniti tvoju kosu, a za njih su potrebni sastojci koje imaš i kod kuće. Primjerice, jaja, maslac i jogurt neki su od najvažnijih od kojih ćeš napraviti najbolje kombinacije hranjive maske za obnovu ili održavanje zdrave kose.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Nanošenje ovih maski preporučuje se jednom u dva tjedna ili mjesec dana, a osobito ako je kosi potrebna hidracija u slučajevima suhe kože tjemena, oštećenih vlasi bilo zbog unutarnjih faktora kao što su prehrana ili stres ili pak upotreba vrućeg zraka kroz aparate za njezino stiliziranje, zbog pretjeranog izlaganja suncu ili nakon boravka u slanoj vodi ili vodi iz vodovoda koja može biti prilično tvrda. Maske na kosi možeš ostaviti između 15 minuta i pola sata, a neke čak i preko noći.

Možda vas zanima Dar prirode za suhu kosu: Uz ovu masku od avokada suhi vrhovi postati će prošlost, pogledaj recept Rubrika Beauty Beauty

Uglavnom su ove maske namijenjene nanošenju prije pranja, s nekoliko iznimaka. Najbolje ih je ispirati mlakom ili toplom vodom, osim u slučaju maske s jajetom, kad je trebaš ispirati isključivo hladnom vodom (zbog reakcije jajeta s toplom vodom - ne želiš kuhano jaje na glavi, zar ne? Točnije, jaje će se zalijepiti za vlas i bit će ga teže isprati.). Nakon ranije spomenutog ispiranja toplom vodom, isperi kosu ponovno hladnom vodom kako bi se zatvorile folikule.

Maske za suhu kosu

Za maske za suhu kosu potrebni su ti sastojci koji u sebi sadrže ulja pa su to primjerice avokado, banana koja uz to i povećava elastičnost kose i sprečava pucanje vrhova, zatim med koji hidrira i zadržava vlagu, ali i posvjetljuje kosu, stoga oprezno s učestalim korištenjem. S druge pak strane crni čaj kosu vraća u prirodno tamnije stanje i vlaži je i hrani. Također su tu i jaja i maslinovo ulje.

Maska od avokada

Avokado obiluje antioksidansima, masnim kiselinama, biotinom i vitaminom A i E. Nakon što njegovu polovicu izgnječiš, na kosu ga možeš nanijeti samog ili u kombinaciji sa žumanjkom za pojačanu hidraciju.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

1/2 avokada

1 žumanjak

Postupak:

U izgnječeni avokado dodaj jedan žumanjak i nanesi na kosu te ostavi da djeluje 20-ak minuta, nakon čega isperi hladnom vodom kako se žumanjak ne bi prilijepio za vlas.

Maslac za kosu

Kremasti maslac može hidrirati i omekšati tvoju kosu. Upravo ćeš uz njega kosu zaštiti od oštećenja uzrokovanog suncem, a osim toga osobito pomaže kovrčavoj kosi za održavanje teksture. Nekoliko žlica maslaca nanesi na ruke i zatim utrljaj u kosu prije njezinog pranja. Ostavi da djeluje oko sat vremena kako bi ti kosa bila izuzetno mekana.

Kokosov maslac ili ulje

Kokosovo ulje možeš nanijeti po dužini kose, a ono će spriječiti gubitak proteina iz nje. Možeš ga koristiti neposredno prije pranja kose, jer djelovat će već i nakon pet do deset minuta na kosi, a za još bolje rezultate možeš ga ostaviti da djeluje preko noći. K tome možeš dodati i malo ricinusovog ulja koje je najbolje nanijeti na samo tjeme kako bi potaknula rast vlasi i njihovo očvršćivanje.

Sastojci:

3 žlice kokosovog maslaca ili ulja

1-2 žličice ricinusovog ulja

Postupak:

Ulja pomiješaj, a nakon toga ih zagrij među dlanovima prije nanošenja na tjeme i duž kose.

Maska od banane

Voće bogato kalijem i hranjivim tvarima jako je dobar izbor za njegu kosu. Sadrže silicijev dioksid koji je odličan za sintezu kolagena koji, znamo, potiče rast kose i čini je gušćom i čvršćom. Upotrijebiti možeš dvije banane, najbolje zrelije, i pola šalice jogurta ili kokosovog mlijeka kako bi dobila smjesu koju ćeš nanijeti na kosu.

Sastojci:

2 zrele banane

1/2 šalice jogurta ili kokosovog mlijeka

Postupak:

Banane izgnječi i u smjesu dodaj pola šalice jogurta ili kokosovog mlijeka, a zatim nanesi na kosu i ostavi da djeluje do pola sata. 

Maska od meda

Masku od meda koristi za kosu ako je želiš hidrirati. Umasiraj željenu količina meda pomiješanu s dvije žlice maslinovog ulja u kosu i ostavi da djeluje pola sata, a onda isperi toplom vodom. Ukoliko ti je kosa izuzetno suha, možeš u to pomiješati i jaje kako bi obnovila vlasi. Možeš koristiti i masku od dvije žlice meda u koju ćeš umiješati žličicu soka od limuna i dvije žličice mlake vode, a nakon nje kosu ne trebaš prati šamponom jer će limun isprati sve ljepljive sastojke.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Maska 1 - sastojci:

3 žlice meda

2 žlice maslinovog ulja

opcija: dodati 1 jaje

Maska 2 - sastojci

2 žlice meda

2 žličice mlake vode

1 žličica soka od limuna

Postupak

Navedene sastojke, ovisno o vrsti maske, pomiješaj i nanesi duž kose pa ostavi da djeluje oko 20 minuta.

Maska od jaja

Žumanjak obiluje mastima i proteinima, a ima i hidratantna svojstva. Bjelanjak pak sadrži enzime i uklanja neželjena ulja iz kose pa je jaje odličan izbor za bazu maske. Ukoliko imaš masnu kosu, koristi samo bjelanjke, a ako ti je kosa izrazito suha, fokusiraj se na žumanjke kako bi je hidrirala. Ovisno o tome, bjelanjak ili žutanjak nanesi na kosu, a kasnije isperi hladnom vodom. Ova se maska koristi prije pranja kose šamponom. Osim toga možeš jaje pomiješati i jednom žlicom ulja, po želji. 

Sastojci

1 jaje

1-2 žlice ricinusovog ulja ili ulja čička

Postupak:

Ulje umuti u jaje i nanesi duž kose, a nakon što maska djeluje 20-ak minuta, isperi je hladnom vodom.

Maska od vrhnja i jogurta

Vrhnje i jogurt odličan su izbor za obnovu suhe kose koju hrani masnoća iz ovih mliječnih proizvoda. Osim toga, možeš ih koristiti i za masnu kosu, ali i ako želiš obnoviti svoje kovrče. Jogurtu možeš dodati i žlicu meda za dodatnu hidraciju, a ovisno o stanju kose dodaj i druge sastojke. Ako ti je kosa suha dodaj žlicu ulja po želji, najbolje arganovog ili ricinusovog, a ako ti je kosa masna umjesto toga dodaj žlicu aloe vera gela. Za tjeme koje se peruta odličan je izbor i ulje od čajevca.

Sastojci:

1/2 šalice jogurta

1 žlica meda

1 žlica ulja (arganovo, ricinusovo, čičkovo, maslinovo) ili žlica aloe

po želji žličica ulja čajevca

Postupak:

Navedene sastojke pomiješaj i nanesi duž kose ili i na tjeme, ostavi da djeluje do pola sata, a zatim isperi.

Maska od pive

Kvasac i vitamin B te proteini koji se nalaze u pivu popravit će tvoju suhu kosu. U pola šalice ishlapljene pive dodaj žličicu suncokretovog ulja i sirovo jaje pa nanesi na vlažnu kosu i ostavi da djeluje oko 15 minuta, nakon čega je isperi hladnom vodom. Pivu osobito koristi ako ti je kosa tanka pa joj želiš povećati volumen, ali i ako si vlasnica kovrčave kose jer će kvasac pomoći održati teksturu kovrča.

Sastojci:

1/2 šalice pive

1 žličica suncokretovog ulja

1 jaje

Postupak:

Sastojke pomiješaj i nanesi na vlažnu i opranu kosu, a nakon 15 minuta isperi hladnom vodom.

Maska od pivskog kvasca

Pivski kvasac može pomoći i protiv ispadanja kose, ali i ubrzati njezin rast. Odličan je i u slučaju perutanja i svrbeža vlasišta. Pivskome kvascu, odnosno pivi, možeš dodati kefir kako bi ti kosa postala mekša. Dvije žlice kvasca i jedna žlica kefira bit će ti dovoljne za masku. Ako kvascu dodaš med i jaje kosa će ti biti ne samo mekša, nego i sjajna, a masku možeš napraviti od dvije čajne žlice kvasca, dvije žličice meda i jednog jajeta. Možeš dodati i ulje, primjerice maslinovo, kokosovo ili ricinusovo, a za umirivanje tjemena i čičkovo ulje. Osim toga, svakoj od ovih maski možeš po potrebi dodati i vode.

Sastojci:

2 žlice pivskog kvasca

1 žlica kefira

2-3 žličice meda

1 jaje

1 žličica ulja (maslinovo, kokosovo, ricinusovo ili čičkovo) 

žlica vode po potrebi

Postupak:

Poveži sastojke miješanjem, a zatim nanesi na tjeme i duž kose. Nakon što djeluje do pola sata, masku isperi hladnom vodom.

Možda vas zanima 5 maski za kosu koje možeš lako i brzo sama napraviti Rubrika Beauty Beauty

Ovu masku na kosu možeš stavljati i dva ili čak tri puta u tjednu, a nakon nanošenja ostavi je da djeluje oko 20 minuta nakon čega kosu isperi vodom pa laganim šamponima, po mogućnosti bez sulfata i silikona. Ako masku radiš od pivskoga kvasca, prvo ga razmuti u malo vode, a ako mu dodaješ i ulje, prije nanošenja ulje malo zagrij.

Maske za masnu kosu

Za maske za masnu kosu potrebni su ti sastojci koji u sebi ne sadrže ulja ili ih pak sadrže što manje pa su za ove maske odličan izbor ocat, limun i soda koje ćeš kombinirati s drugim sastojcima.

Maska od jabučnog octa

Jabučni ocat koristi se za uklanjanje svih sastojaka koji se nalaze u preparatima za kosu, a skupljaju se na vlasištu. Riječ je pritom i o mnogim šamponima i regeneratorima koji sadrže sulfate i silikone pa ćeš uz njegovu pomoć “olakšati” kosu. Ako ga kombiniraš s arganovim uljem, bogatim E vitaminom, tvoja će kosa ubrzo biti mekša i zaglađena. Oko tri žlice jabučnog octa pomiješaj s dva decilitra mlake vode, svakako pripazi da omjer bude 1:3.

Sastojci:

3 žlice jabučnog octa

2 dcl mlake vode

Postupak:

Umasiraj tekućinu u tjeme, ostavi tek nekoliko minuta, a zatim isperi, sve to nakon što si kosu oprala šamponom i regeneratorom. 

Također možeš žlicu (jabučnog) octa pomiješati s pola avokada, dvije žlice arganovog ulja i 10 kapi (eteričnog) ulja ružmarina. Masku nanesi na područje od korijena do vrha kose, ali ako je kosa masna ne diraj vlasište.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Maska od limuna

Kombinacija limunovog soka i maslinovog ulja idealna je za suhu kosu jer kiselina će očistiti vlasište, a ulje ga nahraniti. Sok od limuna zatvara pore i odličan je za reguliranje proizvodnje, odnosno pojave sebuma, ali pripazi jer može i posvijetliti boju tvoje kose. 

Sastojci

2 žlice limunovog soka

2-3 žlice maslinovog ulja

malo vode po potrebi

Postupak:

Kako bi dobila masku, pomiješaj po dvije žlice limunovog soka, maslinovog ulja i vode i nanesi na vlasište.

Maska od sode

Soda uspješno uklanja masti i prljavštinu, a nanijeti je možeš samu, s malo vode ili u kombinaciji s raznim hranjivim sastojcima. Primjerice, ako žlici sode dodaš dvije žlice jogurta, tvoja će kosa biti čista od masnoća, a upit će i hranjive sastojke iz jogurta.

Sastojci:

1 žlica sode

2 žlice jogurta

vode po potrebi

Postupak:

Navedene sastojke pomiješaj i nanesi na tjeme, umasiraj, a zatim ostavi da djeluje 20 minuta. Nakon toga isperi mlakom vodom.

Možda vas zanima Četiri bakina recepta protiv peruti, za suhu i masnu kosu Rubrika Life&style Life&style

Ove maske, bez obzira na koju se odlučiš ovisno o stanju tvoje kose, odličan su izbor i obiluju hranjivim sastojcima. A ako se oni preporučuju za unos u organizam, ne može štetiti niti nanošenje na kosu, odnosno, mogu samo dodati pozitivan ishod. Najveći je izazov da ih redovito koristiš, odlučiš li se za samo jednu ili pak kombinaciju više njih koje ćeš koristiti drugim danima.

 


 

Photo: Shutterstock

Komentari 0