Ovu vrstu čaja moraš svakodnevno piti ako želiš živjeti dugo i zdravo, evo zbog čega

shutterstock
Vidi originalni članak
  • Zeleni čaj dolazi iz Kine gdje ga poznaju još od davnina. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, od glavobolje, zubobolje pa do psihičkih oboljenja, poput depresije
  • Svoja ljekovita svojstva zeleni čaj zahvaljuje mnogim aktivnim biljnim spojevima koje posjeduje 
  • Pogledaj koji su sve benefiti redovitog ispijanja zelenog čaja

Ako ti je jedan od ciljeva voditi dug i zdrav život, tvoja kuhinja možda je već opskrbljena hranom za koju svi tvrde da garantiraju zdravlje i pomažu živjeti dulje. Smrznute borovnice u zamrzivaču, grah u smočnici i razne vrste zelja... sve je to povezano s dodavanjem godina u tvoj život. No, pitaš se što je najbolje piti kako bi si produljila život?

Iako možda petpostavljaš da je odgovor omiljeno crno vino, liječnik funkcionalne medicine i autor knjige The Pegan Diet Mark, Hyman, dr. Med., Kaže da je najbolje piće za dugovječnost zapravo zeleni čaj.

“Čaj je super napitak koji sadrži snažne fenolne spojeve koji se bore protiv raka i štite naš kardiovaskularni sustav. Zeleni čaj najbolji je izbor, bogat katehinima, a također neki od najmoćnijih fitonutrijenata za borbu protiv bolesti nalaze se upravo u biljnom carstvu ”, kaže on.

Zdravi napitak Nevjerojatan je! Pogledaj što se događa tvom tijelu kad redovito piješ zeleni čaj

Zaštitom od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, redovito pijenje zelenog čaja izravno je povezano sa životnim vijekom. Pregled studija utvrdio je povezanost između konzumacije zelenog čaja i smanjenog broja zdravstvenih problema s kardiovaskularnim sustavima u zemljama jugoistočne Azije. Studija iz 2018. također je otkrila da redovni konzumenti čaja imaju smanjeni rizik od dobnog lipoproteina visoke gustoće (zvane "dobar" kolesterol), a zeleni čaj u tome ima jači učinak od crnog čaja. EGCG-ovi zelenog čaja (vrsta korisnog katehina posebno raširenog u čaju) također pokazuju da spriječava rast tumora.

Dr. Hyman kaže da je zeleni čaj također dobar za crijeva. "Postoje određene korisne crijevne bube koje se hrane hranom bogatom polifenolima, uključujući zeleni čaj", kaže. Objašnjava da se jedna od ovih korisnih crijevnih buba naziva akkermansia muciniphila, koja čini zaštitni sloj sluzi održavajući crijevnu sluznicu jakom. "Niska razina ove kritične bakterije povezana je s autoimunim bolestima, pretilošću, dijabetesom, bolestima srca, pa čak i rakom", kaže dr. Hyman.

ČAROBNI NAPITAK Topi kilograme i briše bore: Pet razloga da zavolite zeleni čaj

Osim što je dobar za srce i crijeva, zeleni čaj dobar je i za mozak. Registrirana dijetetičarka Neva Cochran, prethodno je za Well + Good rekla da je to zbog kofeina i katehina u piću. „Katehini pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. To koristi cijelom tijelu, a naravno i mozgu”, kaže ona. Uz sve ove blagodati, jasno je zašto je dr. Hyman odabrao zeleni čaj kao najbolji napitak za dugovječnost.

U pogledu koliko treba popiti, preporučuje dvije šalice dnevno. Iako bi mnogi pomislili da je sve što je zdravo ujedno i skupo, neka ovo bude još jedna lekcija da su neke od najzdravijih namirnica zapravo najjednostavnije i najdostupnije. Lisnato zelje, grah i zeleni čaj još su jedna stavka koju ćeš morati dodati na svoj popis za dugovječnost. I, hej, u košaricu možeš dodati i malo crnog vina

ZDRAVLJE Voliš vino? Zbog ovog ćeš ga voljeti još i više!

Posjeti Miss7.24sata.hr