Kosa ti izgleda loše? Možda koristiš pogrešan šampon. Evo kako izabrati pravi

Shutterstock/Getty
Vidi originalni članak
  • Svakome se dogodilo da koristi "pogrešan" šampon. Stvar je u tome da izabereš onaj koji će kosu dobro oprati, a pri tom je neće oštetiti
  • Nije matematika, ali pri izboru valja pripaziti na to je li kosa tanka i ravna ili jaka valovita, suha ili sklona mašćenju, koristiš li puno sredstava za stiliziranje, peglu, je li obojena
  • Evo nekoliko savjeta kako odabrati šampon koji ti najviše odgovara

Korištenje pogrešnog šampona za kosu problem je s kojim se gotovo svatko kad-tad sreo, mada često nismo ni svijesni problema. A s toliko različitih šampona koji su na tržištu, nije teško uzeti s police pogrešni. Možda nas privuče tek uvjerljiva reklama ili lijepa etiketa, no koristimo li šampon koji ne odgovara našoj kosi i/ili vlasištu može se pojaviti nekoliko problema poput suhe kose, kose koja se ne da ukrotiti, perutavog vlasišta, masnog vlasišta, kose koja se lomi ili one čija boja blijedi. Mnogi šamponi sadrže jake deterdžente, mirise i druge kemikalije koje štete kosi.

Life&style Jesi li čula za tehniku 'eat the frog'? Evo kako ti može olakšati svakodnevicu

Doduše, ove probleme mogu uzrokovati i drugi proizvodi poput gela, pjene, suhog šampona, regeneratora koji se ostavlja na kosi, kreme, mlijeka, laka za kosu ili pudera za volumen. Koji puta je teško detektirati problem, ali šampon može pomoći u ublažavanju problema uzrokovanih drugim proizvodima za oblikovanje kose.

Dakle, prije nego što kupiš šampon samo zbog ugodnog mirisa, potraži onaj koji će doista očistiti kosu i vlasište bez nanošenja štete. Za to je potrebno razmisliti o tipu kose, teksturi, boji, debljini vlasi, ali i navikama: koliko često pereš kosu, koliko često je izlažeš visokim temperaturama (pegla za kosu i sl.), je li obojena, imaš li ispucale vrhove, muči li te prhut... Imaš li masnu, suhu ili normalnu kosu? Ako nisi sigurnia pitaj svog frizera. Pronalaženje pravog šampona može biti teško ako imaš više od jednog simptoma tako da moraš računati s puno pokušaja i pogrešaka. No, ne treba se obeshrabriti. No, evo jednostavnog vodiča.

1. Normalna kosa

Treba koristiti šampon koji je stvoren za normalnu kosu, jer samo takav neće poremetiti ravnotežu vlasišta odnosno prirodnu proizvodnju ulja koja se na koži stvaraju. Također, pripazi da ne šamponiraš prečesto kosu jer će to uzrokovati isušivanje kose.

Beauty Koliko je zdrava tvoja kosa? S ovim brzim testom ćeš to lako otkriti

2. Masna kosa

Ako imaš masnu kosu, najbolji su šamponi koji sadrže ulje čajevca, kadulje ili kamilice, sastojaka koji pomažu ukloniti ulje s vlasi i vlasišta. Šamponi za dubinsko čišćenje često sadrže ove sastojke, zato pročitaj etiketu kako bi znala da su sigurni za redovitu upotrebu. No isto tako je važno kosu prati samo kad je to doista potrebno, a ne prečesto jer će se inače samo pojačati proizvodnja sebuma.  

3. Suha kosa

Suhom tipu kose potreban je hidratantni šampon koji sadrži ulja i shea maslac jer će nahraniti suhe vlasi.

4. Tanka kosa

Šamponi za volumen, s manjim udjelom hidratizirajućih sastojaka najbolji su izbor za one s tankom kosom. Šamponi za volumen uzrokuju da se vlas "napuni", zadeblja i samim time i podigne. Također se može koristiti i regenerator za volumen ako je kosa oštećena ili mlitava - sloj proteina popunjava praznine u kutikulu pa kosa djeluje gušće i punije.

5. Suho, ljuskavo vlasište koje svrbi

Šampon protiv peruti idealan je za ove iritacije vlasišta jer te oslobađa ovih simptoma i vlaži vlasište, što smanjuje stvaranje ljuskica. 

Beauty savjeti Koristi ga i slavni model: Super trik uz koji tvoja tanka kosa može izgledati gušće

6. Kovrčava / valovita kosa

Kovrčava kosa u principu je deblje vlasi i sklona suhoći stoga trebaš šampon koji će joj vratiti tako potrebnu vlagu. Potraži hidratantni šampon s bjelančevinama. Svakako pogledaj popis sastojaka, ključne su riječi: proteini, shea maslac, glicerin.  

7. Obojena kosa

Ako kosu bojš ili izbjeljuješ na bilo koji način, važno je koristiti šampon namijenjen baš obojenoj kosi. Ako si plavuša, zakon je ljubičasti šampon

Ako nakon pranja imaš osjećaj čistoće, a kosa je svilenkasta, znat ćeš da si dobro odabrala.

Posjeti Miss7.24sata.hr