Life&style

Jesi li čula za tehniku 'eat the frog'? Evo kako ti može olakšati svakodnevicu

Priznajemo, nije lako pronaći ravnotežu između poslovnih obaveza i slobodnog vremena, osobito ako radiš od kuće. Ipak, postoje načini na koje to možeš promijeniti i ujedno biti produktivnija.

Uspiješ li pronaći ravnotežu između posla i slobodnog vremena, bit ćeš zadovoljnija kvalitetom života, a to te ujedno može dovesti do ostvarivanja boljih rezultata na poslu. Oni, ipak, ne dolaze preko noći. Da bi bolje rasporedila svoje vrijeme, trebaš dosljedno provoditi male korake. Rutina je pritom tvoj najveći saveznik - promijeniš li samo nekoliko sitnica u svojoj radnoj i dnevnoj rutini, mogla bi se ugodno iznenaditi rezultatima koji će uslijediti. 

1. Dan započni onako kako ti želiš

Vratiš li se ponekad s posla premorena i nesretna jer je prošao još jedan dan u kojem nisi imala "vrijeme za sebe"? Kako bi odagnala taj osjećaj nezadovoljstva, počni ustajati pola sata ranije nego što inače činiš. Iskoristi to vrijeme i započni dan onako kako ti najviše odgovara - zdravim doručkom, omiljenim napitkom, laganim istezanjem, jogom, trčanjem, šetnjom ili čitanjem knjige koja ti već danima stoji kraj uzglavlja. Uglavnom, iskoristi tih posla sata da učiniš nešto za sebe, nešto što te usrećuje. Pusti si omiljenu glazbu - uz nove bežične slušalice Huawei FreeBuds Pro možeš se istezati, trčati, kuhati kavu ili pripremati doručak a da probudiš ukućane, a Huawei ti usto daruje tri mjeseca Deezer Premium glazbenog servisa, pa možeš potražiti i nove stvari koje će te napuniti energijom u jutarnjim satima. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

2. Prati vrijeme koje utrošiš na zadatke

Iako ovo zvuči kao još jedan “zadatak”, a toga ti najmanje treba, praćenje vremena koje ulažeš u pojedinu aktivnost može ti biti od velike koristi. Primjerice, ako ti mnogo vremena odlazi na razgovor s nekim kolegama, zbog čega poslije ostaješ dulje na poslu kako bi nadoknadila izgubljeno vrijeme, možda je pravi trenutak da taj razgovor prebaciš u komunikaciju putem emaila. Kad svoje vrijeme počneš shvaćati kao resurs, počet ćeš ga bolje iskorištavati i raspoređivati.

Treba li ti mnogo vremena za izradu tablice u Excela, prezentacije u PowerPointu ili nečeg trećeg, iskoristi gotove predloške tablica i dizajna koje ćeš samo prilagođavati svom sadržaju i potrebama - tako ćeš dobiti na vremenu i skratiti si posao. Ako ti izrada tablica u Excelu nije jača strana, postoje razni tutoriali na internetu koji će ti pomoći svladati je brzo i efikasno - iako ćeš tako utrošiti dodatno vrijeme, kad svladaš ono što ti ne ide od ruke, dugoročno zapravo dobivaš na vremenu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Eat the Frog

Ova tehnika vrlo neobična imena podrazumijeva zapravo da radni dan počneš s najtežim ili najkompliciranijim zadacima. Riješiš li prvo najteži zadatak, on te u ostatku dana više neće opterećivati. Osim toga, ako nisi sigurna koliko će ti njegovo rješavanje oduzeti vremena, kreneš li s njim na vrijeme, manje su šanse da ćeš morati ostati dulje na poslu ne bi li ga završila, kao što to inače biva kad takve stvari ostavimo za zadnji čas. Naravno da je to lakše reći nego učiniti, pogotovo jer se s pojedinim projektima ili problemima ne želimo suočiti dok nas zaista ne sustigne krajnji rok, no promijeniš li pristup i postaviš li takve zadatke kao prioritetne, mnogo ćeš ih lakše s vremenom rješavati. Ubrzo će ti taj pristup prijeći u naviku, stvari ćeš rješavati kako dođu, steći ćeš samopouzdanje i usto pokazati nadređenima da si odgovorna prema svom poslu. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

4. Zatraži feedback

Obično se bojimo feedbacka jer strahujemo od kritika, no kvalitetan i konstruktivan feedback može ti zapravo pomoći. Kad god imaš priliku, zamoli nadređene da ti daju osvrt na, primjerice, zadnjih šest mjeseci. Pohvale koje primiš shvati vrlo ozbiljno, jer, da, sjajna si! Ono što ti dođe kao konstruktivna kritika prespavaj, a sutradan promisli o tome što možeš učiniti u vezi s tim. Imaš li neki važan zadatak pred sobom, a dobro bi ti došlo tuđe mišljenje, jednostavno ga zatraži. Feedback je fenomenalna metoda koju često zanemarujemo. Uvedite novu naviku na internim sastancima – neka svatko od vaših kolega izdvoji najveći uspjeh tog tjedna. Pohvalite ih za njihove uspjehe i primite zaslužne pohvale. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

5. Odredi svoje off vrijeme

Jedno lijepo popodne, svaka druga večer, subotnje jutro ili čak cijeli vikend – u skladu s tvojim mogućnostima, na tjednoj bazi priuštiti sebi vrijeme u kojem ćeš misliti samo na sebe. Možda ti treba malo tišine da rekapituliraš tjedan, možda ti treba spa tretman u vlastitoj kupaonici ili ples uz glasnu glazbu? Penjanje na planinu? Uz nove bežićne slušalice Huawei FreeBuds Pro omiljenu glazbu imaš uvijek pri ruci. Popularni fenomen “me-time” iznimno je važan kako bismo izbjegli burnout. Naš mozak svakodnevno upija milijune informacija, a poznato je i da gotovo svi istodobno radimo na nekoliko projekata ili zadataka. Zato odmori se i pronađi vremena samo za sebe! 

 | Autor: shutterstock shutterstock

6. Pronađi vremena za bližnje

I posljednje, ali ništa manje važno – izaberi jedan dan u tjednu ili svaki dan odredi pet minuta kad ćeš se javiti najmilijima. Prijateljima, obitelji, susjedima, kolegama koje nisi dugo vidjela. Ova navika pomoći će ti ne samo da ostaneš u kontaktu s voljenima nego će unijeti i malo dodatne radosti u svakodnevicu. Primjenjujući ovo pravilo, nećeš imati osjećaj krivnje da zbog posla ne stigneš čuti ili vidjeti ljude do kojih ti je stalo i osjećat ćeš se zadovoljnije i ispunjenije. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Iskoristi slobodno vrijeme za čitanje

Tražiš li preporuku za novu super knjigu koju možeš čitati u slobodno vrijeme, ovo će ti se svidjeti. Korisnici koji do kraja godine ili do isteka zaliha kupe slušalice FreeBuds Pro, dobit će audioknjigu našeg popularnog znanstvenika Igora Rudana „Očekujući vatre“ koja donosi njegova razmišljanja o izazovima 21. stoljeća, a novim korisnicima vrhunskih bežičnih slušalica bit će dostupna u domaćoj aplikaciji Book&Zvook, koju je moguće preuzeti iz trgovine AppGallery

Kako bi preuzela audioknjigu, trebaš preuzeti Book&Zvook iz trgovine AppGallery i registrirati se svojom email adresom. Nakon toga u postavkama odaberi „Iskoristi promo kod“ te unesi serijski broj svojih novih bežičnih slušalica FreeBuds Pro (nalazi se na pakiranju). Knjiga „Očekujući vatre“ potom će te dočekati u tvojoj audioteci.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Ako želiš više... 

Osim vrhunskih pametnih slušalica FreeBuds Pro, Huaweijevim su korisnicima na domaćem tržištu dostupni i mnogi drugi napredni uređaji. U ponudi prodajnih partnera mogu se pronaći i vrhunski povoljni pametni telefon P Smart 2021 te pametni satovi Watch GT 2 Pro i Watch Fit s pregršt funkcija. Također, ove godine kompanija je zaokružila svoj hardverski ekosustav u Hrvatskoj predstavljanjem MateBook serije prijenosnika koje odlikuju iznimne performanse i izdržljiva baterija, a nedavno je na globalnoj razini predstavljena i nova Mate 40 serija pametnih telefona.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0