Jesu li kreme za smanjivanje rasta dlačica vrijedne naše pažnje? Istražili smo sve što o njima trebamo znati

Instagram @moniaas_p
Vidi originalni članak
  • Brijanje je još uvijek jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, a uz nju, depilaciju voskom, epilatore, depilacijske kreme i lasersko uklanjanje, pažnju sve više privlače kreme za smanjivanje rasta dlačica
  • Za razliku od depilacijskih krema koje svojim sastojcima rastapaju dlačice, kreme za smanjivanje dlačica usporavaju njihov ponovan rast i čine dlačice finijima, ali ih ne uklanjaju
  • Da bi se primijetili rezultati, potrebno ih je koristiti nekoliko tjedana, a evo i kako djeluju

Postoji puno različitih metoda kako se riješiti neželjenih dlačica, no brijanje je još uvijek jedna od najpopularnijih opcija, uglavnom zahvaljujući svojoj jednostavnosti i brzini kojom posao odradimo. Sve što trebamo učiniti je nanijeti svoju omiljenu pjenu ili gel za brijanje dok smo pod tušem i povući nekoliko poteza britvicom. Relativno popularne su i depiliacija voskom, lasersko uklanjanje  dlačica ili pak korištenje epilatora, a jedna od manje poznatijih metoda su i losioni i kreme za smanjivanje dlačica.

Krema za smanjivanje dlačica je proizvod koji se nanosi lokalno na kožu kako bi se smanjio ponovni rast dlačica nakon njihovog uklanjanja, a obično uzrokuju sporiji rast dlačica i njihovu finiju teksturu. Sadrže sastojke koji djeluju na folikul dlake, inhibirajući enzime koji su neophodni za rast kose. Mnogi još uvijek ne znaju da ovi proizvodi postoje, a mnogi od onih što znaju za njih se pitaju da li uistinu djeluju, a evo i što smo doznali. 

PROMO Kako najbrže i najefikasnije ukloniti dlačice kod kuće? Mi znamo odgovor na to pitanje

Kako djeluju kreme za smanjivanje dlačica

Losioni ili kreme za smanjivanje dlačica osmišljeni su za usporavanje rasta dlačica. Sadrže određene sastojke koji utječu na folikul dlake da bi se usporio ponovni rast dlačica. Važno je napomenuti da ove kreme ne rješavaju nužno temeljni uzrok pojačanog rasta dlačica pa ako postoji neko zdravstveno stanje koje uzrokuje prekomjernu dlakavost poput sindroma policističnih jajnika, važno je pozabaviti se njime.

Kreme za smanjivanje dlačica naspram depilacijskih krema

Iako su oba proizvoda kreme, važno je napomenuti da losioni za smanjivanje dlačica i depilatori djeluju na različite načine. Depilacijske kreme koriste kemikaliju za otapanje dlačica, učinkovito ih razgrađujući na površini kože. Kreme za smanjivanje dlačica pak djeluju tako da inhibiraju enzim u folikulu dlake koji je neophodan za rast dlačica i obično djeluju sporo, a rezultati se vide tjednima nakon korištenja proizvoda jer se rast dlačica usporava, a tekstura im postaje finija. Depilacijske kreme daju trenutni rezultat, ali dlačice  ponovno izrastu odmah, kao što bi izrasle i nakon brijanja.

Depilacijske kreme su proizvodi na bazi alkalija koji neželjene dlačice pretvaraju u tvar sličnu želeu. Uobičajeni sastojci za razgradnju proteinskih veza dlačica uključuju natrijev tioglikolat, kalcijev tioglikolat i stroncij sulfid. Sam proces traje oko pet do deset minuta, ovisno o debljini dlačica i samoj formulaciji proizvoda pa je debljim dlačicama potrebno dulje vremena, kao i hidratantnim ili nježnijim formulama. Kada kemijska reakcija odradi svoj posao, dlačice se lako može obrisati ili isprati, a prednost ove metode je bezbolnost, jednostavnost, brzina i relativno pristupačna cijena.

Međutim, nedostatak je što depilacijske kreme sadrže jake kemikalije pa u nekim slučajevima može doći do ozljeda kože, a posebice ako se proizvod ostavi predugo. Mnogi su dermatolozi istaknuli kako su znali viđati slučajeve opeklina, mjehurića, peckanja, osipa koji svrbi i ljuštenja kože, a koji su bili povezani s korištenjem depilacijskih krema pa je pri njihovom korištenju vrlo važno biti oprezan i slijediti upute. Lagani trnci su normalni dok depilacijska krema djeluje, ali ako osjećamo peckanje, to znači da nam je koža preosjetljiva, da smo alergični na neki od sastojaka ili da smo proizvod predugo držali. U tim bismo ga trenucima odmah trebali ukloniti i isprati hladnom vodom.

Beauty Kristalni odstranjivač dlačica - fora za kojom luduju društvene mreže, no vrijedi li doista?

Kakve rezultate očekivati

Važno je zapamtiti da kreme za smanjivanje dlačica djeluju postupno. U pravilu će biti potrebno oko šest do osam tjedana dosljedne upotrebe da se uspori rast dlačica na tretiranom području i pritom neće ukloniti postojeće dlačice. Korištenje ovakvih krema se preporučuje svima koji imaju prekomjeran rast dlačica ili im smeta gruba tekstura dlačica. 

Kreme za smanjivanje dlačica pomažu produljiti vremenski period između potrebe za depilacijom ili brijanjem, ali ne eliminiraju potencijalnu potrebu za tim tretmanima, već samo smanjuju njezinu učestalost. Strpljenje je kod korištenja ovih proizvoda ključno, a iako im je potrebno malo vremena da odrade posao, dolaze u paketu s brojnim prednostima. Za sve one koji se bore s problemom urastanja dlačica nakon brijanja, ali ne žele lasersko uklanjanje dlačica ili depilaciju voskom, ovo bi mogao biti koristan način za smanjenje učestalosti brijanja i samim time potencijalno pomoći u smanjenju ovog problema. Samo treba imati na umu da su kreme za smanjivanje dlačica osmišljene za usporavanje ponovnog rasta dlačica, a ne za njihovo potpuno uklanjanje.

Posjeti Miss7.24sata.hr