25. studenoga 2015.

Ženama su ženska prijateljstva postala važnija od muškaraca

Thinkstock.

Još u davna vremena, kada nije bilo različitih terapeuta, žene su jedna drugoj liječile rane razgovorom i suosjećanjem. Čine to i danas kada je život postao mnogo složeniji i kada je pun suvremenih izazova, pa tako jedan članak u novinama kaže: „Ženama su ženska prijateljstva postala važnija od muškaraca“.

Ne bih rekla da su prijateljice važnije od muškaraca jer, eto, potreba za muškarcem je biološka stvar i o tome nema rasprave, ali da postoji veza između žena koje su prijateljice, to je definitivno istina.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Moderna djevojka ima prioritete kao što su obrazovanje, izgradnja karijere, izgradnja identiteta i kvalitetno provođenje vremena. U kvalitetno provođenje vremena spadaju i ženska druženja. Nema tog problema koji se ne može riješiti, ili bar, ublažiti ako imate svoje curke pored sebe. Koliko će ta prijateljstva trajati je pitanje. Zato uvijek treba biti na oprezu jer istina je kad se kaže „Žena je  ženi vuk!“, ali dok traje, žensko prijateljstvo čvrsta je spona satkana od razumijevanja, pomoći i prekomjernih količina smijeha.  

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kada vam je najgori dan, one će vas izvući van na kavu, na terasu novog kul birca u gradu, donijet će vam vrećicu punu starih Vogueova i šminke i reći: „Ajde pričaj, što ti je šefica napravila!“. Ako je on grozan prema vama, pozvat će vas kod sebe, skuhati  cappuccino i reći: „Ajde pričaj, šta je sad napravio!”.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ženska prijateljstva zaslužna su za osjećaj sreće i samopouzdanja i to ponajviše zbog hormona oksitocina, kažu istraživači. Žene danas, za razliku od prijašnjih vremena, u središte života stavljaju prijateljstva, što psiholozi nazivaju "učinkom Seksa i grada". Nekada su samopouzdanje i dobro raspoloženje kod žena izazivali isključivo muškarci, a danas si u tome sve više pomažu žene. Mnoge moderne žene jednako uživaju u ručku s prijateljicama kao i u strastvenoj noći s muškarcem, ako ne i više, za što postoji i znanstveno utemeljen razlog, tvrde stručnjaci.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kada se žene druže s prijateljicama njihovo tijelo otpušta oksitocin. Riječ je o hormonu koji se javlja i tijekom seksualnog odnosa i odgovoran je za užitak te povezanost i dobro raspoloženje. Odete li s prijateljicama na ručak, kavu ili cappuccino, vaše tijelo proizvodi jednake kemijske supstancije kao kad vodite ljubav i postižete orgazam. Žene se nakon druženja osjećaju opušteno, sigurno i sretno. Dakle, osjećaju se jednako kao i u zdravim vezama s muškarcem. Neke žene zato i ne pristaju ući u polovične veze jer imaju dobre prijateljice i osjećaju se sretno, zadovoljno i ispunjeno. – objasnila je britanska stručnjakinja za seks i veze Simone Bienne.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Ugodna druženja, ispijanje kavica, liječenje slomljenih srca, zajedničke aktivnosti, plesovi, zaljubljivanja, putovanja – sve to i još puno više ulazi u staž ženskih prijateljstava. Da je riječ o uistinu dragocjenom odnosu sve češće potvrđuje i moderna znanost. Nedavno američko istraživanje pokazalo je kako prekid prijateljstva žene pogađa više nego razvod braka. 

 

Komentari 0