Zdravlje prije ljepote - trčanje kao najbolji dio fitness rutine

Zdravlje prije ljepote - trčanje kao najbolji dio fitness rutine

Kardio aktivnosti važne su za fit izgled, a trčanje je svakako najpopularnija od njih. Osim za fantastičnu liniju na plaži, zaslužno je i za bolje psihičko i fizičko zdravlje

Trčanje će u borbi sa stresnom svakodnevicom poslužiti puno bolje od šopinga. Tjelesno zdravlje i kondicija samo su dio pozitivnih učinka trčanja. Osjećaj sreće dok trčite i nakon njega bit će neusporedivo bolji od uzbuđenja koje osjećate kada haljinu koju škicate danima konačno kupite u pola cijene.

Fit tijelo je samo jedna od prednosti

Bliži se ljeto i potrebno je što prije započeti s vježbanjem kako biste do godišnjeg odmora zategnuli tijelo. Trčanje nije jedina aktivnost za održavanje i smanjenje tjelesne težine, ali je najjeftinija. Ako tijelo želite stanjiti za par konfenkcijskih brojeva, potrebno je najprije trčati manjim intenzitetom pa ga tek kasnije povećavati.

'Ako se žele izgubiti kilogrami, potrebno je trčati bar 30 minuta, a idealno bi bilo 40 minuta. Samo trčanje trebalo bi se nadopuniti i drugim vježbama', tvrdi doktorica Tanja Pekez Pavliško.

Fitness trener i profesor kineziologije Tomislav Jurak naglašava da iako znanstvena istraživanja pokazuju da trčanje privremeno ubrzava metabolizam te samim time može dovesti do gubitka masti u tijelu, prehrana je vrlo važna. Drugim riječima: 'Imajte na umu da nikada, ali baš nikada ne možete pretrčati lošu prehranu - You can never outrun a bad diet'.

 

A post shared by Reebok Hrvatska (@reebokcroatia) on

Na što pripaziti prije nego što krenete s trčanjem?

Loša vijest za sve vas koji dugo sjedite je da biste mogli imati problema kada počnete trčati, a ne preporučuje se ni ako imate ukočena ili bolna leđa. Najprije je potrebno ukloniti bolove te se baviti aktivnošću poput plivanja, a tek nakon toga započeti trčati manjim intenzitetom.

'Ljudi koji puno sjede imaju česte probleme kada započnu trčati te brzo prijavljuju oštećenja lokomotornog sustava. Imajte na umu da ako sjedite u autu 30 minuta na putu do posla, 8 do 10 sati sjedite u uredu, 30 minuta u autu na putu kući. Doručak, ručak, večera, gledanje TV-a…sve obavljate sjedeći. Ako krenete trčati bez pripreme tijela na ono što ga očekuje, ozljeda je neminovna. Budite svjesni kako provodite dane i na toj osnovi omogućite svojem tijelu da polagano ulazi u svijet trčanja', kaže profesor Jurak.

Kako bi se izbjegle ozljede, također trebate nabaviti prikladne tenisice za trčanje. Ako želite da trčanje postane vaš stil života, izaberite kvalitetne tenisice poput Reebok #PrintSmooth tenisica koje imaju pojačanu petu i visokoučinkovit uložak. Višestruki flex utori na prednjem dijelu tenisica povećaju fleksibilnost u prednjem dijelu stopala.

 | Autor: Reebok Reebok

Doktorica Pekez Pavliško smatra kako biste se prije nego krenete s intenzivnim trčanjem trebali obratiti svom liječniku obiteljske medicine koji će odrediti jesu li potrebne dodatne provjere zdravstvenog stanja. S njom se slaže profesor Jurak: 'Liječnik bi trebao procijeniti u kojem stanju je vaš kardiovaskularni sustav. Tako ćete znati mogu li vaše srce i krvne žile izdržati stres kao što je trčanje'.

Profesor Jurak ujedno naglašava: 'Intenzitet je jako bitan u svakom treningu pa tako i trčanju. Bitno je naglasiti da se povećanjem intenziteta povećava opći i lokalni stres na naše tijelo. Tu prije svega mislim na povećanje frekvencije disanja i frekvencije srca, zamor središnjeg živčanog sustava te povećanje stresa na muskulaturu. Intenzitet je presudan čimbenik u uspjehu trenažnog procesa, ali treba biti doziran mudro i oprezno'.

Dodatni motiv da počneš trčati

Trčanje ima izuzetno povoljan utjecaj na krvožilni sustav. Doktorica Pekez Pavliško tvrdi kako svaka tjelesna aktivnost, pa tako i trčanje, smanjuje mogućnost nastanka bilo koje krvožilne bolesti te se lakše regulira povišeni krvni tlak

'Trčanje snižava krvni tlak, smanjuje frekvenciju srca u mirovanju. Samo ove dvije 'posljedice' trčanja su dovoljne da počnete trčati', kaže profesor Jurak te dodaje kako je trčanje zaslužno za povećanje i jačanje mišića, povećanje kapilarizacije mišića i smanjenje masnog tkiva

Bit ćete opušteni, ali i zadovoljni

Čuli ste za izraz Runners High? Profesor Jurak kaže kako je riječ o osjećaju sreće koji trkači dožive zbog pojačanog lučenja hormona endorfina. Sjećate li se haljine na popustu s početka priče? Ona će vas možda razveseliti prvi put kada je obučete, ali će vam zadovoljstvo nakon odrađenog treninga trčanja trajati još dugo nakon njega. Usto će se ponavljati svaki put kada istrčite svoju rutu.

'Trčanje, rekreativno, može povoljno djelovati na smanjenje anksioznosti, posebno ako za vrijeme treninga obraćate pažnju na svoj ritam trčanja i ritam disanja koje držite usklađenim. Na taj način preusmjeravate pažnju s misli koje mogu biti negativne (anksiozne ili depresivne) na sadašnji trenutak i ono što je stvarno. Samim time se smirujute i odmičete od stresora koji imaju potencijal izazvati stresnu reakciju', kaže mentalni trener i mag. psych. Igor Čerenšek.

 | Autor: Reebok Reebok

Trčanje opušta, ali nam može pomoći i u obavljanju svakodnevnih zadataka, i to puno bolje nego dvije ili tri šalice kave.

'Redovita fizička aktivnost aerobnog tipa kao što je trčanje može nam dati osjećaj elana te svakako može unaprijediti našu radnu energiju, fokus i koncentraciju u svakodnevici. Trčanje je svojevrsni trening pažnje jer nas tjera da duži vremenski period budemo usmjereni na samo jednu aktivnost. Posebno ako dok trčimo to radimo svjesno, prisutni u trenutku, a ne da istovremeno pokušavamo riješiti probleme ili se bavimo našim svakodnevnim brigama', zaključuje mag. psych. Čerenšek.

Photo: Reebok

Komentari 0