08. svibnja 2015.

Zatvara se izložba Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, popularnom Meštrovićevom paviljonu 10.5.2015. godine zatvorit će se izložba Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne koja je donijela osvježenje na hrvatsku kulturnu scenu i podsjetila na prošlost i umjetnost koja je dominirala u 80-im godinama prošloga stoljeća.

Ova zanimljiva izložba u svom postavu predstavila je razdoblje od smrti Josipa Broza Tita, pa sve tamo do početka 90-ih godina kada je započeo proces raspada Jugoslavije. A cilj u kojem se prema mišljenju svih onih koji su imali priliku biti dio ove priče i uspjelo, bio je prikazati hrvatsku umjetničku scenu osamdesetih godina. Tako su svi posjetitelji imali priliku vidjeti najistaknutije radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, stripa, sporta i glazbe karakteristične za to razdoblje.

 | Autor:

Zanimljivost ove izložbe je činjenica da su u njenom stvaranju uz autore Branka Kostelnika (pop-kultura) i Feđe Vukića (dizajn), sudjelovali relevantni i renomirani pojedinci svih zastupljenih disciplina kao svojevrsni zaštitni znak toga vremena. Tako će se kao koautori izložbe pojavili: Krešimir Rogina (arhitektura), Željko Kipke (likovnost), Suzana Marjanić (performans), Damir Fabijanić (fotografija), Jurica Pavičić (film), Ivica Buljan (kazalište), Jagna Pogačnik i Krešimir Bagić (književnost), Ana Lendvaj (moda), Boris Dežulović (sport), Tvrtko Jakovina (povijesni kontekst), Darko Macan (strip), Tomislav Brlek (rock), Marijana Grbeša, Boris Rašeta i Zrinka Vrabec Mojzeš (masovni mediji i politika).

 | Autor:

Kao i cijeli postav, tako je i popratni program u sklopu izložbe bio iznimno bogat, a obilježile su ga tematske tribine i koncerti, DJ nastupi, performansi te velika modna revija koja je sve prisutne vratila u specifičan modni izričaj toga vremena. Poseban naglasak stavljen je na glazbu, stoga su svoje najveće hitove osamdesetih u Tvornici kulture izvodili kultni zagrebački predstavnici art – rocka, grupa Boa te legendarna makedonska rock grupa Mizar. A vrhunac glazbenog dijela bila je  promocija specijalnog CD boxa Osamdesete !!! Jugoton urednika Branka Kostelnika koji sadrži 23 pjesme

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0