23. studenoga 2015.

Zašto žene plaču više od muškaraca

Thinkstock.

Zločesta sam i razmažena. S druge strane, užasno sam osjećajna i plačem na svaku glupost. Plačem na američke serije, maloumne reklame i njegove neodgovorene poruke. To je plakanje bez razloga, traje kratko i jednostavno se dogodi u naletu hormona. Kad plačem s razlogom, taj plač događa se u dvije situacije. Situacija prva: svađa s mamom ili s dečkom jer je netko od njih dvoje rekao nešto što me povrijedilo, ili se jednostavno ne možemo složiti oko nekih stvari. Situacija druga: kad se njemu ne da nešto što se meni da, što god to bilo, ili samo unutar svađe hoću okrenuti stvari u svoju korist.

Ova druga situacija specijalan je manevar, u narodu poznata kao guilt trip ili nametanje osjećaja krivnje. Radi svaki put! U nekom trenu će te skužiti, ali zato je najbolje napraviti malu pauzicu, tek toliko da zaboravi na taj trik, pa ga onda opet plasirati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Bilo žensko plakanje stvarno ili nestvarno, planirano ili neplanirano,  mi žene plačemo više od muškaraca. Tako je mene moj dečko nekidan, nakon što sam cmizdrila zbog neke gluposti, pitao: „Dobro, ali zašto ti plačeš?“. Ja naravno nisam od suza mogla doći do riječi, da bi mi nakon tri dana pod tušem došla misao: „Pa da, zašto mi žene uopće plačemo?“. Koji je odgovor na taj misterij pročitajte u recima koji slijede…

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Što kaže znanost, odnosno, što kažu istraživanja? Najnovija istraživanja pokazuju da odrasle žene provedu jednu i pol godinu života u suzama. Međutim, razlozi plakanja su različiti ovisno o dobi. Pogledajmo razloge plakanja podijeljene kroz godine života.

  • 0 – 1  godine: glad, umor, plač je jedini način komunikacije, neudobne pelene, bol
  • 1-    3 godine: ozljede, umor, padovi, želja za nečim, ukori ili kazne
  • 4 -12 godina: ukori ii kazne, ozljede, umor, svađe s prijateljima
  • 13 – 18 godina: hormonske promjene, svađe s prijateljima, prekidi, roditeljske kazne, zločesti ljudi
  • 19 – 25 godina: tužan film, prekidi, gubitak dragih osoba, svađe u vezama, djeca
  • 26+ godina: osjećaj umora, loše vijesti, tužan film, svađe u vezama, gubitak dragih osoba

Istraživači isto tako ističu da su uzroci plakanja u samoj strukturi ženskog mozga. Autorica knjige The Brain Book Rita Carter otkriva što se zbiva u našem mozgu, te između ostalog objašnjava jesu li žene emocionalno svjesnije od muškaraca.        

 | Autor: Thinkstock Thinkstock                   

Najvažnije je istaknuti da biologija i fiziologija ne poznaju jednakost spolova - kod muškaraca i žena postoji niz strukturalnih i funkcionalnih razlika u mozgu, ističe autorica. Ljudski mozak podijeljen je na dvije polutke koje su odgovorne za sasvim različite funkcije. Povezane su preko corpus callosuma, debelog skupa nervnog tkiva koji prenosi informacije između njih. Ovaj snop koji ih povezuje nešto je deblji kod žena nego kod muškaraca - što znači da je emocionalna desna strana mozga bolje povezana s analitičkom lijevom. Ovo je možda razlog boljoj emocionalnoj svijesti kod žena. Moguće je da se emocije kod žena lakše miješaju u misli i govor. Kad izvršavaju kompleksne zadatke žene koriste obje strane mozga, dok muškarci koriste stranu koja je očigledno prikladnija situaciji. 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0