Portal Gastro.hr pripremio je veliki specijal posvećen umacima!
Prema definiciji, umaci su jela koja se ne uživaju samostalno, već se uvijek serviraju kao dodatak mesu, ribi ili povrću. Umaci ispunjavaju nekoliko uloga u jelima: čine ga ukusnijim bilo da pružaju skladnost ili kontrast u okusu te poput modnih dodataka predstavljaju svojevrsni accessories čineći jela raznolikim i bogatim. Dok je okus osnovnih namirnica poput mesa, žitarica ili povrća više manje konstantan i neutralan, umak može biti kakav god kuhar želi.
Francuska podjela umaka
Europa je jedno od nekoliko područja u svijetu na kojem su se razvili umaci koji danas imaju široku upotrebu u kuhinjama diljem svijeta. Tako danas poznajemo kineske umake koji u osnovi sadrže soja sos, zatim meksičke salse s čilijem i snažne indijske chutney umake, talijanski sugo, engleski gravy, no prava kolijevka umaka je Francuska gdje su generacije kuhara razvile umake koji su postali međunarodni kuharski standard. Temelj klasične podjele umaka postavio je francuski kuhar Carême čije je originalno stablo podjele umaka tijekom vremena proživjelo mnoge modifikacije. Jedna od novijih varijanti koje se danas uče u kuharskim školama je podjela na pet osnovnih temeljnih umaka od kojih se mogu napraviti brojne izvedenice umaka, a radi se o umacima: espagnole, veloute, béchamel, hollandaise, mayonnaise.
Više saznajte na portalu Gastro.hr
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.