21. siječnja 2015.

Velika godina za Alexandera McQuenna

Instagram.
1/8

Izgleda da će 2015. biti prekretnica za modnu kuću Alexander McQueen. Osim što u veljači obilježavamo petu godišnjicu smrti slavnog britanskog dizajnera, u ožujku se u londonskom Victoria and Albert muzeju otvara izložba posvećena njegovom radu i djelu. A tu je i svježe lansirana proljetna kolekcija.

Ako je suditi po broju prodanih ulaznica  izložba  pod nazivom Savage Beauty oborit će rekorde posjećenosti. To će ujedno bit prva i najveća retrospektiva umjetnikova rada u Europi, od njegove diplomske kolekcije i revija po hotelskim sobama, do posljednje nedovršene kolekcije na kojoj je radio prije tragične smrti. Riječ je o nastavku izložbe organizirane 2011., nedugo nakon dizajnerove smrti, u newyorškom muzeju Metropolitan, a obuhvatit će više od dvjesto odjevnih predmeta i modnih dodataka koji će biti prikazani kroz deset tematskih sekcija.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ne treba zanemariti ni činjenicu da se izložba održava upravo u Londonu. Osim što je McQueenov rodni grad, također i mjesto u kojemu je nastao sav njegov opus, pa će tako ta izložba otvorena do 19 srpnja, predstavljati pravu posvetu njegovu geniju.  Ako ste u Londonu u to vrijeme, ne zaboravite pogledati izložbu dizajnera kojeg su zvali zločestim dečkom britanske mode, međutim nikad ne izgovarajući te riječi sa sumnjom u njegov golemi talent.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

U jeku tih vijesti, brend Alexander McQueen objavio je kampanju za proljeće/ljeto 2015.  Lice kampanje je Njemica kameleonskog lica Karolin Wolter, a fotografije za istu produkt su velikog Davida Simsa. David se u ovoj kampanji igrao svjetlom i sjenama kako bi stvorio teatralan efekt, a teatralnosti je pripomogao i make na Karoliniom licu od kojih se posebno ističu iznimno tanke obrve u stilu 30-ih.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Što se tiče same odjeće, kolekcija nije toliko teatralna koliko smo očekivali. Dramski elementi njegovih kreacija, ali i revija upravo su ono što je obilježilo njegovo stvaralaštvo. U skladu s time, za očekivati je bilo da će, pogotovo u ovoj godini, proljetna kolekcija Alexandera McQueena biti hommage velikom dizajneru.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Međutim, kreativna direktorica brenda Sarah Burton, odlučila se za drugačiji pravac. Sarah koja je u ovom slučaju otišla u smjeru Japana, uporabom mračnih tonova donekle jest evocirala McQueenov duh. No, izostavila je bogate draperije kao i dramatično poigravanje krojevima, materijalima i bojama koji su nas toliko oduševljavali i koji nam toliko nedostaju kao i sam McQueen.

Više slika iz kolekcije pogledaj u galeriji...

Komentari 0