Uživajte u pokretu: Super savjeti za trkače početnike

Uživajte u pokretu: Super savjeti za trkače početnike

Kako bi izbjegli početničke greške i potpuno uživali u trčanju poslušajte savjete trenera Tomislava Juraka. Kvalitetno trčanje brzo će vas dovesti u top formu, a i stiglo je vrijeme ljetnih haljinica u kojima trebate zablistati

Kao i kod svake rekreacije najvažnije je dobra priprema, a postoje tri osnovne kategorije na koje trebate obratiti pažnju. Prvo morate razviti snagu u vašim nogama i trupu, usvojiti tehniku trčanja te paziti kako ćete dozirati trening.

Godinama se smatralo da prvo treba napraviti statično istezanje, zadrži se neka pozicija i istegne mišić koji je nakon toga spreman za stres. Međutim, znanost je u zadnje vrijeme dokazala da treba ići u drugom smjeru te da takva tehnika istezanja oduzima mišiću da kvalitetno proizvede snagu odnosno brzinu ili izdržljivost. Koristite dinamično istezanje u pokretu koje povećava mobilnost i stabilnost zglobova.

Stopala kod trčanja čuvaju vaše zdravlje i zglobove, pa ono što vam je na nogama je najvažnije na treningu. Sigurno ste odabrali neke stajliš tenisice, ali provjerite kvalitetu izrade jer tako ćete spriječiti ozljede.

Danas možete izabrati najbolje za sebe jer su materijali inovativni i potpuno prilagođeni za svaki teren. Obratite pažnju na fleksibilnost i čvrstoću jer tenisice štite vaše stopala. Moderne Reebok Print Smooth tenisice izrađene su posebnom tehnikom tkanja. Uz 3D pjenu jednostruke gustoće omogućuje maksimalnu amortizaciju stopala jer kako vi djelujete na podlogu, tako podloga djeluje i vas. Što je tvrđa podloga to je veći udarac na vaš lokomotorni sustav odnosno ma mišiće, zglobove, tetive i kosti. Mekani teren, trava čak i šljunak su najbolji za trkača početnika. Asfalt izbjegavajte jer što je podloga tvrđa to je teže trčati.

Uz dobru tehniku i pravu opremu vježbat ćete s lakoćom, a svaki odlazak na trening predstavljat će užitak.

Pogledajte video kako doći u top formu:

Photo: None

Komentari 0