1/37

Trendi nakit geometrijskih oblika

Novi brend na hrvatskoj modnoj sceni „Coded Edge“ prije pola godine pokrenuli su mladi fotograf Jure Perišić i dizajner Silvio Ivkić. Upečatljiv, ali minimalistički i neobičan nakit i torbice osvojili su ljubiteljice mode i trendseterice, te postali pravi hit.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

"Izradom nakita počeli smo se baviti prije nešto više od pola godine, sasvim slučajno jer smo za sebe htjeli izraditi par komada nakita, drugačijeg od svega. Maštoviti spoj naših zamisli pretočenih u neku vrstu pomaknutog minimalizma, jednostavnog oštrog oblika, a samog po sebi nekako street i statement. U početku smo bili jako nesigurni u cijeli projekt, ali veliki interes za nakit je bio potvrda da smo na pravom putu. Nakitu Coded Edge ulazak u svijet mode omogućio je brend LINK uvrstivši ga u svoju prošlosezonsku kolekciju za Fashion.hr. I tako je sve krenulo, od čestog hobija do ozbiljnog projekta", objašnjava Jure Perišić, dio modnog dvojca.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

Coded Edge u prijevodu znači kodirani rub, a samo ime sugerira izgled nakita oštri i sjajne rubove geometrijskih oblika, ne samo izgled već općenitu neku vrstu estetike minimalizma i pročišćenih linija koju zagovaraju. Za dizajn nakita do sada su kao bazu koristili samo pleksiglas, a na njega ugrađivali i ukrasne dijelove i kombinirali ih s raznim bojama, iako se u svakoj kolekciji nalazio barem jedan crni komad koji je svima plijenio pozornost.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

Geometrijski oblici od pleksiglasa kao omiljeni motiv

"Inspiraciju pronalazimo svugdje oko nas, baziramo se na nešto što nam zaokupi pozornost pa onda iz toga crpimo koncept i ideju za dizajn i kasniju realizaciju nakita. U zadnje dvije kampanje smo se bazirali većinom na neku dualnost, odnosno nosivost nakita kako na nekoj svakodnevnoj streetstyle bazi tako i na onoj malo svečanijoj. Do ideje s torbicama smo došli također slučajno. Prvo smo napravili malu kolekciju neonskih clutch torbica koje su bile predstavljene u sklopu eNVy room kolekcije jesen/zima 2013/2014. na Perwoll Fashion.hr-u. Kasnije nam se ideja sa torbama počela sve više sviđati, pa smo izradili još nekoliko vrsta torbica od eko kože kojima smo dodali izmjenjive pleksiglas djelove. U budućnosti planiramo zadržati istu estetiku, ali ćemo se fokusirati na neke druge materijale", pojašnjava Jure.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

Proces izrade uvijek ovisi o kojem se komadu nakita ili odjeće radi. Ako rade kolekciju uvijek kreću od ideje i koncepta, pa iz toga izvlače dizajn, a ako se s druge strane radi o custom made nakitu posvećuju više pozornost željama i zamislima klijenata prilagođavajući ih okvirima Coded EdgeaOmiljeni motiv u izradi nakita nemaju, bitno im je samo da se radi o geometrijskim oblicima. U kolekciji koju trenutno rade, a  koja je ujedno i posljednja gdje kao bazni materijal koriste pleksiglas, bazirali su se na crne trokute i njihovo slaganje i međusobni odnos u prostoru.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

Uniseks nakit za hrabrije ljubitelje mode

"Svi naši komadi nakita su uniseks, samo je pitanje tko ima hrabrosti izaći iz neke sigurne zone i  staviti ih na sebe. Imali smo do sada i muških kupaca koji su uglavnom kupovali i prstenje i ogrlice, iako su, naravno, žene dosta slobodnijeg stajališta i duha. Definitivno jedan od najtraženijih komada je crni trokut prsten, a jako brzo su se prodale i neonske torbice prikazane u sklopu kolekcije dvojca eNVy room. Međutim, one su napravljene u limitiranom izdanju", nastavlja Jure.

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

I poznate Hrvatice vole geometrijske oblike

U ponudi od nakita nalaze se velike i male ogrlice, prstenje, naušnice, broševi i torbe, a odnedavno i odjeća. Prve odjevne komade capsula kolekcije potpisuje Silvio Ivkić s kojom je pobijedio na natječaju za mlade dizajnere Lift by Perwoll na ovogodišnjoj Zoni 45. Nakit Coded Edge kupuju ljudi sa stavom, koji prepoznaju ideju i osjete maštoviti kontrast te minimalizam i njegovu čistu formu, ali i brojne poznate hrvatske trendseterice i ljubiteljice mode.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

"Sretni smo što se Juditi Franković svidio naš nakit i što ga je nosila na premijerama filma Sonja i bik i što ga često nosi na eventima. Osim Judite, naš nakit često nosi i Petra Nižetić čiji stil također jako volimo. Ana Pavić, glavna urednica Fashion.hr style community portala, među prvima je podržala i prepoznala priču Coded Edgea, te svojim savjetima i  smjernicama puno pomogla u razvijanju brenda. Svakako ne možemo izostaviti Ogi Antunac koja, osim što je zajedno sa Zoranom odabrala naš nakit za njihovu reviju, i sama nosi naše prstenje", objašnjava Jure.

 | Autor: Jure Perišić Jure Perišić

Za bilo kakve informacije, pa tako i kupnju možete se javiti na mail ili na službenu Facebook stranicu, a ovog ljeta Coded Edge komadi bit će dostupni  koncept storeovima ''CHKMT designer shop''na Hvaru  i GETGETGET u Splitu. Nakon ljeta, kolekcije planiraju plasirati i u neke zagrebačke koncept storeove.

U galeriji detaljnije pogledajte ponudu brenda Coded Edge i ostatak fotografija...

Photo: Jure Perišić

Komentari 0