U impresivnom životopisu hrvatskog kuhara Tomislava Škunce, poznatog pod nadimkom Škuf, nalaze se kulinarske edukativne ustanove kao i poslovni angažmani - na nekoliko različitih kontinenta. Ne čudi stoga što ga njegovi kolege predstavljaju kao iznimno zanimljivog i iskusnog chefa koji je tijekom svoje poslovne karijere tri puta obišao svijet.
Školovao se i radio je u Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, a osam godina proveo je ploveći i radeći na kruzerima, zahvaljujući kojem iskustvu je imao prilike diljem svijeta otkrivati nove, zanimljive namirnice koje su ga inspirirale za njegov stil kuhanja za koji kaže da može biti vrlo različit - od zahtjevnog fine dininga i visoke kuhinje, do jednostavne, iskrene hrane inspirirane podnebljem i tradicijom (comfort food). Koristi se modernim tehnikama kuhanja i voli spajati elemente i namirnice koje je upoznao u najrazličitijim situacijama i dijelovima svijeta, te ga zbog toga znaju kao reprezentativnog fusion kuhara.
Tomislav obožava barsku hranu i street food, i to je ono što ga u posljednje vrijeme više zadovoljava nego visoka gastronomija u kontekstu skupih namirnica i minimalizma. Upravo je ovakav koncept "barske atmosfere" okosnica gastro večeri Friday Snack & Party koju, zajedno s kolegom i prijateljem Draganom Dragojlovićem Gagom uspješno i s užitkom vodi u zagrebačkom bistrou RougeMarin, predstavljajući gostima iz tjedna u tjedan klasike svjetske kuhinje.
Ipak, kuhanje nije njegova jedina ljubav. Po povratku u Hrvatsku 2006. godine osnovao je agenciju JCI Croatia, specijaliziranu za savjetovanje i posredovanje pri zapošljavanju visoko kvalificiranih, stručnih i rukovodećih kadrova s polja hotelijerstva, ugostiteljstva i visoke gastronomije.
Ostavši svakako u kulinarskoj struci, posvetio se još jednom zanimanju koje još uvijek nije toliko kod nas zastupljeno - food stylingu te je danas jedan od rijetkih aktivnih food stilista na hrvatskoj gastro sceni. Što je to food styling, koje su zakonitosti uljepšavanje hrane, kao i specifičnosti ovog zanimanja, otkrio nam je Tomislav koji je svoje znanje stekao u Chicagu kod jedne od najpoznatijih svjetskih food stilistica, Donne Lafferty.
Intervju Tomislava Škunca u cijelosti pročitajte na portalu Gastro.hr
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.