Tajna uspješnog prijateljstva

Neki imaju prijatelje od vrtića, drugi od osnovne škole, a nekima se mijenjanju sa svakim novim životnim razdobljem, selidbom, srednjom školom, fakultetom...Svi se mijenjamo, a s nama i naši odnosi s ljudima oko nas, ali nam je najvažnije da uvijek imamo uz sebe nekog uz koga ćemo u nekom životnom razdoblju poželjeti potrošiti zadnji novčić, podijeliti sendvič, razmjenjivati odjeću, ali i najskrivenije misli koje se partneru nikad ne bismo usudili reći. Iako tako ne razmišljamo u tim trenucima, svaka usluga koju činimo prijateljima zapravo su ulaganja u naš odnos koja nam se na ovaj ili onaj način jedanput u životu vrate.

Iako je grubo pretpostaviti da se taj svima tako važan odnos zasniva na načelu koliko dajem, toliko ću jednom i primiti, psiholozi nam poručuju da okosnicu svakog odnosa, pa i prijateljstva, gradi i održava ravnoteža primanja i davanja. Kad se ta ravnoteža naruši, i odnos postaje upitan, tvrdi doktorica psihologije Suzanne Degges-White.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

No da ne biste svoje odnose  promatrali u svjetlu trgovačkih odnosa, White napominje da se „pravila“ tog odnosa ne dogovaraju niti izgovaraju nego podrazumijevaju te ističe da problem može nastati i u vremenskom roku za koji jedna strana smatra da bi prijatelj trebao uzvratiti uslugu drugom. A i svakako treba imati na pameti da vagu prijateljstva u ravnoteži održavaju jednako materijalne i nematerijalne usluge, jednaka spremnost da prijatelju platite ručak ili piće, kao i to da vam nije teško u neko doba noći naći se s njim kako biste porazgovarali o nekom problemu. A uzvraćanjem, ali ne milo za drago nego osluškivanjem prijateljevih potreba i izlaženjem u susret kada mu je to baš potrebno, stvara se odnos povjerenja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Da se ne biste razočarali  jedni u drugima, stručnjaci napominju da u prijateljstvima koja traju kraće treba u početku pripaziti na omjer usluga koje se izmjenjuju  više nego u prijateljstvima koja traju već dugi niz godina. Kad jedanput prijatelji izgrade povijest povjerenja i dijeljenja, usluge se više ne moraju tako ravnomjerno izmjenjivati. No ne dopustite da prođe mnogo vremena, a da niste napravili nešto lijepo za prijatelja i prijateljicu kako se ne bi upitao/la koliko je istinita ona stara izreka da niti jedno dobro djelo ne prolazi nekažnjeno. Zapamtite, nitko ne bi trebao biti onaj koji samo uživa u tuđoj velikodušnosti niti onaj koji stalno časti prijatelje, ma koliko to njemu bilo u redu jer ponekad i taj prijatelj mora uživati u plodovima svojeg ulaganja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako vam teško pada činiti usluge za nekoga, onda se upitajte  je li to odnos koji zaista želite graditi svojom energijom, vremenom i novcem, na kraju krajeva. Priječi li vas štedljivost u tome, možda ćete propustiti prigodu  da uživate u trenutku i u onim nepredviđenim  zbivanjima koja iskrsnu u zadnji tren, a pamte se zauvijek, bilo da je riječ o nečemu s prijateljima ili s partnerom. Ako ste u situaciji  koja vam ograničava mogućnosti te si ne možete  jednostavno priuštiti izlaske i izdatke, smislite načine druženja koji vas neće financijski iscrpiti, npr., izlet u prirodu za koji ćete vi pripremiti zakusku, zajedničko džogiranje u parku ili opušteno druženje u vašem stanu. Ako čak i jedna strana daje malo više, važno je da postoje uzajamno poštovanje i zahvalnost za to što su bili tu kad je zaista trebalo.  

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0