02. srpnja 2015.

Što slušati - razum ili intuiciju?

Thinkstock.

Koliko vam se puta u životu učinilo da je ono što se događa predobro da bi bilo istinito. Dakle, intuitivno ste zaključili da valja biti oprezan u nekoj situaciji, iako ono što se očima može vidjeti nije pokazivalo da bismo zbog nečega trebali biti sumnjičavi.

No, upozoravaju stručnjaci, psihopati i sociopati iznimno su društveno vješti u prvim kontaktima te točno znaju što reći da pridobiju pozornost i simpatije. Ali, dakako, samo na prvi ili drugi pogled jer ne mogu se skrivati dugo. Stoga svakako poslušajte što vam govori onaj osjećaj u dnu trbuha jer vas on može spasiti od većih neugodnosti.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

No isto tako, pogotovo u vremenu u kojem živimo, možda ćemo osjetiti da posao koji nam se nudi zapravo i nije dobar za nas. Malo bi tko na našim prostorima odlučio poslušati intuiciju i odbio taj posao, ali onaj osjećaj u sebi ipak možete poslušati tako što ćete u novoj sredini biti oprezniji i pažljivije odvagivati svoje korake, barem dok nelagoda ne prestane ili dok se ne pokaže prigoda za novi posao. Intuicija, zapravo, nije nekakva tajanstvena sila “s onog svijeta” nego umijeće promatranja i zaključivanja na temelju iskustva. Upijanje podataka koji su nam dostupni te njihovo povezivanje sa sličnim uzrocima i posljedicama. Kad ih jedanput počnete pimjenjivati, omogućit će vam da u velikoj mjeri predvidite razvoj nekog događaja ili procijenite neku osobu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Na primjer, ako tražite tajnicu ili dadilju za dijete te vam se svidi djevojka i način na koji razgovara s vama. No neki podaci koje doznate, poput toga da je nedavno napustila fakultet i da radi različite poslove kako bi shvatila bolje u kom smjeru u životu krenuti, trebali biste biti oprezni u smislu koliko je pred vama, bez obzira na početne simpatije, osoba u koju možete imati povjerenja. Vrlo je vjerojatno da vam ta osoba neće moći doći neke dane na posao, a onda će javiti da je pronašla novi posao. Još je psihijatar Carl Jung, koji je istraživao intuiciju, utvrdio da je ona dio osobnosti i da o vašoj naravi ovisi hoćete li zaposliti djevojku koja vam se svidjela na razgovoru ili odluku donositi samo na temelju podataka o njoj.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

No niti jedan pristup nije posve korektan jer prvi isključuje racionalno, a drugi vrline koje su vrijedne da nekome damo šansu. Zbog svega, piše Susan Krauss Whitbourne, autorica knjiga o psihologiji, čini se da je inzistiranje na racionalnom pomalo ugušilo naš unutarnji glas pa možda i zato često griješimo u odlukama. Idealno je svaku odluku preispitati glavom i poslušati unutarnji glas. Kad se slože - krenite.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0