Stars

Zašto neke žene nabijaju drugima ludi pritisak

Zvijezde se vole pohvaliti brzinski isklesanim tijelom nakon poroda, no pomisle li da većina drugih mama nema vojsku trenera, nutricionista, dadilja i toliko slobodnog vremena poput njih

Tenisačica Serena Williams objavila je neki dan jednu krasnu Instagram posvetu mami, kćerkici i svim ženama. Nada se da njezina djevojčica neće morati slušati/trpjeti sve što je ona trpjela, jer je jače fizičke konstitucije, nego možda neka prosječno idealno lijepa žena. 

"Mi žene jesmo svakakve - upoznala sam prekrasnih izvana, a ružnih iznutra, i ne tako lijepih izvana zbog kojih zaboravite kako izgledaju jer vas njihova nutrina očara. I treba često to govoriti, i treba podsjećati na puno različitosti. Žene su žene. I lijepe su samo onoliko koliko im je srce lijepo. Ostalo sve je photoshop". 
Ne bi ta poruka bila tako meni škakljiva, da Serena nije prije neki dan okačila sliku sebe u kratkim hlačicama, uz komentar da je evo u 2 tjedna nakon poroda upala u stare hlače. 
Eh. Zašto pritisak? Molim sve prosječne 30+-godišnjakinje da se jave sa svojim rezultatima skidanja kila nakon trudnoće.
Neku večer sam upoznala najljepšu trudnicu svih vremena, toliko predivnog lica da nisam sat vremena kužila da je žena trudna. Kad sam je pitala koliko je trudna, rekla je onak' simpatično – evo samo što nije vani! Svaki čas sada! 
A meni se čeljust objesila. Ona, ne lažem, izgleda kao ja, nekad u četvrtom mjesecu trudnoće. 
Počela je pričati kako je bitno da žene nastave vježbati i koliko je bitna dobra, zdrava i organska prehrana. Ipak, ona je, vegan? Vegetarijanka? Nešto s predznakom –veg. 
Ja sam bila šokirana njezinom pojavom. Ja sam dobila 27 kila u trudnoći. Lagala sam medicinskim sestrama da sam izgubila karton kako bi u novi napisale 'početnu kilažu' 8 kila pojačanu od prave da ih skinem s vrata, od silnog kvocanja. Ne propagiram ovakvu vrstu ponašanja, to se ne smije raditi. 
Kilažu sam vratila nazad mega-brzo. Ali, ja sam imala 25. I metabolizam od 25. Bez popratnih stresova. Dakle, klizilo je. 
Imam prijateljicu 1 koja je nakon drugog djeteta u srednjim tridesetima dobila pregršt kila na poklon, i doslovce ne može stati u ništa drugo osim trudničke odjeće. Radi kao crnac u jednoj knjigovodstvenoj firmi, sjedi cijeli dan. Kada dođe doma, baca se na kuću i djecu, i ode spavati. Nažalost, nismo svi u istim filmovima.
Druga prijateljica je imala tešku trudnoću, jela je kao manijak, jer joj jedino tada nije bilo mučno, natukla 25 kila jer – to ustvari nije uopće problem, i sada ima bebu od 3 mjeseca i 24 kile viška. Vježba koliko može i stigne, ali znamo i ti i ja i ona, da bez kontrolirane prehrane i opakog tempa sagorijevanja masti, nema ničeg. Za 3 mjeseca vraća se raditi, jer mora, i baš me zanima koliko će imati vremena da se posveti sebi. 

 | Autor: Instagram Instagram

Postoje uloge i postoje one druge uloge. Životne uloge. Ako nešto ne čini dobro ženama koje su rodile, netom nakon što su izbacile ljudsko biće iz svog tijela, jesu slike onih drugih, uspješnijih i financijski osiguranih – kako su stale u uske minice i hlačice 'čitavih 48 h' nakon poroda. Nije lako i nije tako jednostavno.  Nisu sve žene, hm, poput Heidi Klum, koja je prošetala svoje vretenasto tijelo najšljokičastijom pistom ikad stvorenom, samo 5 tjedana nakon poroda? 5 tjedana. 
Ma i neka ona gubi te kile, tko ne bi? Ali možda da se te priče pričaju na način na koji trebaju, a ne senzacionalistički ili za lajk? Da smo barem sve takvog tijela kao njezinog, te da znamo da se ispod površnog, vidljivog dijela krije takva seksi boginja vretenastih mišića… ali ovako… sretne smo što možda možemo skočiti do teretane par puta mjesečno, ižonglirati djecu, pse i ostalo za čime čarape kupimo, uz jasno, šefa na poslu, i ne razmišljati o kilama. Ne na ovaj način. Razmišljati o zdravijoj prehrani, pa dalje naći neki youtube kanal vježbanja. 
Prvo naći ravnotežu, a onda krenuti. Ne zaboravite, Serena  i Heidi stignu vježbati više od nas, a vjerojatno imaju na plaći kvalitetnog nutricionista i glavnog kuhara. Baš kao što je priznala Chrissy Teigen kad se isto par dana nakon poroda fotkala sa sasvim ravnim trbuhom: "Mi imamo nutricioniste, dijetetičare, mi imamo trenere, mi imamo dadilje".
Dokle god sve navedene uloge igra samo jedna osoba, nema pritiska. 

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: Instagram

Komentari 0