Stars

Vinko Filipić: ''Hrvati su jako podložni trendovima''

Vinko Filipić, direktor je i osnivač Fashion.hr-a, osoba je koja stoji iza toga brenda i svih projekata koji su iz njega proizašli. Stoga smo porazgovarali kako je započela njegova ljubav prema modi i kako je krenuo ostvarivati ideju vezanu za čitav projekt Fashion.hr-a te koji su mu ostali interesi nevezani uz njegov posao.

Koji je bio tvoj prvi kontakt s modom?

Kao mlad sam na faksu neko vrijeme radio kao model da skupim za džeparac. No, to me nije dugo  zanimalo i već sam s 19 godina aktivno  sudjelovao u organizaciji velike modne revije u Zadru koja se održala na trajektu Mate Balota. Sa 20 godina sam organizirao prvi fashion weekend na Bolu koji je trajao tri dana i od tada sam u tome.

 | Autor: Privatno Privatno

Kada si shvatio da je to ono čime se želiš baviti u životu? 

Oduvijek me zanimalo kako da pokušam bar na trenutak stvoriti čaroliju ljudima, i to je glavni razlog zašto i danas radim Fashion.hr. Vrijedi živjeti za taj trenutak, odnosno trag koji on ostavlja.

Moda je za tebe prvenstveno posao ili ljubav?

Volim jako svoj posao, ali moram priznati da je za mene to ipak posao.

Kako je došlo do ideje o pokretanju modnog tjedna Fashion.hr?

Cijeli koncept Fashion.hr promišljao se jako dugo i u njegovom  stvaranju sudjelovalo je mnogo relevantnih ljudi na današnjoj modnoj sceni.

Koliko je bilo teško ideju pretvoriti u stvarnost?

Ne pretjerano. Vjerovali smo u ono što radimo, imali smo mladenački polet koji nam je davao vjetar u leđa, ali najbitnije, radili smo kvalitetan posao.

Mnogi mladi dizajneri su svoje prve korake napravili upravo na Fashion-hr-u. Imaš li neke svoje favorite?
Fashion.hr kroz platformu LIFT by Perwoll ostavlja trag već godinama pri otkrivanju i razvoju mladih dizajnera ponajprije zahvaljujući jako selektivnom pristupu pri odabiru istih. Tu želim zahvaliti i ljudima koji uz tim Fashion.hr-a  čine stručni žiri, a to su poznate dizajnerice  Nataša Mihaljčišin i Ogi Antunac te modni stručnjak Borut Mihalić. Ove godine je pristigao rekordni broj prijava, a osam finalista koji će se boriti za nagradu najboljeg  mladog dizajnera imat ćemo prilike vidjeti na regionalnom sajmu mode Samsung ZONA 45 koji će se održati na Trgu bana Jelačića od 9. do 11. svibnja. A tko mi je najdraži? Znate da vam to ne mogu reći:)

 | Autor: Privatno Privatno

Koliko je, po tebi, moda bitna Hrvatima i Hrvaticama?

Kako kome. I kako u kojem dijelu Hrvatske. Svakako manje nego bi se ovih dana stekao dojam prateći medije i naše tjedne mode. Opet dovoljno ili puno, ako gledamo zemlje u okruženju. To je dosta relativno, ali i osobno.

 | Autor: Anto Magzan/Pixsell Anto Magzan/Pixsell

Smatraš li da smo podložni trendovima?

Jako. Tome u prilog govore i rekordni prihodi  koje određeni strani high street brendovi ostvaruju u Hrvatskoj unatoč recesiji.

Kako bi opisao svoj stil odijevanja?

Kako za koju prigodu. Za malo formalniju, vjeran sam Ivici Klariću, iako mi se sviđa što su u zadnje vrijeme napravili i Aleksandar Žarevac i Boris Banović.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell

Osim mode, koji su ti još interesi?

Uf, ima ih zaista dosta. Možda me najviše inspiriraju putovanja, priroda i druženje sa psom.

Koji su planovi za ljeto i jesen? 

Ljeto će početi sa Perwoll Fashion.hr cruise collection, a nakon toga lansiramo još nekoliko zanimljivih projekata. U međuvremenu se nadam da ću se uspjeti malo pozabaviti i točkama iz prethodnog pitanja.

U galeriji pogledajte više fotografija...

Photo: Privatno

Komentari 0