Stars

Ušla je u menopauzu sa 26 jer su je 10 godina pogrešno liječili

Bivši britanski model nastoji podići svijest o endometriozi, bolesti koja je uništila njezino tijelo

Bitanka Carla Cressy (26) pokrenula je peticiju da se u srednjim školama počne podizati svijest o endometriozi, bolesti koja je njoj dijagnosticirana nakon deset godina pogrešnog liječenja. Carla je sa 14 godina počela osjećati bol u trbuhu, a kad je potražila liječničku pomoć, dijagnosticirali su joj sindrom iritabilnog crijeva. I deset je godina liječili od toga. "Endometrioza je jedno strašno stanje i da sam znala prepoznati simptome, bilo bi drugačije. Doktori su od mene učinili budalu, kao da je normalno tako teško krvariti i padati u nesvijest" - rekla je Carla za The Sun. 

 

Endometrioza je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. To tkivo sluznice maternice prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu maternici, no rjeđe, ono prirasta za vanjsku površinu tankog i debelog crijeva, mokraćovode, mokraćni mjehur, rodnicu...

"Oko pola sata nakon jela trbuh bi mi se napuhao poput balona. Imala bih i glavobolje, vrtoglavicu i osjećala strašnu bol u leđima", priča Carla i dodaje kako je zbog svog stanja morala napustiti i posao modela kojim se bavila. No, to nije ono najgore. "Najgore je što što ne znam hoću li moći imati dijete, a oduvijek sam željela imati obitelj". 

Sada, kada joj je napokon utvrđena prava dijagnoza, prolazi niz operacija, ali se i zbog lijekova koje uzima suočava s ranom menopauzom. U 26-oj godini života. Ona uzima lijek Synarel (poznt i kao Nafarelin) koji smanjuje proizvodnju estrogena kako bi se spriječio rast endometrijskog tkiva, zbog čega se javljaju simptomi menopauze kod mladih žena. 

 

Finally out of surgery 🙌🏽 2 major operations within 6 days of each other really takes it out of you. Thank you for all your kind messages during this awful time, From being sent home from hospital misdiagnosed with a sickness bug to being rushed back in to have my appendix removed resulting in blood poisoning that spread all over my tummy poisoning other organs. The past 8 days have been hell but my family have been my rock and have not left my side ❤️ I am so excited to to be able to drink anything other than water and finally to eat again!Time for me to rest and get stronger ready to go home in a few more days, oh my god I am so excited to be able to drink a cup of tea 😍🙌🏽It's your time in need which makes you realise whose real. 💯 X

A post shared by Carla Cressy (@carlamcressy) on

Dijagnoza endometrioze, na žalost, nije problematična samo u Carlinu slučaju, ovu bolest je jako teško dijagnosticirati i Carla se nada da će njezina inicijavtiva pomoći da se to promijeni.  

Photo: instagram @taytay_xx

Komentari 0