Stars

Upoznaj ovaj fenomen: Pjesnikinja koja je zavela svijet

Svi su mislili da je s poezijom gotovo, a onda se pojavila ona

Možda ne znate, ali najprodavanija knjiga na Amazonu ove godine je zbirka poezije Mlijeko i med. Ponovno pročitajte prvu rečenicu. Niste jedini koji ste iznenađeni, a među onima koji se čude najviše je izdavača knjiga. Poznata je stvar da se poezija objavljuje u vrlo malom broju primjeraka te da se prodaje u još manjem. Rupi Kaur je to promijenila zbirkom pjesama koju je, pogodit ćete, prvo morala objaviti sama jer nije bilo zainteresiranih nakladnika. Osim toga, na engleskom je upravo objavljena njezina druga zbirka koja u trenutku pisanja ovog teksta zauzima prvo mjesto na listama Amazona i New York Timesa. Rast je bio polagan i stabilan te sada već govorimo o pravom fenomenu.
 | Autor: instagram @taytay_xx instagram @taytay_xx

Svoje je radove, koji povezuju kratke pjesme sa specifičnim vizualnim identitetom prilagođenim predstavljanju na Internetu, prvo počela objavljivati na Instagramu i Tumblru. Ova 25-godišnja Kanađanka rodom je iz Indije iz koje je s roditeljima imigrirala kada je imala samo četiri godine. U Torontu je završila studij engleskog jezika te se posvetila pisanju stihova. Nakon performansa koje je izvodila uživo, okrenula se najmoćnijem alatu našeg doba za širenje ideja – društvenim mrežama. Ondje je u samo nekoliko godina zaradila divljenje milijuna fanova.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Ponovno se vraćamo na činjenicu da je poezija postala popularna. Masovno. Ako ste jedan od mnogih, na pjesme gledate kao na vrlo opskuran (da ne kažemo zastarjeli) način prenošenja umjetničke vizije. No formati koje nam pružaju Instagram ili Facebook zapravo su savršeni upravo za kratke pjesme koje se čitaju u trenu, a pogađaju nas duboko. Možda ste, prateći svoje omiljene ljude ili stranice, primijetili da se objavljuje puno razno-raznih citata koji nam pomažu da lakše prebrodimo dane pune stresa i užurbanosti. Rupi je to iskoristila na najbolji mogući način, i kapitalizirala svoju viziju žene u modernom svijetu do maksimuma.
Ipak, za njezin nevjerojatan uspjeh internet je zaslužan samo kao medij.

 | Autor: instagram @taytay_xx instagram @taytay_xx Pravi razlog popularnosti nalazi se u glasu koji milijuni žena prepoznaju kao da je njihov vlastiti. Rupi je iskrena i ogoljuje svoju dušu do kraja. Teme koje najčešće obrađuje su ljubav, samoća, samopouzdanje, odnos žene u svijetu i sve ostalo o čemu se šuti ili govori na izvještačen način. O ovoj jedinstvenoj ženi još ćete puno čitati jer je potaknula jednu pravu revoluciju te sada možete pronaći cijeli pokret koji se naziva Instapoets.

 

 

🌻🙆🏽🙋🏽💁🏽🙅🏽🌻

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

"Ljudi iz kulture“ s podsmijehom su promatrali njezin uspon, ali samozadovoljni smiješak polako im silazi s usana. Ostaje čuđenje i prekrasne riječi autorice koju svaka žena može razumjeti te se s njezinim iskustvom poistovjetiti. Hrvatsko izdanje knjige Mlijeko i med izlazi krajem ovog mjeseca u izdanju nakladničke kuće Stilus.

 

 

🌻🙆🏽🙋🏽💁🏽🙅🏽🌻

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0