Stars

U 85. godini napustio nas je Lazo Goluža, tvorac legendarne 'Kviskoteke'

  • Napustio nas je ugledni urednik Lazo Goluža
  • Poznati kvizaš, dugogodišnji urednik HRT-a i autor omiljene 'Kviskoteke' preminuo je u 85. godini života
  • U njegovu čast večeras ćemo ponovno imati priliku pogledati epizodu emisije koja je mnogima obilježila odrastanje

U 85. godini napustio nas je novinar Lazo Goluža, tvorac legendarne 'Kviskoteke'. Vijest o odlasku jednog od svojih doajena objavio je HRT na kojem je Goluža dugi niz godina obavljao funkciju urednika, a za portal 24sata potvrdio njegov sin Dominik.

Diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a životni put ga je odveo na televiziju gdje je najveći doprinos ostvario u području kvizova. Njegov najpoznatiji projekt zasigurno je 'Kviskoteka', zabavni kviz koji je na male ekrane stigao 1979. godine, a u narednih 15 godina prometnuo se u omiljenu emisiju za cijelu obitelj. Zanimljiv je podatak i kako je Goluža prva osoba u Hrvatskoj koja je svoj projekt zaštitila kao intelektualno vlasništvo, a riječ je o popularnoj 'Igri asocijacija'.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

"Kviskoteka je dala nekoliko velikih kvizaša. Najuspješniji je Mirko Miočić, uz njega odmah Robert Pauletić, a najveća klasa u Kviskoteci bio je beogradski student povijesti Predrag Marković. Neka se nitko od naših ne ljuti, ali to je istina, bio je fenomenalan! Kvizaše se nikako ne može smatrati šampionima uzaludnih jer izuzetni su kvizaši bili i novinari Jurica Pavičić, pa Nenad Polimac, Denis Kuljiš, Božo Sušec, svi su oni nastupali u onim starim kvizovima", kazao je prije tri godine Goluža o svom najslavnijem projektu za Večernji list.

Kviz se godine 2006. privremeno vratio na male ekrane, a voditeljsku palicu ponovno je preuzeo Oliver Mlakar, no nažalost,  emisija se prikazivala samo jednu sezonu. U povodu smrti njezina tvorca, 'Kviskoteka' se večeras vraća u prime time terminu. Tako ćemo od 20:05 sati na Drugom programu HTV-a imati priliku ponovno pogledati epizodu legendarnoga kviza. Hvala, Lazo!

 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0