Stars

Tužna vijest... Prerano je otišao veliki hrvatski chef Andrej Barbieri

  • U 50-oj godini života napustio nas je chef Andrej Barbieri
  • Javnost će ovog vrhunskog kuhara pamtiti i kao člana žirija Mastechefa
  •  Prije svega dvije godine, u Dohi je otvorio prvi hrvatski restoran, Quavannu

Hrvatskom je odjeknula tužna vijest da je danas, 9. ožujka, preminuo Andrej Barbieri, slavni hrvatski chef i jedan od naših najvećih gastronomskih eksperata kojeg je javnost upoznala kao člana žirija popularne emisije Masterchef.  | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Njegova mediteranska oaza u pustinji

Andrej Barbieri rodio se u Zagrebu 1969. godine, a svoju je karijeru započeo u Italiji gdje je temeljito izučio sve čari mediteranske kuhinje, a potom je, uz veliki talent i upornost vodio restorane po najpoznatijim svjetskim turističkim destinacijama. Radio je, između ostalog, u Egiptu, Grčkoj i Španjolskoj, a velika postignuća dosegao je i u Hrvatskoj. Vodio je veoma ugledne restorane poput Tramerke i Skalinade u Voloskom, Conce D'oro u Rijeci, Bevande u Opatiji te bistroa Barbieri's u Zagrebu. Prije svega dvije godine, u Dohi je otvorio prvi hrvatski restoran, Quavannu. Restoran sa sedamdesetak mjesta postao je mediteranska oaza usred pustinje i značio je vrhunsku promociju hrvatske gastronomije u svijetu.   | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell

Promotor Hrvatske na svjetskoj gastro-sceni

U hrvatski gastro-potencijal vjerovao je od početka, ali isto tako je vjerovao da je pred nama dugačak put učenja o vrijednosti svega što je priroda darovala našoj zemlji. Index prenosi kako je jednom prilikom rekao: ''Zaista je bitno što Hrvatska svoj prehrambeni identitet može temeljiti na bezbroj lokalnih različitosti. Svaki hrvatski otok, i ne samo otoci, može proizvoditi drukčiji, specifični i originalni tip sira jer za to imaju mikroklimatske uvjete i terroir. (...) Hrvatska bi trebala pod svaku cijenu afirmirati lokalnu proizvodnju što zdravije hrane, pa onda inzistirati na njenoj nutricionističkoj vrijednosti i gastronomskoj različitosti. To je put za stvaranje hrvatskog gastronomskog identiteta.''

 | Autor: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Šira javnost Andreja je upoznala kao sjajnog učitelja i mentora u showu Masterchef, a oni koji su imali sreću osobno ga poznavati opisuju ga kao čovjeka velikog srca koji je razumio i volio ljude. Naša gastronomija danas je izgubila velikana, ali kroz rekreacije njegovih fantastičnih jela sjećanje na ovog prerano preminulog gastroeksperta živjet će još dugo. 

Photo: Tomislav Miletić/Pixsell

Komentari 0