- U 50-oj godini života napustio nas je chef Andrej Barbieri
- Javnost će ovog vrhunskog kuhara pamtiti i kao člana žirija Mastechefa
- Prije svega dvije godine, u Dohi je otvorio prvi hrvatski restoran, Quavannu
Hrvatskom je odjeknula tužna vijest da je danas, 9. ožujka, preminuo Andrej Barbieri, slavni hrvatski chef i jedan od naših najvećih gastronomskih eksperata kojeg je javnost upoznala kao člana žirija popularne emisije Masterchef.
Njegova mediteranska oaza u pustinji
Andrej Barbieri rodio se u Zagrebu 1969. godine, a svoju je karijeru započeo u Italiji gdje je temeljito izučio sve čari mediteranske kuhinje, a potom je, uz veliki talent i upornost vodio restorane po najpoznatijim svjetskim turističkim destinacijama. Radio je, između ostalog, u Egiptu, Grčkoj i Španjolskoj, a velika postignuća dosegao je i u Hrvatskoj. Vodio je veoma ugledne restorane poput Tramerke i Skalinade u Voloskom, Conce D'oro u Rijeci, Bevande u Opatiji te bistroa Barbieri's u Zagrebu. Prije svega dvije godine, u Dohi je otvorio prvi hrvatski restoran, Quavannu. Restoran sa sedamdesetak mjesta postao je mediteranska oaza usred pustinje i značio je vrhunsku promociju hrvatske gastronomije u svijetu.
Promotor Hrvatske na svjetskoj gastro-sceni
U hrvatski gastro-potencijal vjerovao je od početka, ali isto tako je vjerovao da je pred nama dugačak put učenja o vrijednosti svega što je priroda darovala našoj zemlji. Index prenosi kako je jednom prilikom rekao: ''Zaista je bitno što Hrvatska svoj prehrambeni identitet može temeljiti na bezbroj lokalnih različitosti. Svaki hrvatski otok, i ne samo otoci, može proizvoditi drukčiji, specifični i originalni tip sira jer za to imaju mikroklimatske uvjete i terroir. (...) Hrvatska bi trebala pod svaku cijenu afirmirati lokalnu proizvodnju što zdravije hrane, pa onda inzistirati na njenoj nutricionističkoj vrijednosti i gastronomskoj različitosti. To je put za stvaranje hrvatskog gastronomskog identiteta.''
Šira javnost Andreja je upoznala kao sjajnog učitelja i mentora u showu Masterchef, a oni koji su imali sreću osobno ga poznavati opisuju ga kao čovjeka velikog srca koji je razumio i volio ljude. Naša gastronomija danas je izgubila velikana, ali kroz rekreacije njegovih fantastičnih jela sjećanje na ovog prerano preminulog gastroeksperta živjet će još dugo.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.