Stars

Tko je Olja iz Večere za 5? Privatno je i kontroverznija od Olje Ajfon / Harajuku / Vampirice iz showa

  • Svojim nastupom u Večeri za 5 Olja s nizom svojih alter ega: Olja Ajfon, Harajuku, Vampirica... zatekla je ne samo natjecatelje nego i gledatelje i preuzela cijeli show
  • Tko je Olja? Njezin život kao da je jedan veliki performans i još više kontroverzan od likova koje ovdje glumi
  • Riječ je o splitskoj slikarici, osnivačici pomaknutog modnog brenda, umjetnici, ali i ženi s optuženičke klupe olji Einfalt

Već danima slušamo najave kao će, kao najkontroverzniji događaj u ovotjednoj Večeri za 5 Vampirica Olja ostalim natjecateljima za večeru poslužiti krv. Ok, zvuči zanimljivo i tu ćemo epizodu gledati večeras, ali Olja je već do sad podigla toliko prašine i potpuno preuzela show da se kuhanje krvi čini samo kao logičan nastavak.

Olja nikako nije samo još jedna natjecateljica - do sad smo je gledali u dvije "uloge" Japanke Harajuku koja je s gnušanjem odbila jesti išta osim riže i sushija (što umirovljenica Miranda iz Klisa nije imala na jelovniku). Odjevena poput japanske teen gotičarke po čemu si je i nadjenula ime (Harajuku je tokijski distrikt na kojem se okupljaju tinjedžeri koji isfuravaju uličnu modu) pomalo je zatekla druge natjecateljie (osim Marka, njemu se očigledno jaaako svidjela), no totalno je ušla u ulogu. Na drugoj večeri pojavila se kao Olja Ajfon, cura koja obožava cajke, a tako i izgleda. Markovu je večeru popljuvala, ali sad je već postalo jasno da ovo nije show toliko o hrani koliko o Olji. Svojim je performansom preuzela emisiju i najčešće ona za stolom vodi glavnu riječ. I ne ostavlja samo natjecatelje u čudu (i često iznervirane, može se iščitati) već i dio gledateljstva. No, tko je zapravo Olja Harajuku/Ajfon/Vampirica?

Riječ je o doista kontroverznoj splitskoj umjetnici, performerici i dizajnerici Olji Einfalt Mihovilović. Olju možeš donekle upoznati na njezinom Instagram profilu ili Facebooku no da pišu o ovoj akademskoj slikarici posljednjih su godina dosta zainteresirani bili i mediji. Prošle je godine priču o njoj donijela Slobodna Dalmacija, kao o vlasnici brendova Skandal Fashion i vlastite linije nakita O.E.

 

Jedan od prvih hrvatskih modnih brendova, drukčiji i smion postavila je na noge 1995. s danas pokojnim suprugom Markom Mihovilovićem, u Splitu poznatim pod nadimkom Marko Skandal. Na vrhuncu uspjeha Skandal je imao 22 trgovine i više od 100 zaposlenih - Olja je bila umjetnička direktorica, a suprug vukao poslovne poteze.

A onda je došla recesija i pad, carstvo se svelo na dva dućana. Zadarski.hr tako iznosi još ružniju priču o nekad uspješnoj firmi i njezinim vlasnicima koja je epilog dobila i na sudu. Kako je Marko Mihovilović prije dvije godine nažalost preminuo od karcinoma, na optuženičkoj klupi ostala je samo Olja da se brani od optužbi za malverzacije teške 17,5 milijuna kuna. Suđenje se nastavlja u studenom, a Olja je sad tvrtku preuzela u svoje ruke. Za Slobodnu je tako ispričala kako nije odobravala sve suprugove poslovne poteze: "No on je bio dominantan, njegova je bila zadnja, ali zato je meni ostavljao umjetničku slobodu i poštivao moje ideje. Morate razumjeti, ja sam uz njega izrasla na neki način, iako sam akademska slikarica, bez njega u poslovnom smislu ne bih postojala. Naposljetku, ali ne i najmanje važno, ja sam tog čovjeka voljela i bila mu odana. Voljela sam njegov vizionarski duh, smisao za humor, čak i njegove mane. Unatoč njima, u mnogim je stvarima bio ispred vremena."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meow 🐾🐈 . . . . #shoppingtime #catlife #groceries #trgovina #etikete #hranazamacke #meow

A post shared by Olja Einfalt Mihovilovic (@oljaeinfalt) on

Akademska slikarica po zvanju i žena sa sto lica Olja Einfalt nastavlja i svoj umjetnički rad pa je tako za podršku umjetnicima koji su za vrijeme karantene uzrokovane pandemijom korone napravila performans u kojem je u kadi, naravno gola. 

Obožava performanse koji su često društveno angažirani poput onog u kojem šeće u izazovnoj odjeći, a ljudi je kamenuju i u kojem personificara današnju ženu kako "neprikladno odjevenu provokatoricu". Ili video koji se snimila kad je splitski gradonačelnik rekao da se svi umjetnici moraju iseliti iz podruma Dioklecijanove palače kojim je ukazala da taksisti imaju više prava od njih.

Mnogi su se upitali koliko Olja ima godina - svakako je bilo teško povjerovati da ima 24 kao njezin lik u Harajuku u Večeri za 5, ali nema ni više od 800 koliko ima kao vampirica kuju ćemo danas gledati. Navodno na više mjesta stoji da joj je 37 godina, no u službenim sudskim podacima (optužnici) stoji da je rođena 1963! Kako Olja izgleda ipak puno mlađe od toga, počet ćemo doista vjerovati da je vampirica... Ipak budući da je prošle godine otkrila da joj je kći  već na drugoj godini studija dizajna u Londonu i to sa stipendijom Alexandera McQueena (!) povjerovat ćemo ovom potonjem podatku.

Photo: RTL

Komentari 0