Stars

Svijet se oprašta od Alaina Delona, glumačke legende i po mnogima najljepšeg muškarca na svijetu

  • U 88. godini je preminuo Alain Delon, jedan od najistaknutijih europskih glumaca i po mnogima jedan od najprivlačnijih koji su se ikada pojavili na filmskom platnu
  • Iako ga se identificiralo s renesansom francuske kinematografije 60-ih, te je surađivao s nekima od najvećih filmaša u zemlji, isti uspjeh nikada nije ostvario u Hollywoodu
  • Osim po velikoj glumačkoj karijeri, Alain Delon ostaje zapamćen i po poprilično kompliciranom osobnom životu te vezama s mnogim slavnim ljepoticama

Glumačka legenda Alain Delon koji je glumio u nizu klasika kao što su 'U zenitu sunca', 'Samuraj' i 'Rocco i njegova braća', napustio nas je u 88. godini. Kako je medijima dojavila njegova obitelj, moleći za privatnost u teškim trenucima, preminuo je mirno u svom domu u francuskom Douchyju, okružen sa svoje troje djece i ostatkom obitelji.

Iako ga se identificiralo s renesansom francuske kinematografije 60-ih, te je surađivao s nekima od najvećih filmaša u zemlji poput  Jean-Pierrea Melvillea, Renéa Clémenta, Jacquesa Deraya, Luchina Viscontija, Louisa Mallea, Michelangela Antonionija i Jean-Luca Godarda, isti uspjeh nikada nije ostvario u Hollywoodu.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Rođen 1935. u Sceauxu u pariškom predgrađu, izbačen je iz nekoliko škola prije nego što je sa svega 14 godina otišao raditi u mesnicu, a nakon službe u mornarici tijekom koje je sudjelovao i u borbi u francuskom kolonijalnom ratu u Vijetnamu, nečasno je otpušten 1956. godine, nakon čega se počeo baviti glumom. Prvi ga je u Cannesu primijetio holivudski producent David O Selznick i upravo je zahvaljujući njemu potpisao svoj prvi ugovor, no na kraju je svoju sreću ipak odlučio okušati u francuskoj kinematografiji te je debitirao s malom ulogom u trileru Yvesa Allégreta iz 1957. 'Godot' (Send a Woman When the Devil Fails). 

Možda vas zanima Dokumentarac o Lizi Minelli donosi brojne pikanterije o njezinom burnom životu, izlasku iz majčine sjene i zavidnoj karijeri Rubrika Life&style Life&style

Svojom je ljepotom vrlo brzo privukao pažnju pa je već nakon nekoliko mjeseci počeo dobivati glavne uloge, a nakon što je 1958. glumio uz Romy Schneider u filmu 'Christine', par je i u stvarnosti započeo vezu koja je privlačila veliki interes javnosti i koja je samo potvrdila njegovu sve češće isticanu reputaciju seks simbola.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

1960. je snimio dva filma koja su imala značajan međunarodni utjecaj - adaptaciju Patricie Highsmith 'U zenitu sunca' te film 'Rocco i njegova braća'. Ovaj prvi, kojeg mnogi smatraju francuskom inačicom 'Talentiranog gospodina Ripleyja', pretvorio je Alaina u veliku zvijezdu, dok ga je drugi potvrdio kao jednog od najistaknutijih europskih glumaca.

Nakon ovih je uloga započeo njegov ozbiljan pokušaj proboja u filmove na engleskom jeziku, a koji je krenuo s malom ulogom u antologijskoj komediji 'Žuti Rolls-Royce' redatelja Anthonyja Asquitha. Glumio je i u filmu 'Izgubljena komanda' o francuskim padobrancima u Drugom svjetskom ratu, uz Deana Martina pojavio se u vesternu 'Teksas preko rijeke', a u filmu 'Gori li Pariz?' uz velikog Kirka Douglasa, no budući da niti jedan od spomenutih nije postigao značajniji uspjeh u Hollywoodu, odlučio se vratiti u Francusku. 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

1967. je snimio kultni klasik 'Samuraj' s redateljem Jean-Pierreom Melvilleom, a domaći uspjeh tog filma pokrenuo je niz uloga u kriminalističkim filmovima, uključujući 'Sicilijanski klan' u kojem je glumio zajedno s Jeanom Gabinom, 'Borsalino' u režiji Deraya te još jedan Melvilleov klasik - 'Crveni krug'. Uz Marianne Faithfull je glumio u filmu 'The Girl on a Motorcycle', a zatim i uz bivšu ljubavnicu Romy Schneider u filmu 'Bazen' koji je 2016. dobio remake kao 'Rasprskavanje' s Tildom Swinton i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama.

Možda vas zanima Burni život Diane von Furstenberg duhovito je ispričan u dokumentarcu o legendarnoj dizajnerici Rubrika Life&style Life&style

Upravo kada je film 'Bazen' bio aktualan, Alain se našao usred velikog skandala, 'afere Marković', nakon što je njegov tjelohranitelj Stefan Marković pronađen mrtav na smetlištu., a zbog čega je zloglasni François Marcantoni, inače dugogodišnji Alainov prijatelj, bio optužen za ubojstvo. Iako su optužbe na kraju odbačene i ništa nije dokazano, Alainova bliska povezanost s nizom članova francuskog podzemlja postala je naširoko poznata.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Filmove je nastavio snimati i tijekom 70-ih, iako izuzev 'Gospodina Kleina' i nadrealne bajke Bertranda Bliera 'Naše priče' za koju je osvojio Césara za najboljeg glumca niti jedan nije ponovio uspjeh iz ranijih godina, a počeo je i producirati niz filmova sa svojom vlastitom tvrtkom, te je čak 1981. debitirao i kao redatelj s filmom 'Pour la peau d'un flic'. Uz to je promovirao boks i dizajnerski namještaj, a tijekom 90-ih je počeo snimati značajno manje. 1997. je najavio da se povlači iz glume, ali se ipak vratio 2008. kako bi glumio Julija Cezara u francuskom igranom hitu 'Asterix na Olimpijskim igrama'.

Osim po velikoj glumačkoj karijeri, Alain Delon ostaje zapamćen i po poprilično kompliciranom osobnom životu te vezama s mnogim slavnim ljepoticama - već spomenutom Romy Schneider, Mireille Darc od koje se rastao 1982. nakon 15 zajedničkih godina te Rosalie van Breemen, nizozemskom manekenkom s kojom je imao dvoje djece - Anouchku i Alaina-Fabiena, i od koje se rastao 2002. godine. Bio je u braku i s Nathalie Delon od 1964. do 1968. tijekom kojeg je s njom dobio sina Anthonyja, a 1962. je s pjevačicom i manekenkom Nico dobio sina Christiana za kojeg je negirao očinstvo, iako je dijete u konačnici usvojila Alainova majka.

Photo: Profimedia

Komentari 0