Stars

Što je iznenadilo svijet kod nominacija za Oscar?

Kontroverze, politička pitanja, iznenađenja i hladni tuševi - uvijek je ovo sve pratilo najzvjezdaniju dodjelu filmskih nagrada

Najveći broj nominacija za Oscar odavno je prestao biti pokazatelj uspjeha nekog filma u ovoj nepredvidljivoj utrci, ali 13 možda bude sretan broj za film The Shape of Water. Sa samo jednom nominacijom zaostajanja za filmovima koji su imali najviše nominacija u povijesti (Sve o Evi, Titanic, La La Land – svi po 14 nominacija), ovo je film koji najbolje pliva na pop kulturnom valu #MeToo kampanje započete krajem 2017. Ovo je magična priča o nijemoj Elisi – introvertiranoj čistačici koja radi u skrivenom vladinom laboratoriju u Baltimoreu, 1962. godine. Cijeli njezin život se mijenja kada otkrije mistično biće iz Južne Afrike koje živi u jednom od tankova u laboratoriju. Kroz film ona razvija posebnu vezu sa čudovištem, te se mora naučiti nositi s ne tako idealnom sudbinom bića koju diktira neprijateljski raspoložena vlada i njezin predvodnik u laboratoriju, biolog Jenkins.

 | Autor: The Shape of Water
Ovaj film ustvari je magična priča o ljubavi u skladu s duhom vremena u kojem danas živimo – priča o zabranjenoj ljubavi između dva bića koja nikako ne mogu biti zajedno te priča o prihvaćanju različitosti i brisanju socijalnih okvira kada je ljubav u pitanju. Nominacije za ovaj film dolaze iz svih najvažnijih kategorija, među ostalim i za najbolji film te redatelja - Guillermo del Toro; glavnu glumicu - Sally Hawkins; sporednu glumicu - Octavia Spencer; sporednog glumca – Richard Jenkins... Guillermo del Toro Gómez, meksički je redatelj, scenarist, producent i pisac te je poznat po svojim koketiranjima s fantasy/horor tematikom ('Panov labirtint', 'Blade II', 'Hellboy', 'Hellboy II', 'Pacific Rim'), a ono što kritičari kod njega ističu jest poetska ljepota koju pokušava infiltrirati kroz svaki svoj uradak – što je uspješno učinio i u ovom filmu o ljubavi.
 | Autor: Frances McDormand u 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'
Slijedi ratna drama 'Dunkirk' – sa 8 nominacija i 'Three Billboards outside Ebbing Missouri' sa 7.  Kako već bude, već su nakon samo par sati od objave Internet preplavila mišljenja oko kontroverzi, pitanja rase, žena i ostalih (ne/utemeljenih) pitanja. 
Od filmova u kategoriji najboljeg, najviše čuđenja izazvao je 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'. Kritičari se slažu da film jednostavno nije na nivou na kojem bi trebao biti film nominiran za Oscar. 
A kada su glumci u pitanju, ove godine se na tapeti kategorije nagrade za glavnog glumca našla vremešna legenda - 88-godišnji Christopher Plummer, koji je zamijenio nečasno otpuštenog Kevina Spaceya u filmu 'All the Money in the World'. Činjenica da je zamijenio glavnog glumca u samo 10 dana je nevjerojatna, kao i uopće činjenica da je Ridley Scott uspio dovršiti film do zadanog datuma, ali uz Michaela Stulhbarga ili Armieja Hammera koji su matestralno odglumili svoje role i ipak ostali bez nominacija, s pravom se postavlja pitanje je li Plummerova nominacija opravdana.

 | Autor: Christopher Plummer i Mark Wahlberg u 'All the Money in the World'
Što se žena tiče, isto pitanje se postavlja prema nominaciji Margot Robbie za glavnu ulogu u filmu 'I, Tonya', no to ne vrijedi za veteranku popisa nominacija, veliku Meryl Streep. Glumica s najviše nominacija u povijesti, ovo joj je 21., nominirana je za ulogu prve žene izdavačice novina, Katherine Graham. Film 'The Post' režirao je Steven Spielberg, a glavnu mušku ulogu igra Tom Hanks. Ni Spielberg ni Hanks se nisu našli na listama nominiranih, iako se predviđalo suprotno. Ovo 'sveto trojstvo Hollywooda', predvidljiv je recept za nominacije, zaslađen istinitom pričom o političkom skandalu iz sedamdesetih, istina. No, ništa od navedenog ne umanjuje glumu nevjerojatne Streep. Kada sam ga pogledala, osim od emotivnog šoka što sam gledala pravo novinarstvo u akciji, što sam se podsjetila kako su se glavni urednici nekada borili za svoje novinare, što sam vidjela koji je posao izdavača novina, a koji glavnog urednika te kako su nekada redakcije izgledale, zapanjila me sama Streep – prikazujući svaku unutarnju borbu koju je vodila sama sa sobom i muškarcima u sobi istovremeno.

 | Autor: The Post U istoj kategoriji, onoj za žensku najbolju glavnu ulogu, društvene mreže zdušno navijaju za mladu Saoirse Ronan u filmu 'Lady Bird' tek su joj 23, a ovo je već njezina treća nominacija… jesmo li mi to dobili novu Meryl? 
U sjeni seksualnih skandala i uz marš poznatih žena u kampanji 'Time's Up', ove se godine željno i iščekivao popis žena nominiranih za najbolju režiju. Tako je Greta Gerwig, koja si je tu nominaciju zaradila režiranjem filma Lady Bird, postala tek peta žena u povijesti Oscara kojoj je to pošlo za rukom.

 | Autor: Saoirse Ronan u filmu 'Lady Bird'

Ono što su mnogi očekivali, ali neopravdano, ako se pita oskarovski javni žiri, film 'Wonder Woman' s predivnom Gal Gadot u glavnoj ulozi nije dobio niti jednu nominaciju usprkos mnogim listama popularnosti iz 2017-e. Tko je od muškaraca dobio izgon s liste? Imaginarnog Oskara za prvu oskarovsku žrtvu Interenta dobio James Franco, koji je uslijed mnogih optužbi za neprimjereno ponašanje ostao bez svoje, skoro pa sigurne, nominacije u kategoriji glavnog glumca. 
Dodjela će se održati 4.ožujka u kasnim noćnim satima te vjerujemo da ćemo imati prilike svjedočiti još mnogim iznenađenjima, kao i svake godine kada se otvore sve omotnice. 

Photo: None

Komentari 0