Stars

Slavne dame koje su pobijedile rak dojke

Svaka od njih iz cijelog iskustva izvukla je važne životne lekcije, koje se od tada trude podučiti i druge žene

Rak dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma koji pogađa jednu od osam žena. Tumori često znaju proći neopaženi, a zbog nasljedne naravi ovog karcinoma, životni stil često ima malo ili nimalo utjecaja na razvoj bolesti. Zbog svega toga, sve bogatstvo i slava ovog svijeta ne mogu pomoći u sprječavanju razvoja raka dojke, a u to su se uvjerile i ove slavne dame koje su se suočile s bolesti. One su iz svoje bitke s rakom dojke izašle kao pobjednice, a cijelo iskustvo naučilo ih je važnim životnim lekcijama koje su odlučile podijeliti s drugima.

Cynthia Nixon

 | Autor: Getty Images Getty Images
Zvijezdi serije Seks i grad, Cynthiji Nixon rak dojke otkriven je 2006. godine tijekom rutinskog mamografskog pregleda. Glumica se odmah podvrgnula liječenju i nije htjela da se za njeno stanje dozna u javnosti. Zahvaljujući lumpektomiji i terapiji zračenjem, tada 40-godišnja Miranda uspjela je pobijediti rak i podijeliti svoje iskustvo sa svima kako bi poslužila kao inspiracija drugim ženama u rizičnoj skupini.

Sheryl Crow

 | Autor: Getty Images Getty Images
Sheryl Crow rak dojke je također otkriven na rutinskom pregledu mamografije 2006. godine. Kantautorica je odmah otkazala nadolazeću turneju i otišla na operaciju nakon koje je uslijedila sedmotjedna terapija zračenjem, obogaćena akupunkturom i biljnim čajevima. Crow je uspjela preskočiti kemoterapiju jer joj je rak otkriven dovoljno rano. 

Kylie Minogue

 | Autor: Getty Images Getty Images
Kriva dijagnoza umalo je Kylie stajala šanse da se suprotstavi - i pobijedi - rak dojke. Tek nakon što je inzistirala na ponavljanju testova, doktori su otkrili kvržicu u njenoj lijevoj dojci. Uslijedila je djelomična mastektomija, kemoterapija i terapija zračenjem, a sve je pomoglo pobijediti bolest. Australska pjevačica iz svega je izvukla pouku koju želi podijeliti sa svima, a to je da žena treba uvijek vjerovati svojim instinktima, čak i kada joj doktor u bijeloj kuti govori suprotno.

Christina Applegate

 | Autor: Getty Images Getty Images
Iako je rak dojke češći među starijim ženama, to ne znači da se ne može pojaviti kod mlađih. Christini Applegate rak je otkriven 2008. godine kada joj je bilo 36. Glumica se prvo podvrgnula lumpektomiji, ali kada je saznala da ima BRCA mutaciju, odnosno nasljednu sklonost za rak dojke, odlučila se na dvostruku mastektomiju. Applegate je javno priznala kako je to bilo nevjerojatno emotivno iskustvo za nju, koje ju je potaklo da izađe van i bori se za rano otkrivanje bolesti. Glumica je od tada sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama prikupljanja sredstava za istraživanja i edukaciju o raku dojke.

Olivia Newton John

 | Autor: Getty Images Getty Images
Zvijezdi Briljantina rak dojke otkriven je 1992 . godine. Nakon operacije i kemoterapije, Olivia se povukla u Australiju, kako bi se oporavila, a tijekom tog perioda snimila je svoj glazbeni album Gaia, One Women's Journey. Glumica je odlučila javno progovoriti o raku dojke i podijeliti svoj iskustva s drugim oboljelima, kako bi pokazala da je preživljavanje također opcija, pogotovo kad je bolest otkrivena rano.

Listopad je 'ružičasti' mjesec kojem se već tradicionalno naglašava važnost borbe protiv raka dojke. Glavni je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja, jer se bolest u čak 90 posto slučajeva može izliječiti ako se otkrije na vrijeme. Budite i vi dio ThinkPink mjeseca! Fotografirajte se u omiljenoj roza majici, pidžami ili pokažite svoje pink usne! Svakako stavite #24sataThinkPinkGrawe i budite dio naše zajednice. Najbolje objavljujemo u Lifestyle rubrici 24sata.hr.

Podsjetite svoje žene u životu da paze na svoje zdravlje!

Photo: Getty Images

Komentari 0