Stars

Rihanna proglašena nacionalnom heroinom - kako je siromašna djevojčica s Barbadosa postala najbogatija glazbenica na svijetu

  • Modna ikona, planetarno popularna pjevačica, biznis žena, i odnedavno članica kluba milijardera, punim imenom Robyn Rihanna Fenty, niže uspjeh za uspjehom, a iza sebe ima nevjerojatnu priču
  • RiRi je jučer  dobila ultimativno priznanje svoje rodne države Barbados koja je proglasila Rihannu nacionalnim herojem, odnosno heroinom
  • Kako je nesigurna djevojčica iz siromašne i problematične obitelji postala sve to što je danas?

Premijerka karipske država Barbados, Rihannine rodne države, jučer je svojoj poznatoj državljanki uručila ultimativno državno priznanje. Proslava se održala u njezinom rodnom gradu Bridgetownu gdje je premijerka Mia Mottley najavila da se 33-godišnjoj pjevačici dodjeljuje državno odlikovanje za "Nacionalnog heroja Barbadosa". Premijerka je najavila pjevačicu riječima:

"U ime zahvalne nacije, i još ponosnijih ljudi, predstavljamo vam nacionalnu junakinju Barbadosa, Robyn Rihannu Fenty", i poručila joj: "Neka nastaviš sjati poput dijamanta i donositi čast svojoj naciji svojim radom, svojim djelima", radeći poveznicu s njenim hitom "Diamonds". 

Kako je nesigurna djevojčica iz siromašne i problematične obitelji postala - RiRI?

Priča o djevojčici, odrasloj u vrlo skromnim uvjetima, s ocem alkoholičarem i zlostavljačem radi kojeg je nerijetko u školu odlazila s masnicama, a koja je danas jedna od najutjecajnih zvijezdi na svijetu je zbilja nevjerojatna i inspirativna, baš kao i sama Rihanna.

Rihanna je nova najbogatija žena glazbene industrije i sve je ostvarila - sama!

Priče o uspjehu uvijek su snažnije i emotivnije kada se radi o osobi koja je uspjela sama - iz ničega, a posebice ako su životne okolnosti išle protiv nje. Rihanna definitivno nije imala sjajan start. Odrastajući u velikoj obitelji u maloj kućici na plaži, Rihannina majka prodavala je odjeću na štandu pored ceste kako bi prehranila obitelj. Otac, alkoholičar i ovisnik o kokainu, tukao je njenu majku, ali i djecu. Rihanna je jednom prilikom pričala kako je u školu znala odlaziti s crnim masnicama od remena koje bi joj zadao otac.

Pjevačica nikada nije završila srednju školu, ali je rano otkrila ljubav prema pjevanju kojim se počela baviti na Barbadosu gdje je osnovala reagge bend s prijateljicama. Jedno ljeto, na odmoru na Barbadosu, američki tekstopisac i producent Evan Rogers, otkrio je tada 15-godišnju Rihannu čiju je karizmu i talent odmah prepoznao te ju pozvao u Ameriku na snimanje albuma. 

Vjerojatno ni sama RiRi tada nije mogla sanjati o tome gdje će biti već za nekoliko godina od tada, a kamoli danas. Do 19-e godine Rihanna je iza sebe imala već tri albuma i hit "Pon de Replay", međutim, treći album "Good Girl Gone Bad" i planterano poznati hit "Umbrella" 2007. godine vinuli su je u sam vrh glazbenih ljestvica s kojih nikada nije ni sišla, nizajući hit za hitom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R I H A N N A (@ririgalbadd)

Od njenog prvog hita do danas prošlo je 16 godina, a djevojčica s Barbadosa postala je najbogatija glazbenica na svijetu i, nakon Oprah Winfrey, druga najbogatija žena zabavne industrije.  No, osim što je planetarno popularna pjevačica, RiRi je i uspješna poduzetnica, a upravo su joj njeni kozmetički brend Fenty Beauty, a kasnije i tvrtka za proizvodnju donjeg rublja Savage x Fenty, i osigurali status miljarderke budući da na njima zarađuje i više nego pjevanjem.

Osim što se profilirala i kao modna ikona koja postavlja trendove i određuje nove hit frizure, RiRi je i feministička ikona trećeg vala feminizma te primjer snažne žene koja, doslovno, može sve. Jedan njen odgovor na pitanje novinarke, oduševio je i nasmijao žene diljem svijeta. Na pitanje što traži kod sljedećeg muškarca, Rihanna je, vidno iziritirana pitanjem, jednostavno odgovorila: "Počnimo s tim da ja ne tražim muškarca."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cartier Rug (@thcartierrug)

Rihanna je, osim što je bila žrtva obiteljskog nasilja od strane oca, također pretrpila fizičko nasilje od bivšeg partnera Chrisa Browna, a njene fotografije s masnicom na oku šokirale su javnost. Trebalo joj je neko vrijeme da progovori o temi nasilja, ali kada je to učinila, otvorila je Pandorinu kutiju te svojim primjerom potakla žene diljem svijeta, žrtve obiteljskog zlostavljanja da o tome govore, kao i to da budu saslušane.

Možda vas zanima Porazna statistika: nasilja nad ženama sve je više, no broj kazenih prijava pada Rubrika Life&style Life&style

Godine 2012. Rihanna je osnovala neprofitnu organizaciju Program međunarodne stipendije Clara Lionel Fundacija, nazvan po njenoj baki i djedu, za studente u SAD-u iz karipskih zemalja i podržava i Global Citizen Project, projekt koji djeci omogućuje pristup obrazovanju u više od 60 zemalja u razvoju, dajući prednost djevojčicama i onima kojima je otežan pristup obrazovanju.

2017. godine primila nagradu sveučilišta Harvard za humanitarku godine. Uz sve navedene, i još mnoge druge uspjehe, Rihanna je zbilja junakinja ne samo svoje rodne države, već i za žene diljem svijeta.

Photo: None

Komentari 0