Stars

Raspjevani dragulji Marije Callas: Priča o ljepoti, glamuru i nevjerojatnoj kolekciji skupocjenog nakita

  • Na dan sv. Ambrozija ujedno se održava i glamurozno otvaranje sezone opere La Scala
  • Svjetski poznata Maria Callas, samo je jedna od onih koje su imale čast nastupati na pozornici slavnog kazališta
  • Velika „La Divina“ javnost je osim glasom opčinjavala i blještavim draguljima

Na današnji dan, svakog 7. prosinca, odnosno na dan Sv. Abrozija, zaštitnika talijanskog grada Milana, službeno započinje sezona svjetski poznate opere La Scala. Ovaj glamurozni društveni događaj idealan je povod da se prisjetimo operne primadone Marie Callas, samo jedne u nizu koje su prodefilirale pozornicom slavnog kazališta. Jedna od najvećih opernih diva svih vremena, neponovljiva Maria Callas, ostavila je neizbrisiv trag u glazbenoj povijesti. No „Božanstvena“ operna diva osim svojim besprijekornim Bel cantom, javnost je intrigirala i blještavim draguljima koje je sakupila tijekom života.

O svojoj kolekciji rijetko je govorila, ali jednom je prilikom u razgovoru s autorom koji je pisao knjigu o životu Aristotela Onasisa izjavila da sve što slavni brodovlasnik zna o ženama dolazi iz kataloga draguljarske kuće Van Cleef & Arpels. Upravo je u toj kući slavni Grk svojoj još slavnijoj sunarodnjakinji kupovao nevjerojatne količine nakita.

No možda ju je prije Onasisa najviše s draguljima obasipao njezin suprug Giovanni Battista Meneghini, talijanski industrijalac, koji je Mariu, nekoć djevojku neupadljivog izgleda transformirao u glamuroznu opernu divu. Nakit je stoga također igrao ključnu ulogu u njezinoj transformaciji.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Nije tajna da je legendarna grčka sopranistica imala besprijekoran ukus, a jednako kako je voljela aplauz publike, voljela je i dragulje, te je za života sakupila kolekciju nevjerojatne ljepote. Tijekom svakog nastupa njezine su elegantne haljine bile ukrašene nakitom kuća Van Cleef & Arpels, Faraone i Cartier.

No Van Cleef & Arpels bio je prvi odabir pjevačice te je koristila svaku priliku da posjeti slavnu kuću na pariškom Place Vendôme. Među posebnim narudžbama kreiranim za primadonu našli su se i večernja torbica od čistog zlata optočena dijamantima te prepoznatljivi broš u obliku cvijeta s pet latica ukrašen rubinima i dijamantima.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 

Zanimanje za slavnu divu ni nakon njene smrti ne jenjava, ali interes za njezinim nakitom ponovo se razbuktao 2004. godine kada je aukcijska kuća Sotheby's ponudila na prodaju 11 komada iz kolekcije. Ta je prodaja ponovo pokrenula nagađanja tko posjeduje imovinu pjevačice, ali identitet vlasnika nije bio otkriven.

Poznato je da se oko njezine imovine vodila bitka koja je u konačnici podijeljena na pola između obitelji te Meneghinija. Vjeruje se da je nakit koji joj je darovao za života nakon podjele vraćen upravo njemu, a on je pak svoju imovinu u naslijeđe ostavio svojoj služavki tako da se pretpostavlja da je upravo ona bila prodavatelj dijela nevjerojatne kolekcije.

Maria Callas još je za života predvidjela borbu oko svoje imovine te je nažalost bila u pravu. Danas njezin fantastičan nakit možda posjeduje netko drugi, ali nama ostalima slavna je sopranistica u naslijeđe ostavila svoju umjetnost, te sjećanje na ljepotu, glamur i raskoš svoje kolekcije nakita kojom je jednako opčinjavala.

Umirovljenica je zamalo bacila u smeće dijamant vrijedan 2 milijuna funti Možda vas zanima Šokirana žena otkrila je da dijamant koji je zamalo bacila u smeće vrijedi 18 milijuna kuna Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0