Stars

Preminuo Peter Lindbergh, slavni modni fotograf koji je stvorio supermodele 90-ih

  • Nazaobilazno ime svijeta mode, fotograf koji je mijenjao povijest ne samo fotografije već i poimanja žene preminuo je u 74. godini
  • Odbijao je snimati savršenu ljepotu kakvu su zahtjevali glossy magazini i to je postao njegov zaštitni znak. "Osobu čine zanimljivom osobnost i duša, a ne savršena ljepota" rekao je
  • 1990. Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington i Tatjana Patitz, zajedno su se pojavile na legendarnoj naslovnici britanskog Voguea na fotografiji koju je, naravno snimio Lindbergh. Započela je era supermodela
"S velikom tugom objavljujemo kako nas je jučer napustio Peter Lindbergh u dobi od 74 godine. Za njim tuguju supruga Petra, njegova prva supruga Astrid, sinovi Benjamin, Jeremy, Simon i Joseph i sedam unučadi. Ostavio je veliku prazninu". Ovo su bile riječi iz kojih je svijet doznao da je preminuo jedan od najvećih fotografa današnjice, Peter Lindbergh, objavljene na njegovom Instagram profilu @therealpeterlindbergh.
 

Nazaobilazno ime svijeta mode, fotograf koji je mijenjao povijest ne samo fotografije već i poimanja žene i ženske ljepote preminuo je u 74. godini ostavivši za sobom ne samo brojne naslovnice (često i legendarne) naslovnice magazina Vogue, Rolling Stone, Vanity Fair, Harper's Bazaar US, Wall Street Journal Magazine, The Face... već i radove izložene najuglednijim muzejima diljem svijeta, od Victoria & Albert Museuma u Londonu, preko pariškog Centre Pompidou do njujorškog Metropolitan Museum of Art.

Nijemac rođen u Lissi i zaljubljen u djela Van Gogha, Lindbergh je studirao je slikarstvo i tek se 1971. počeo baviti fotografijom. Isprva u magazinu Stern, no brzo će od reportažne fotografije prijeći na portrete, a zatim i modnu fotografiju premetnuvši se u njena pionira - u nju je uveo novi realizam. Izbjegavao je retuš vjerujući da osobu čini zanimljivom nešto drugo, osobnost i duša, a ne savršena ljepota. Objasnio je: "Trebala bi biti odgovornost fotografa da oslobodi ženu, i sve ljude od terora mladosti i savršenstva".

Odbijao je snimati savršenu ljepotu kakvu su zahtjevali glossy magazini i to je postao njegov zaštitni znak. Novu interpretaciju žene ponudio je u post-80-ima, ne obraćajući previše pažnje na odjeću smatrajući da "tek kad maknete modu i ono umjetno možete vidjeti pravu osobu". Krajem osamdesetih Lindbergh je stekao međunarodno priznanje snimivši u bijelim košuljama novu generaciju modela koje je otkrio: godinu kasnije, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington i Tatjana Patitz, zajedno su se pojavile na legendarnoj naslovnici britanskog Voguea na fotografiji koju je, naravno snimio Lindbergh.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

7 Era-Defining Peter Lindbergh British Vogue Covers (written by @benknightevans) - JANUARY 1990 One of the most iconic covers in British Vogue's 103-year history, the magazine's first issue of the 1990s set the tone for the decade. Coming after the big hair and overt glamour of the Eighties, its undone influence extended beyond fashion into popular culture when George Michael took Naomi, Linda, Tatjana, Christy and Cindy from their Giorgio di Sant'Angelo tops and Levi's jeans from SoHo in Manhattan to various states of undress in his legendary Freedom! '90 music video. The circle was made complete as three of the quintet of quintessential supermodels sauntered down Gianni Versace's autumn/winter 1991 catwalk lip synching to Freedom! '90, committing every contributor firmly to fashion folklore. - #LindberghStories #BritishVogue #fromthevault

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Ostalo je povijest: fotografija je inspirirala Georgea Michaela da s istim modelima snimi video za pjesmu "Freedom". Linda, Christy, Naomi, Cindy i Tatjana postale su prvi supermodeli i započela je era modela-celebrityja što je opet stvorilo novu sliku moderne žene.

U međuvremenu Peter Lindbergh snimio je nebrojene naslovnice i slavne osobe ne prestajući stvarati ni u svojim 70-ima. Između ostalog, 2016. je po treći put angažiran da snimi fotografije za prestižni Pirellijev kalendar, jedini koji je u 50 godina postojanja ovog kalendara dobio priliku da tri puta radi za Pirelli, a snimio je i naslovnicu i editorijal Voguea u kojem je gost urednik bila Meghan Markle.

Lista zvijezda koje tuguju za ovim velikim umjetnikom je vrlo duga: svi oni duguju mu svoje nevjerojatne portrete, a mi, obični smrtnici i poklonici fotografije čija iskrenost je mogla duboko dirnuti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Brad Pitt, London, 2015 #fromthevault #LindberghStories #BradPitt #2bmanagement

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cate Blanchett, Le Kremlin-Bicêtre, 2003 #fromthevault #LindberghStories #CateBlanchett #vogueitalia #2bmanagement

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Photo: Pixsell/Hrvoje Žučko

Komentari 0