Stars

Poznate dame podsjetile su nas na Dan žena: Jači smo spol i živimo i dalje u muškom svijetu

  • 08. ožujka 1909. prvi put je obilježen Dan žena kao proslava ekonomskog, političkog i društvenog postignuća pripadnica ženskog spola
  • I danas našim glasovima i aktivnostima želimo upozoriti na bitke višestoljetne borbe koju još uvijek nismo sasvim dobili
  • Osim cvijeća i poklona pažnje koje ćeš možda danas dobiti donosimo ti i ženske poruke solidarnosti koje s našim čitateljicama rado podijelile Žanamari Lalić, Pamela Ramljak i Neda Parmać

Prema procjenama stanovišta od prije šest godina, žena u Hrvatskoj bilo je 2,2 milijuna odnosno činiile smo 51,7 posto stanovništva. Svim pripadnica i službeno brojčano nadmoćnijeg spola u našoj zemlji čestitamo Dan žena! Vjerujemo kako će mnogima dan uljepšati poklonjeno cvijeće ili neki posebni znak pažnje. No, još važnije, datum 08. ožujak posebno obilježavamo kako bismo naglasili važnost ravnopravnosti među spolovima.

Osim što prisjećamo simboličnih pobjeda, žrtvovanja, znoja, suza i upornosti žena koje su svojom snažnom voljom stvorile nama ugodnije mjesto za život, važno je i da dalje upozoravamo kako jedna od najdugovječnijih borbi u povijesti još uvijek nije sasvim dobivena.

Možda vas zanima Sretan Dan žena! Uz nezaboravne citate jakih slavnih žena odmah ćeš se osjećati bolje Rubrika Life&style Life&style

Žanamari Lalić: S porukom pozitive, ljubavi i prihvaćanja, moramo biti glasniji i angažiraniji'

A da će nam u daljnjim koracima zasigurno pomoći to da  smo složne, međusobno se volimo i podržavamo, smatra Žanamari Lalić.

''Mislim da unatoč svim pozitivnim promjenama i dalje živimo u ‘muškom svijetu’ pogotovo na Balkanu, žene i dalje nailaze na previše predrasuda i diskriminacija. Vidjeli smo u zadnjih godinu dana do čega diskriminacija i predrasude mogu dovesti! Čitav svijet je bio na nogama u borbi protiv rasizma. Mislim da je teško iskorijeniti i predrasude i diskriminaciju jer one hrane hejt pojedinaca koji tome teže. Uvijek će ih biti, ali to samo znači da mi, s porukom pozitive, ljubavi i prihvaćanja, moramo biti glasniji i angažiraniji'', rekla je pjevačica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žanamari (@zanamari)

Ipak, naglasila je Žanamari, promjene su dosta spore.

''Ne se mogu mjeriti u godinama već više u desetljećima ako ne i stoljećima... ali to nas ne smije obeshrabriti. Društvene mreže definitivno pomažu podizanju svijesti o jednakosti spolova, i pomažu nam da se zbližimo jedne s drugima i podržavamo. Osobno sam upoznala toliko prelijepih, uspješnih žena samo preko Instagrama, koje su mi obogatile život, dale inspiraciju i osjećaj samopouzdanja. Nekad sam možda oklijevala javno reći neke tipično ženske stvari, tipa ‘u PMS-u sam!’ Danas sam ponosna i glasna u vezi apsolutno svega sto me čini ženom. Da nema pms-a ne bi bilo ni čovječanstva. Ukratko'', zaključila je kroz smijeh Žanamari.

Pamela Ramljak: Mi možemo sve!

Naša pjevačica smatra kako je važno obilježavati Dan žena.

''Mislim da se tek zadnjih par desetljeća vidi svestranost žene. Mi možemo sve, odlične smo u multitaskingu i upravo zbog toga preuzimamo više uloga u društvu i u obitelji'', poručila je Pamela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak)

''Još uvijek nismo ravnopravno plaćene u obavljanju istog posla kao i muškarci, i definitivno nas fali na vodećim položajima ali ide na bolje u svakom slučaju . Nažalost, pošto smo fizički slabiji spol, uvijek će biti nasilja. To bi se trebalo regulirati adekvatnim kaznama za kaznena djela, samo tako može ući u svijest nekih individua da promjene ponašanje, dodala je.

Neda Parmać: Neskromno i iskreno mogu reći da smo jači spol

Pjevačica Neda Parmać smatra da datum koji se slavi Dan žena ima povijesno značenje, ali da je i danas ipak malo iskomercijalizirano.

''Ali svejedno, zaslužujemo sve! Iako imamo samo žene i muškarce, neskromno i iskreno mogu reći da smo jači spol'', otkrila je Neda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Neda Parmać (@nedaparmac)

Nažalost, smatra kako po pitanju borbe za ravnopravnost žena ne vidi bitnih pomaka u posljednjih godinu dana. ''Nešto se počelo događati, ali vidim da se konkretno jako malo toga promijenilo'', zaključila je Neda.

Photo: Instagram@ tihanaharapinzalepugin

Komentari 0