Stars

Povjetarac nade u opustošenoj Slavoniji

Modni događaj o kojem bi se moralo pisati...

Bit ću iskrena, na ovakav tekst me natjerao ovogodišnji finalist Dragoljub Kujundžić, koji ove godine nije pobijedio. Dostojanstveni pljesak pobjednici Marijani Cigić bio je odrađen u maniri svih gubitnika Oscara u krupnom kadru prijenosa. Ali tužan pogled, spuštena glava i dotrčavanje prošlogodišnje natjecateljice Mone Lacko do njega, da ga zagrli i utješi… samo mi je još jednom pokazalo koliko vjere i ljubavi ovi mladi ljude unose u to što rade, u nemogućim uvjetima i kako se ovakvim organizacijskim pothvatima, u današnje vrijeme, treba iskreno diviti! 

 | Autor: Pobjednička kolekcija Marijane Cigić
Divan Osijek, perjanica još divnije Slavonije, svake godine postane mini meka mode. Baš da svi umiru od želje da saznaju tko će biti novi Zigman, Sonja Lamut, Ivan Alduk, Ana Marija Ricov ili netko treći, iskreno sumnjam, ali nije ni bitno. Taj grad se nakratko probudi jedan vikend u studenom, i malo glamura i pozitivne distrakcije uđe u učmale svakodnevice simpatičnih Osječana. Oni, u mlađim ili starijim godinama, odijevaju svoje pažljivo kombinirane stajlinge i dožive priču kakvu nemaju prilike doživjeti ostatak godine.

 | Autor: Kolekcija Dragoljuba Kujundžića

Priča nam taksist dok nas je za 20 kuna vozio na drugi kraj grada kako nema s kime popit kavu ili pivo više. Svi njegovi pajdaši (23) su otišli van. Priča mi prijateljica iz Osijeka kako su predivni, starinski stanovi visokih stropova otišli u bescjenje, u samom centru grada. Glavne ulice u centru grada pune su praznih lokala - iznajmljuju se ili samo stoje i propadaju. Lako nama iz Zagreba doći, znam, i pričati – kako je ovdje lijepo, mirno, nema buke, tu bi se dalo živjeti, ali… vjerujem lokalcima. Kada živiš u sredini odakle svakodnevno odlaze obitelji u inozemstvo, kolektivna depresija pohara. I onda se dogodi Fashion Incubator. 'Dogodi se' on već 13 godina tako. 
 | Autor:

Iako se tim mijenjao kroz ove sve godine, osnivaču natjecanja Marku Jovanoviću ovo je posljednja, 13. godina na ovoj funkciji. Iako već dugi niz godina živi i radi u Dublinu, ovaj karizmatični FER-ovac svake godine baci se u organizaciju i pokloni svom rodnom gradu vikend veselja i zabave. Bez zarade, a nagrada mu je osmijeh ostalih. Tim će dalje nastaviti s istim motivom. 
Ne znam da li ste svjesni koliko naši uspješni, rijetki, modni dizajneri rade ustvari. A još manje ste svjesni, čitave te, malene niše mladih dizajnera, koji sanjaju svoj život kroz modu i skice. Sretnici koji se prijave i onda dalje prođu na Fashion Incubatoru, pred sobom imaju velike ciljeve. A ti ciljevi koštaju. Koliko košta metar tkanine? Koliko metara tkanine ode samo u suknju Dragoljubove perjanice kojom je otvorio i zatvorio svoju reviju? Koliko ljubavi, novaca i vremena odlazi u samu izradu vizije nevjerojatne Mirjane Klepić, također jedne od bivših pobjednica Fashion Incubatora, koja je dan ranije pokazala svoju kolekciju? Koliko je volje, ljubavi i vjere potrebno dizajnerici Lidiji Pihler Yuniku, također jednoj od pobjednica Incubatora, a danas aktivnoj članici organizacijskog tima, da uz svoj posao i obitelj naglavačke uskoči u samu produkciju jednog vikenda? Je li Teu Periću 'zgodno' potegnuti iz Rovinja u Osijek usred svog posla? Koliko koštaju modeli koji nose reviju? Koliko košta vizažistica koja će satima šminkati modele? Koliko košta stilist za kosu koji će satima stajati i razvlačiti silne pramenove kose? 
 | Autor: Holi Coast
A sada toj računici dodajmo opći i kolektivni 'moto' ove zemlje, da se 'ništa ne isplati pokretati' jer novaca nema i da samo veze i poznanstva pokreću stvari s mrtve točke? Svi mladi dizajneri znaju koliko afirmiranih modnih dizajnera, stvarno i živi od toga što zaradi kroz svoje kreacije. Sjedim i gledam lica tih klinaca kako se drže za ruke svake godine, kada je proglašenje pobjednika, gledam ih kako drhte od uzbuđenja, i kako žmire i u sebi se mole pobjedi… u super fotogeničnom prostoru, koji je ustvari obična garaža shopping centra Portanova, s cijelim produkcijskim timom koji stoji iza njih. Posebno je to događanje, ispunjeno veseljem, smijehom i nevjerojatnom energijom, koja se u Zagrebu više ne osjeti. Svake godine, šmizla u meni natjera suze na oči kada se događa sam vrhunac natjecanja.

 | Autor: Proglašenje pobjednice O ovom natjecanju naći ćete par linkova. Svega. O ovom natjecanju neće izvijestiti većina hrvatskih medija koji se vole kititi modom. Više će medijskog prostora dobiti cure uslikane na cestama glavnog grada, nego naše najstarije modno natjecanje za mlade koje se polako širi na regionalno područje! Više će hashtagova i kuteva slikanja dobiti svaki selfie modne influencerice koja nosi konfekcijsku robu, nego jedan, besplatni prijateljski post pomoći, koji će dati potrebni povjetarac u krila tih mladih, kreativnih entuzijasta koji sanjaju modu. Slavonija je nekada prehranjivala cijelu državu, a danas zjapi prazna. Nepregledna i smirujuća zelena prostranstva obojana su u svakodnevnu sivu izmaglicu nepostojeće perspektive za život. A Fashion Incubator to svake godine pokuša promijeniti barem na jedan vikend. To danas zaslužuje svaku pažnju, svakoga tko nešto želi promijeniti u ovoj zemlji. 

Photo: None
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mara62

    I u čemu je ta nada?