Stars

Petra Nižetić ispričala nam je zašto je hrvatskoj vladi dala lekciju o turizmu

Petra Nižetić Mastelić blagdane provodi na Havajima, a svoje je iskustvo iskoristila da našoj politici pošalje mudru poruku

Petra Nižetić Mastelić, hrvatska novinarka s američkom adresom, sa svojim suprugom, Franom Mastelićem, blagdane provodi na Havajima. Svoje pratitelje na Instagramu, čak oko 39 tisuća njih, uveseljava prekrasnim fotografijama i zanimljivim opisima. I stvarno nas je oduševila osjećajem za dobar kadar, moramo priznati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nizetic Mastelic (@modakomoda) on

Ipak, jučer je Petra odlučila iskoristiti svoju ''Instagram moć'' da Vladi Republike Hrvatske pošalje veoma važnu poruku. S obzirom na to da su društvene mreže danas rijetko iskorištene u ovakve svrhe, moramo priznati da smo se iznenadili Petrinim činom. A onda ga s oduševljenjem pozdravili!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

• Hrvatska od Havaja ima itekako što naučiti. Prvenstveno kako poštivati i voljeti svoju zemlju, a potom koje je pravo značenje pojma ‘turistička strategija’. Evo samo par detalja. . Plastične vrećice su, na cijelom otočju, zabranjene još 2015. (prva američka država koja je to učinila) ☝🏽. . Billboardi su zabranjeni na prometnicama zbog apostrofiranja prirodnih ljepota ☝🏽. . Zakonom je zabranjen uvoz i prodaja krema za sunčanje koje sadrže kemikalije oxybenzone i octinoxate kako bi se spriječilo daljnje uništavanje koraljnog grebena ☝🏽. . Na otoku Kauai zakon je da niti jedna zgrada ne smije biti viša od palme ☝🏽. . Kad nam je već turizam jedina ekonomska slamka spasa, onda da bar tu budemo kako treba 🤬 • @vlada__rh . . . #hawaii #heavenonearth #inspiration #laws #croatia #modakomodaplaces #rainbowstate #aloha #oahu #waikiki #vladarepublikehrvatske

A post shared by Petra Nizetic Mastelic (@modakomoda) on

''Hrvatska od Havaja ima itekako što naučiti. Prvenstveno kako poštivati i voljeti svoju zemlju, a potom koje je pravo značenje pojma ‘turistička strategija’. Evo samo par detalja.  Plastične vrećice su, na cijelom otočju, zabranjene još 2015. (prva američka država koja je to učinila). Billboardi su zabranjeni na prometnicama zbog apostrofiranja prirodnih ljepota. Zakonom je zabranjen uvoz i prodaja krema za sunčanje koje sadrže kemikalije oxybenzone i octinoxate kako bi se spriječilo daljnje uništavanje koraljnog grebena. Na otoku Kauai po zakonu niti jedna zgrada ne smije biti viša od palme. Kad nam je već turizam jedina ekonomska slamka spasa, onda da bar tu budemo kako treba '' - napisala je blogerica te tagirala Instagram Vlade Republike Hrvatske i pobrinula se da njena objava dođe na pravo mjesto.  S obzirom da ovaj potez nipošto nije uobičajen, kontaktirali smo Petru i pitali što ju je potaknulo na ovaj čin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nizetic Mastelic (@modakomoda) on

''Ovo je naš prvi posjet Havajima. I suprug i ja potpuno smo oduševljeni, što prirodnim ljepotama, što raznolikošću ponude, što načinom na koji se tretiraju gosti'' - kaže Petra. ''Zašto moja zemlja (koja očigledno živi od turizma) bezglavo srlja k'o guska u magli i već godinama ne nudi suvislu turističku strategiju?
Smatram se kompetentna za ovakav osvrt pošto sam cijeli život, direktno ili indirektno, vezana uz turizam i ugostiteljstvo. Završila sam srednju turističku školu u Splitu, odradila praksu u nekoliko hotela, džeparac zarađivala u kafiću, a u posljednjih sedam godina aktivno pomažem roditeljima u iznajmljivanju apartmana u Splitu. U međuvremenu sam živjela u Barceloni, najturističkijem gradu Europe, a neki moji prijatelji rade u državnim institucijama za turizam. Nažalost, znam o čemu pričam'' - nastavila je te dodala da će netko zasigurno reći da Hrvatsku ne možeš tek tako usporediti s Havajima ili Barcelonom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petra Nizetic Mastelic (@modakomoda) on

 

''Hrvatska je mlada država, blabla. Uvijek imamo to jedno te isto opravdanje. U turističkom kontekstu,  Hrvatska nije mlada jer povijest turizma na našim prostorima seže do kraja 19. stoljeća. To znači da imamo dulju povijest od Havaja, i ne samo turističku. Ono što mi nemamo, a Havaji imaju, su zakoni koji se provode. Hrvatska od Havaja itekako ima što naučiti. Prvenstveno kako poštovati i voljeti svoju zemlju'' - objasnila je Petra način na koji se Hrvatska ''izvlači'' od turističkih reformi. 
Osim toga, napisala nam je i par konstruktivnih prijedloga: ''Započnimo s minimumom - uvođenje zakona o nepušenju u ugostiteljskim objektima. I sama sam bila pušač i danas zapalim prigodno, no nedopustivo je da jedna civilizirana turistička zemlja u 2019. godini još nema takav zakon na snazi. I ne, neće propasti kafići jer nisu ni drugdje propali. Pušači će se naučiti manje agresivnom pušenju, a nepušači neće biti diskriminirani. A time i turisti! To je samo kap u moru'' - napisala je Petra. 

Pričala bi nam još, kaže, ali Havaji je čekaju. I posve razumijemo njeno opravdanje, zar ne?!

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0