Stars

Ovo su super knjige za pod bor

Kako bismo ti olakšali ludu potragu za božićnim darovima, prekopali smo sve knjižare i izabrali knjige koje će biti odličan poklon za tvoju frendicu, mamu, sestru, ali i dečka, muža ili frenda

Stiglo je ono lijepo doba u godini, vrijeme darivanja. Svi razmišljamo o tome koje bismo darove željeli pronaći pod borom, ali se i pomalo mučimo s izborom onih koje ćemo pokloniti. Kako bismo ti olakšali život, prekopali smo sve knjižare i izabrali knjige koje će biti odličan poklon za tvoje najbliže. Čitati vole i oni koji to ne kažu (a možda i sami ne znaju), samo je bitno da pronađeš pravu knjigu za njih. Ako pogodiš, bit će ti jako zahvalni jer ćeš im tako pokloniti cijeli jedan novi svijet. Evo naših prijedloga, svrstali smo ih u kategoriju Za nju i Za njega čisto da se lakše snađeš, što ne znači da tvoja mama ne bi bila oduševljena novim Danom Brownom, a dečko "Sušom"...

Za nju (frendicu, mamu, sestru, tetu, šeficu...): 
 

Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e – Sarah Knight

Pročitaj naslov knjige i iskreno nam reci nam da se nisi nasmijala. Da, to je najčešća reakcija na ovu knjigu te njezin prvi veliki plus. Ali, i unutar korica pronaći ćeš zabavne savjete kako smanjiti količinu stresa u životu. A ima i puno psovanja, što je svakako dobrodošlo. Knjiga je uvrnuta verzija superhita Marie Kondo o čudesnom pospremanju doma. Sada je vrijeme za zabavu, dom neka čeka siječanj, nikamo mu se ne žuri. Sarah Knight napisala je vrlo mudru knjigu, a put do čitatelja nalazi kroz profanost – i to vrlo uspješno. To je drugi veliki plus. (Ljevak, 119, 00 kn)
 | Autor:

Nevjerojatnost ljubavi – Hannah Rotschild

Možda imaš prijateljicu profinjena književnog ukusa. E pa, ovo je idealna knjiga za nju. Protagonistica romana luta po trgovinama antikviteta, razočarana u ljubav. U jednom od njih pronalazi sliku čije vrijednosti nije svjesna. Uskoro se pokreće potraga za tim djelom u kojoj sudjeluju bogati šeici, ruski oligarsi, ljubitelji slikarstva i trgovci bez morala. Junakinju također obuzima ta slika te se i sama upušta u istraživanje koje će je odvesti nekamo daleko, ali i približiti novoj ljubavi. „Nevjerojatnost ljubavi“ oduševit će svakog ljubitelja književnosti, no to ne znači da je knjigu teško čitati. Naprotiv, ovo je napeti page-turner koji se proguta u jednom vikendu. (Mozaik knjiga, 119,00 kn)

 | Autor:


#Šefica – Sophia Amoruso

Znamo da tvoja frendica treba ovu knjigu, već po tome što čitaš miss7. Autorica je od malih nogu bila luda za modom pa je odlučila stvoriti tvrtku koja je na kraju postala jedna od najistaknutijih u on-line modnom biznisu. I to je napravila sama, bez vanjskog ulaganja. Bilo je puno priče o tome kako je njezina tvrtka završila u stečaju, ali to nikako ne umanjuje bogato iskustvo i vrijednost savjeta koje nam Sophia servira iz stranice u stranicu. Po knjizi je snimljena serija #Girlboss, ali ona prati samo kratak dio Sophijina života. (Stilus, 129,00 kn)

 | Autor:

Suša – Jane Harper

Možda najposebniji krimić objavljen u 2017., odličan poklon i za one koji ne čitaju taj žanr. Ovo je priča o jednom čovjeku koji se, nakon dugo godina izbivanja, vraća u svoj rodni gradić u Australiji. Baš u tom trenutku dogodi se ubojstvo u obitelji njegova starog poznanika. Krenu razgovori sa stanovnicima gradića, a priča postaje sve napetija. Lako se čita, ali ostavlja duboki trag. Ako frendici želiš pokloniti jedan krimić, neka to bude ovaj. (Profil, 119,00 kn)

 | Autor:
 

Hygge – Meik Wiking

Iako nije nova, ovo je savršena poklon-knjiga. Prekrasno izgleda, prepuna je lijepih fotografija i prijedloga za stvaranje svojeg kutka za uživanje. Knjigu je napisao danac, a njegova je domovina država s najvećim brojem sretnih ljudi. Kako je ondje hladno, ovaj poklon će biti u skladu s vremenskim prilikama, ali i s Božićem. U njoj ima savjeta kako urediti dom, kako se bolje družiti s prijateljima, kako iz hrane i pića izvući maksimum – sve ono što nas čeka i ovih, kao i proteklih, blagana. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

 | Autor:

Za njega (dečka, supruga, tatu, frenda, brata...):


Postanak – Dan Brown

Najnoviji hit autora „Da Vincijeva koda“. Knjiga je stigla baš u pravom trenutku da je pokloniš frendu za Božić. Veliki je bestseler u svijetu što nas nimalo ne čudi. Dan Brown je genijalac u pisanju konspiracijskih trilera iz kojih se svašta da naučiti. Njegov stalni protagonist, profesor simbologije Robert Langdon, hodajuća je enciklopedija, a i nevolja. Iako vrlo mirne prirode, uvijek se uvali u probleme jer ima neku čudnu sklonost spašavati svijet od sigurne anihilacije. Autor ide u korak s vremenom pa je ovoga puta prijetnja povezana s najmodernijom tehnologijom. (VBZ, 199,00 kn)

 | Autor:


Superhrana za svaki dan - Jamie Oliver

S ovim naslovom ne možeš fulati. Voli li tvoj frend kuhati otprije, u knjizi će pronaći nove ideje i recepte. Ako bježi od kuhinje kao vrag od tamjana, Jamie će ga smiriti i pokazati mu kako je kuhanje jedno od najljepših iskustava koje čovjek može imati. Spravljanje vlastita obroka nešto je uistinu posebno. Kada jednom proba, tvoj frend više neće izlaziti iz kuhinje. A ti time možeš samo profitirati – Jamievi recept uvijek su drugačiji i jako ugodni za nepce. Osim toga, nakon što mu pokloniš knjigu, frend će morati nešto skuhati kako bi ti se zahvalio, zar ne? (Mozaik, 179,00 kn)
 | Autor:

Tko nađe, njegovo – Stephen King 

Svatko je čuo za majstora horora, a ovo je bila njegova godina. Brojni filmovi i serije snimljeni su po njegovim knjigama. Najgledaniji film strave i užasa, „To“, druga je i modernija ekranizacija Kingova legendarnog romana. Serija „Stranger Things“? Ne bi postojala da nema Kingovih knjiga. Autor je svojim djelima zaokupio maštu mnogih kreativaca koji tek sada stupaju na scenu i donose nam nova remek-djela. Ovaj roman nije horor, ali ima sve elemente koji su prisutni u Kingovim romanima otpočetka. Jedini problem je što će onaj kome ga pokloniš, već sutra pitati za još. (Znanje, 99,00 kn) 

 | Autor:


Homo deus – Yuval Noah Harari

Imaš li prijatelja koji voli razmišljati o svemu, pokloni mu ovaj naslov genijalca Yuvala Noaha Hararija. Kad malo zaviriš u knjigu, sve to izgleda vrlo ozbiljno – kamo ide čovječanstvo, koji je sljedeći korak u evoluciji, a spominje se i pojam „post-ljudi“. Nismo te zainteresirali? Čudno. Eh, da, zaboravili smo spomenuti da je knjiga smiješna, zabavna, brzo i lako se čita te se svaki moderan čovjek može pronaći u mislima i primjerima koje autor iznosi. Argumentacija je besprijekorna, a to su primijetili mnogi ljudi zaslužni za svijet u kojem živimo (mislimo na one pozitivne strane). Obožavaju je Bill Gates i ekipa iz Googlea. Pametnome dosta. (Fokus, 149,00 kn)
 | Autor:

Buđenje Levijatana – James S. A. Corey

Kad smo se već okrenuli budućnosti, evo jednog pravog znanstveno-fantastičnog naslova. Dvojac autora ove knjige piše pod pseudonimom, a jedan od njih je najbliži suradnik Georgea Martina. Po romanu je snimljena serija „The Expanse“ koja se smatra najboljim ekraniziranim SF-om snimljenim posljednjih godina. Osim ludih tehnoloških ideja, u romanu se spekulira o vanzemaljcima (podsjećaju na „The Upside Down“ iz „Stranger Thingsa“) i mogućnostima života na drugim planetima Sunčeva sustava. I da ne zaboravimo, otvaraju se i portali u druge galaksije – čisto da ne bude užasno dosadno. (Hangar7, 119,00 kn)

 | Autor:

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0