Stars

Oscar 2019: kao i uvijek, nisu trijumfirali svi koji su to očekivali

  • Dodjelu je otvorio nastup grupe Queen
  • Film Bohemian Rhapsody je trijumfirao
  • Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Lady Gagi

Sezona filmskih nagrada doživjela je sinoć svoj vrhunac. U Hollywoodu se održala 91. dodjela Oscara, najprestižnije filmske nagrade.  Brojni ljubitelji filma noćas su, prateći program probdjeli noć, a za one koji nisu, pripredili smo kratki pregled dobitnika. Oscari su ove godine započeli u velikom stilu, nastupom grupe Queen. Nakon što su izvedeni veliki hitovi - ''We are the champion'' i ''We will rock you'', Queen je ispraćen velikim ovacijama publike, a dodjela je mogla započeti.  | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Nastup Adama Lamberta i grupe Queen na otvorenju Oscara.

Oscar za najbolju mušku ulogu pripao je Ramiju Maleku za ulogu Freddia Mercurya u filmu Bohemian Rhapsody, a Oscar za Najbolju žensku ulogu pripao je Oliviji Colman za ulogu u filmu The Favourite.  Oscara za Najboljeg redatelja osvojio je Alfonso Cuaron za film Roma. To je njegov četvrti Oscar po redu. U velikom raspetu, Julia Roberts najavila je da Oscar za Najbolji film odlazi u ruke filma Green Book. Odabir je, zbog uistinu prejake konkurencije, iznenadio mnoge.

Oscar za Najbolju sporednu žensku ulogu, u oštroj konukrenciji u kojoj su se nalazile Amy Adams i Emma Stone, otišao je Regini King za ulogu u filmu The Favourite.  Oscara u kategoriji Najbolji dokumentarni film dobio je film Free Solo, a sve su oči bile uperene u prezentatoricu Helen Mirren koja se pojavila u spektakularnoj ružičastoj toaleti.   | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Helen Mirren Oscar za Najbolju šminku i frizuru otišao je u ruke filma Vice, a Najbolju kostimografiju i Najbolju scenografiju imao je film Black Panther.  Jedan od favorita ovih Oscara, film Roma, dobio je Oscara za Najbolju fotografiju. Film Bohemian Rhapsody sinoć je svoj trijumf započeo nagradom za Najbolju montažu zvuka i Najbolji zvuk. Na ovogodišnjim Oscarima nominiran je bio rekordan broj filmova koji nisu na engleskom jeziku, a Oscar za Najbolji strani film otišao je u ruke filmu Roma. Oscarom za Najbolju filmsku montažu Bohemian Rapsody skupio je sinoć svoj treći kipić.  | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Film Bohemian Rhapsody prikupio je 5 Oscara.

Oscar za Najbolju sporednu mušku ulogu otišao je u ruke Mahershalu Aliju za ulogu u filmu Green Book, a Ali je tako postao drugi afroamerički glumac s dva Oscara u životu. Oscar za Najbolji dugometražni animirani film  pripao je  filmu Spider-Man: Into the Spider-Verse, a Najbolji kratki animirani film postao je Bao. Najbolji kratkometražni dokumentarni film, na oduševljenje mnogih, postao je Period. End of Sentence, film koji je dokumentirao tabu menstruacije u Indiji. Oscara za Najbolje vizualne efekte dobio je film First Man, a Najbolji kratkometražni igrani film postao je film Skin. Nagrada za Najbolji originalni scenarij pripala je filmu Green Book koji je tako otvorio svoju pobjedničku noć. S druge strane, Najbolji adaptirani scenarij ima film BlackkKlansman.
 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Oscar za najbolju filmsku glazbu pripao je filmu Black Panther, a potom se Oscarom za najbolju originalnu pjesmu okitila Lady Gaga za pjesmu Shallow. ''Ako imate san, borite se za njega. Nebitno koliko ste puta odbijeni ili ste pali, stvar je u tome koliko puta ćete ustati na noge.'' - rekla je Gaga i pokupila ovacije.

 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0