Stars

Oprah zagrmjela s pozornice: Njihovo vrijeme je isteklo!

Na dodjeli Zlatnih globusa film je bio u drugom planu - svečanost je posvećena ženskim pravima, a svojim govorom je briljirala Oprah Winfrey

Sinoć održana dodjela Zlatnih globusa prošla je, kao što se i očekivalo, u znaku inicijative Time is up. Svi uzvanici su bili pozvani da nose crno, što je i učinio velik broj njih - barem onih na koje su svi reflektori bili upereni. #timesup je prirodan nastavak hashtag akcije #Me Too kojom su žene pokazale drugim ženama da nisu same u rodnoj diskriminaciji, da nisu same u zlostavljanima, da nisu same u potplaćenosti.
Osim što su nosile crno, neke od poznatih uzvanica su kao pratnju na crveni tepih povele aktivistice za prava žena. Tako je Emma Stone, nominirana za ulogu najbolje glavne glumice, došla u pratnji Billi Jean King – tenisačice koja je svojedobno okrenula teniski svijet naglavačke – pobjedom protiv muškog igrača koji je tvrdio da žene ne spadaju u sam vrh tenisa, te se tako izborila za jednak iznos nagrada i ženskim tenisačicama. Emma Stone je za ovu ulogu bila nominirana u kategoriji glavne glumice. Michelle Williams je, pak, došla u pratnji aktivistice za ljudska prava Tarane Burke, Susan Sarandon u pratnji aktivistice, političarke i novinarke Rose Clemente, Meryl Streep je povela Ai-jen Poo, direktoricu nacionalnog saveza kućnih pomoćnica. 
 

 

The 2018 Golden Globe Awards red carpet demonstrated how a powerful message can be conveyed through fashion. In a sea of black gowns and suits, both women and men came together in solidarity with the #timesup movement. And what an emphatic statement it made, this was not about frivolity or what designer they were wearing. This was about sending a message that women are no longer going to stay silent on issues of abuse and inequality in all industries. I would usually discuss what they’re wearing, but to critique their clothing would minimise the political message that they’re making. It shouldn’t be about who was best or worst dressed, it’s about the fact that they all came together, in a post-Harvey Weinstein world, to say that time is up, times are changing, women can have power now and now longer have to be afraid to come forward with their stories of abuse. There is support out there now. Women will no longer be silenced. . . . . . . . . . . . #timesup #timeisup #women #empoweringwomen #empowerment #solidarity #fashionasapoliticalstatement #fashion #goldenglobes2018 #redcarpet #sisterhood #black #whywewearblack #blogger #fashionblogger #opinion #musings

A post shared by Fashion of Note (@fashionofnote) on

Dodjela nagrada prošla je u identičnom tonu najave samog događanja, na pozornicu se nije se popela jedna žena, a da nije podsjetila na položaj žena u biznisu, no jedan govor pomeo je ostale i upisao se u jedan od najinspirativnijih govora ikada, a taj je došao iz usta same kraljice inspiracije, Oprah Winfrey.




Kao prva Afroamerikanka koja je dobila nagradu 'Cecil B. Demille', Oprah se sjetila kako je 1982. kao malena gledala na televiziji Sidneyja Poitiera, prvog Afroamerikanca koji je dobio istu nagradu te kako zna da upravo sada neka malena djevojčica gleda nju, a onda je Oprah izgovorila ono zbog čega i jest stavljena na tron televizijskog showa: 

"Svatko od nas u ovoj prostoriji slavio se zbog priča koje smo pričali, ali ove godine mi smo postali priča. Ali, ova priča se ne tiče samo industrije zabave. Ona nadilazi kulture, zemljopisna područja i rase, i religije, politike i radna mjesta. Večeras želim zahvaliti svim ženama koje su godinama podnosile zlostavljanja i napade jer su, poput moje majke, trebale nahraniti djecu, platiti račune i slijediti svoje snove. To su žene čija imena nikad nećemo znati. One su kućanice i poljoprivrednice. One rade u tvornicama i restoranima i na akademijama, u medicini, znanosti... One su dio svijeta tehnologije i politike i biznisa. One su naše sportašice na Olimpijskim igrama i vojnikinje u vojsci".

 

Oprah je spomenula i slučaj Recy Taylor, mlade supruge i majke koju je šest muškaraca brutalno silovalo kad se vraćala iz crkve 1944. godine, i čiji silovatelji nisu izvedeni pred lice pravde. Pozvala je na prestanak vladavine moći muškaraca; "Predugo žene se ne čuje ili im se ne vjeruje kada govore istinu pred moćnim muškarcima. Ali njihovo vrijeme je isteklo. Njihovo vrijeme je isteklo!" zagrmjela je Oprah, a dvorana je povjerovala. "Želim reći svim djevojčicama da je novi dan na pomolu. A kada dođe taj novi dan, bit će to zbog svih nevjerojatnih žena, poput ovih ovdje, i fenomenalnih muškaraca koji će nas odvesti u vrijeme kada više nitko neće trebati reći 'Me too'!". 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0