Stars

O njima smo voljeli čitati: književne junakinje koje su obilježile 2017

Još jedna godišnja top-lista, ali ovoga puta malo drugačija

Protekla je godina bila prepuna odličnih knjiga, a o mnogima smo i pisali. No osim napete radnje koja se čita na rubu stolca (ili bolje fotelje), romane čine likovi koji u njima žive. Odlučili smo potražiti žene koje su nas zadivile svojom hrabrošću i osvojile svojom pameću – unutar korica knjiga. Budući da je ova godina bila obilježena pojmom „feminizam“, imali smo dosta materijala. Svaka od ovih žena je velika inspiracija.

Sluškinjina priča – Margaret Atwood
Junakinja: Offred

 | Autor:
Čak i ako ne čitate puno, vjerojatno volite gledati serije. Jedna od najpopularnijih svakako je bila 'Sluškinjina priča'. U njoj je prikazan stravičan svijet bliske budućnosti. Život se pretvorio u preživljavanje pod čeličnom čizmom autokratske vlade. Žene su svedene na objekte – doslovno. Offred je jedna od Sluškinja (veliko slovo nije slučajno) koje žive u vrlo teškim i neljudskim uvjetima. No njezin duh je nevjerojatno jak i ona ne odustaje od slobode, makar je imala samo u mislima i osjećajima. Snažna knjiga sa snažnom porukom.
 

Žena u kabini 10 – Ruth Ware
Junakinja: Lo Blacklock

 

 | Autor:
Za mnoge vrlo kontroverzna junakinja, Lo je protagonistica jednog od najboljih krimića u zadnje vrijeme. Zašto kontroverza? Ona se na početku knjige pojavljuje kao bespomoćna i konfuzna žena koja proživljava napadaje panike, a voli i popiti. Ipak, njezina se zbunjenost tijekom knjige pretvara odlučnost te se ona bori za istinu o ubojstvu, ali i za svoj razum. Nitko joj ne vjeruje, ali to samo osnažuje njezinu namjeru. Žena koja neće odustati sve dok se njezin glas ne bude čuo sasvim razgovjetno.
 

Grimizna kraljica – Victoria Aveyard
Junakinja: Mare Barrow


 | Autor:
Ovo je prvi nastavak fantastičnog serijala u stilu Igara gladi. Svijet je u potpunosti izmišljen, a u njemu žive ljudi koje određuje boja njihove krvi. Crveni su potlačeni, a Srebrni vladaju. Mare je jedna od Crvenih. No vrlo je posebna jer posjeduje moći koje su neuobičajene za Crvene. To određuje njezinu sudbinu, ali ona se postavlja kao prava junakinja koja se bori za revoluciju u nadi da s vlasti skine oni koji potlačuju slabije. Knjiga spada u tinejdžersku fikciju, ali preporučujemo je svima koji vole dobru priču sa snažnim ženskim likovima. Serijal od kojeg očekujemo jako puno.
 

Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo
Junakinje: 100 stvarnih žena


 | Autor:
Junakinje ove knjige nisu samo žene o kojima se u njoj piše, već i autorice koje su je osmislile, napisale i proizvele same. Projekt je u potpunosti financiran preko Kickstartera, a odmah po objavljivanju postao je ogroman bestseler. U njemu su opisani životi velikih žena koje su promijenile svijet, svaka na svoj način. Originalna ilustracija prati svaku priču, a djelo je jedne od 60 ilustratorica iz svih krajeva svijeta. Ogroman hit.


Živi mi se – Ingrid Divković
Junakinje: Ana, Elena i Naida


 | Autor:
Što čini protagonisticu nekog romana junakinjom? Nisu to uvijek situacije u kojima je ugrožen nečiji život. Postoji i unutarnja borba te samoća postojanja koja je vrlo moćan protivnik. Ove tri žene nam, kroz intimne glasove svoje duše, pričaju o svojim „običnim“ životima, ali i o transformaciji u koju su se upustile kako bi od življenja izvukle maksimum. Poetična do bola, knjiga je prepuna rečenica koje ćete željeti podcrtati i zapamtiti. 

Priča o novom prezimenu – Elena Ferrante
Junakinje: Lena i Lili

 | Autor:
Ferrante je trenutačno najcjenjenija europska autorica. Na književnu scenu stupila je vrlo tiho, sakrivajući svoj identitet. Ne pojavljuje se u javnosti, ne daje intervjue, samo piše. A kakve su to knjige! Ovo je drugi dio Napuljske tetralogije, sage o dvjema prijateljicama Leni i Lili. U prvom smo ih nastavku pratili kroz godine njihova djetinjstva, a ovdje ulaze u doba mlade zrelosti. Knjige su prava epska poslastica, a ove dvije junakinje ostat će u vašim srcima zauvijek. Treći i četvrti dio očekujemo sljedeće godine, tako kaže izdavač. Veselimo se!

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0