Stars
Audrey Hepburn - prerana smrt i posljednji dani života

Njezina posljednja želja: Priča o zadnjim tjednima života Audrey Hepburn

  • Jedna od najglamuroznijih svjetskih filmskih zvijezda, Audrey Hepburn umrla je 20. siječnja 1993. godine
  • Preminula je samo tri mjeseca nakon što joj je dijagnosticiran rijedak oblik raka
  • Slavni dizajner Givenchy pomogao joj je da posljednjih nekoliko tjedana života provede baš onako kako je željela

Audrey Hepburn umrla je u snu od raka u 63. godini. Premda se može činiti kao kako je Audrey Hepburn umrla na uobičajen način, to kako se nosila s time i kako je diktirala kako želi da se odigra kraj njezina života, inspirativno je.

Jedna od najtalentiranijih glumica zlatnog doba Hollywooda, Audrey Hepburn glumila je u kultnim filmovima kao što su 'Praznik u rimu', 'Doručak kod Tiffanyja' i 'Šarada' prije nego što se uglavnom povukla iz glume u kasnim 1960-ima.

Emily Blunt u seriji 'The English' Možda vas zanima Emily Blunt u seriji 'The English': Šarmantna glumica sjajno se snašla i kao britanska aristokratkinja s oružjem Rubrika Stars Stars

Nakon toga provodila je vrijeme sa svojom obitelji i davala joj je koliko god je to moguće, radeći s UNICEF-om do samo nekoliko mjeseci prije smrti. Zatim, u studenom 1992., liječnici su joj dijagnosticirali terminalni rak abdomena. Dali su joj samo tri mjeseca života.

A nakon što je Audrey Hepburn umrla, iza sebe je ostavila naslijeđe koje će izdržati test vremena…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thatwasaudrey

Rani život buduće holivudske zvijezde

Rođena kao Audrey Kathleen Ruston 4. svibnja 1929. u Bruxellesu u Belgiji, pohađala je internat i studirala balet u Engleskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata njezina je majka mislila da će biti sigurnija u Nizozemskoj pa su se preselili u grad Arnhem. Međutim, nakon nacističke invazije, obitelj Hepburn borila se za preživljavanje jer je bilo teško doći do hrane. Ali, Audrey je ipak mogla pomoći nizozemskom pokretu otpora.

Koristila je svoje plesne vještine u nastupima koji su prikupljali sredstva za Pokret otpora. Hepburn je također dostavljala novine Pokreta otpora. Bila je idealan izbor jer je kao tinejdžerica bila dovoljno mlada da je policija nije zaustavljala.

Audrey je opisala proces: „Strpala sam ih u svoje vunene čarape u svojim drvenim cipelama, sjela na bicikl i isporučila ih“. Arnhem je konačno oslobođen 1945. godine. 

Premda je ljubav Audrey Hepburn prema plesu i dalje ostala, ubrzo je shvatila da je previsoka da postane balerina, pa se okrenula glumi. Kad je došla na scenu, razlikovala se od mnogih već etabliranih zvijezda.

Kako je nakon Drugog svjetskog rata postala glumica

Audrey Hepburn nije bila žena s oblinama poput Marilyn Monroe ili veliki glazbeni talent poput Judy Garland, ali imala je nešto drugo. Bila je elegantna, šarmantna i imala je srneću nevinost koja se dobro pretočila u mnoge njezine filmove.

Dok je snimala malu ulogu u Monte Carlu, potaknula je zanimanje francuske spisateljice po imenu Colette, koja ju je 1951. angažirala u brodvejskoj produkciji 'Gigi', što joj je priskrbilo izvrsne kritike. Njezin veliki proboj dogodio se s filmom 'Praznik u rimu' 1953. godine, u kojem je glumila uz Gregoryja Pecka. Sam film ali  i njezina izvedba bili su veliki uspjeh, donijevši joj Oscara za najbolju glumicu te godine.

Sljedeće se godine vratila na Broadway kako bi glumila u 'Ondine' uz Mela Ferrera, koji joj je postao suprug samo nekoliko mjeseci kasnije, budući da su se njih dvoje ne samo zaljubili na pozornici, nego i izvan nje. Ta joj je izvedba donijela i nagradu Tony. Njezina holivudska karijera rasla je s filmovima kao što su 'Sabrina', 'Smiješno lice', 'Rat i mir', 'Doručak kod Tiffanyja', 'Šarada' i 'Moja lijepa dama'.

Premda iza sebe ima tek 20-ak uloga, mnoge od onih koje je glumila su kultne. Billy Wilder, koji je režirao 'Sabrinu', opisao je njezinu privlačnost: „Ona je poput lososa koji pliva uzvodno... Ona je tanko, mršavo malo stvorenje, ali stvarno si u prisustvu nekoga kad vidiš tu djevojku. Kod Garbo nije bilo ništa slično, uz moguću iznimku Bergman.“

U filmu 'Sabrina' Billyja Wildera također je započela svoje prijateljstvo s dizajnerom Hubertom de Givenchyjem, koji će odigrati veliku ulogu u vrijeme smrti Audrey Hepburn tako što joj je pomogao ispuniti posljednju želju.

Audrey Hepburn polako usporava s glumom

Audrey Hepburn je usporila s glumom 1970-ih i 1980-ih, ali se usmjerila na druge stvari. Prije smrti željela je uzvratiti i pomoći djeci u nevolji. Prisjećajući se svog djetinjstva, znala je kakav je osjećaj biti gladan, često ne jesti danima. Bili su toliko gladni u jednom trenutku da su jeli lukovice tulipana kako bi preživjeli. U ratu su joj poginuli i stric i bratić, a jedan od braće proveo je neko vrijeme u radnom logoru.

Godine 1988. postala je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje i s organizacijom je otišla u više od 50 misija. Hepburn je radila na podizanju svijesti o djeci kojoj je potrebna pomoć diljem svijeta.

 | Autor: Instagram @_audreykhepburn_ Instagram @_audreykhepburn_

Posjetila je mjesta u Africi, Aziji te Južnoj i Srednjoj Americi. Nažalost, rane 1990-e dovele su do smrti Audrey Hepburn i prekidanja njezine misije u 63. godini. Srećom, njezino nasljeđe živi u Društvu Audrey Hepburn pri američkom Fondu za UNICEF.

Smrt Audrey Hepburn bila je uzrokovana rakom

Audrey Hepburn se činila zadovoljnom u svojim poznim godinama, provodeći velik dio vremena živeći u Švicarskoj i pronalazeći ljubav s nizozemskim glumcem Robertom Woldersom. 

Dok je nepovoljna zdravstvena dijagnoza iscrpljujuća i zbunjujuća za mnoge ljude, Audrey Hepburn čvrsto je skrivala svoje emocije i svoju sliku u javnosti. Naporno je radila do kraja. Nakon putovanja u Somaliju 1992., vratila se kući u Švicarsku i osjetila snažne bolove u trbuhu.

Kako je objasnio njezin sin Sean Ferrer, nakon jednog od brojnih putovanja u ime UNICEF-a 1992. godine počela se osjećati bolesno. „Nakon putovanja u Somaliju, Audrey je patila od užasnih bolova u trbuhu. Njezin liječnik je bio divan i posjetio ju je kod kuće, ali antibiotici su samo pogoršali bolove“, opisao je. Hepburn je otputovala u Los Angeles na medicinske pretrage. Tamo su liječnici otkrili da ima rijedak oblik raka koji se zove pseudomyxoma peritonei, a koji najčešće počinje u slijepom crijevu kao tumor. Kod ove vrste raka često su potrebne godine da se razviju simptomi. Dok je Hepburn bila podvrgnuta operaciji za liječenje svog stanja, pokazalo se da je bilo prekasno.

Operirana je, ali bilo je kasno za spas. Kad joj ništa nije moglo pomoći, jednostavno je pogledala kroz prozor i rekla: „Kako razočaravajuće“.

Dali su joj tri mjeseca života i očajnički se željela vratiti kući za Božić 1992. i provesti posljednje dane u Švicarskoj. Problem je bio u tome što se smatrala previše bolesnom da bi putovala. Srećom, dragi prijatelj je uskočio i omogućio joj povratak.

 | Autor: Pixell Pixell

Posljednji let Audrey Hepburn kući

Slavni modni dizajner Hubert de Givenchy posudio je Hepburn privatni zrakoplov da je odveze natrag u Švicarsku. Ona i Givenchy bili su vrlo bliski, a Givenchy je opisao njihovu vezu kao „neku vrstu braka“ i nikada nije bilo „nikakve kritike druge osobe, nikakvog uzrujavanja“.

Hepburn je trebala biti transportirana s velikom pažnjom. Njezin dugogodišnji partner, Robert Wolders, rekao je za People da je „u osnovi bila na aparatima za održavanje života“ tijekom putovanja i da su se „piloti pažljivo spuštali kako bi se tlak smanjivao što lakše“. Unatoč potencijalnim opasnostima za svoje zdravlje, Hepburn je stigla kući sigurno i mogla je provesti posljednji Božić sa svojom obitelji. Za taj posljednji odmor Hepburn je zamolila Wolders da kupi tri zimska kaputa, koje je poklonila Woldersu, Givenchyju i svom sinu Seanu. Wolders je objasnio da se Hepburn nadala da će oni „misliti na mene kada ih budu nosili“.

 

Posljednji dani glumice kod kuće

Ovo joj je putovanje omogućilo da posljednji Božić provede kod kuće sa svojom obitelji i poživjela je do 20. siječnja 1993. godine. Rekla je: „Bio je to najljepši Božić koji sam ikada imala.“

Mnogima je ostala u lijepom sjećanju ne samo zbog svog filmskog rada, nego i zbog suosjećanja i brige za druge. Dugogodišnji prijatelj Michael Tilson Thomas razgovarao je s njom telefonom dva dana prije smrti. Rekao je da je bila zabrinuta za njegovu dobrobit i da je ostala dobročinitelj sve do svoje smrti.

Rekao je: „Imala je tu sposobnost da učini da svi koji je sretnu osjećaju da ih doista vidi i da prepozna što je na njima posebno. Pa makar to bilo samo u nekoliko trenutaka potrebnih za davanje autograma. Bila je netko tko vidi najbolje u situaciji, vidi najbolje u ljudima.“

Kako joj se stanje pogoršavalo, ostala je u svojoj spavaćoj sobi dok je primala bolničku njegu. Hepburn se, prema Woldersu, nije „bojala smrti“. Wolders je primijetio da je bila tužna i zabrinuta zbog toga što će njena smrt značiti za njezine dobrotvorne napore u ime UNICEF-a. „Znam da je posljednjeg dana žalila što nije mogla nastaviti posao jer je bila vrlo strastvena oko toga“, rekao je Wolders.

U noći 20. siječnja 1993. Hepburn je umrla u snu. Izljevi tuge zbog gubitka ove darovite glumice, ikone stila i dobrodušne humanitarke stigli su iz cijelog svijeta. Glumica Elizabeth Taylor rekla je da „Bog ima najljepšeg anđela“.

 | Autor: Pixell Pixell

Nekoliko dana kasnije, obitelj i prijatelji okupili su se kako bi se oprostili od nje na sahrani, koja se održala u lokalnoj crkvi u gradu. Gregory Peck, njezin prijatelj i kolega iz filma 'Praznik u Rimu', pročitao je pjesmu 'Beskrajna ljubav', jednu od njezinih omiljenih'. Uz Givenchyja, Woldersa i njezine sinove, oba njezina bivša supruga (Mel Ferrer i Andrea Dotti) također su bila prisutna.

Ana de Armas kao Marilyn Monroe Možda vas zanima Glumica Ana de Armas je tako nalik na Marilyn Monroe u teaseru filma 'Plavuša' Rubrika Stars Stars
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0